Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dani(j)el Simić: Trebamo naučiti da volimo sebe, pa će nas poštovati i drugi (VIDEO)

Pisac Dani(j)el Simić, osnivač portala Frontal.RS i jedan od vodećih članova udruženja građana Jadovno 1941, gostovao je u Temi dana Alternativne televizije Banja Luka, povodom dešavanja oko izlaska filma Dara iz Jasenovca, a gost iz Sarajeva je bio reditelj Haris Pašović.

Dani(j)el Simić

Simić se dotakao veoma važnih tema, među kojima je činjenica da kinematografija komunističke Jugoslavije nije bila zainteresovana da pravi filmove o stradanju srpskog naroda. Bilo je novca čak i za Seljačku bunu Matije Gupca, za mnoge partizanske filmove i ofanzive, ali za to ne.

Dodao je i da je istorijski falsifikat da je Slavica prvi jugoslovenski ton film, jer je prvi srski i južnoslovenski ton film Nevinost bez zaštite, snimljen za vrijeme njemačke okupacije Beograda.

Njegov je stav da se o neprolasku u uži krug izbora Američke filmske akademije za nagradu Oskar ne treba pričati više u srskoj javnosti, jer se radi o političkoj poluzi koja služi ciljevima američke spoljne politike, već da treba snimiti bar još filmova o Jasenovcu, ali i drugim srpskim stratištima kao što je Jadovno.

Takođe, postavljeno je pitanje kome je u uzavreloj atmosferi gdje je nakon američke premijere film dočekan na nož u interesu da se sami Srbi zalažu za smanjenje broja žrtava Pokolja, te da su u pitanju isti ljudi, koji se protive imenovanju genocida nad pravoslavnim Srbima od strane Nezavisne Države Hrvatske i njenih saveznika.

Dani(j)el Simić na Jadovnu; FOTO: Jadovno 1941.

Takođe, da je u Srpskoj trenutno u izradi zakon koji, bez obzira toga što Jevreji i Romi imaju dan sjećanja na genocide počinjene nad njima, kao naziv dana sjećanja predviđa oblik Dan sjećanja na genocid NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Na kraju emisije gost iz Sarajeva je javno pozvao Simića da učestvuje u raspravi na temu sprege politike i umjetnosti koju namjerava organizovati u sklopu projekcije filma o konclogoru smrti Jasenovac.

Šta mislite da li će uslijediti poziv?


Vezane vijesti:

EKSKLUZIVNO Gaga Antonijević: Politički poljubac smrti sprečio „Daru“ da bude kandidat za Oskara

Mihailo Medenica: Čekajući da tuđe oči proplaču zaboravićemo svojima da gledamo

Bastašić: Breme dramatičnog porodičnog iskustva nije lako ni za potomke žrtava Pokolja ni za potomke dželata


Od istog autora:

Žrtva Sveprovaljenica

Dani(j)el Simić: POKOLj ILI KAKO PREIMENOVATI NEŠTO ŠTO NEMA IME?

Danijel Simić: Latinović, stara varalica ili Zašto su Srbi niža rasa u odnosu na Jevreje, Jermene i Rome

Dani(j)el Simić: Borić Mare Novorođenče

Dani(j)el Jadovnički Simić

FRONTAL: Portal udruženja Jadovno 1941. uticajniji od Univerziteta u Banjoj Luci

Jadovno in Brooklyn

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: