Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Dani(j)el Simić: Trebamo naučiti da volimo sebe, pa će nas poštovati i drugi (VIDEO)

Datum objave: petak, 12 februara, 2021
Veličina slova: A- A+

Pisac Dani(j)el Simić, osnivač portala Frontal.RS i jedan od vodećih članova udruženja građana Jadovno 1941, gostovao je u Temi dana Alternativne televizije Banja Luka, povodom dešavanja oko izlaska filma Dara iz Jasenovca, a gost iz Sarajeva je bio reditelj Haris Pašović.

Dani(j)el Simić

Simić se dotakao veoma važnih tema, među kojima je činjenica da kinematografija komunističke Jugoslavije nije bila zainteresovana da pravi filmove o stradanju srpskog naroda. Bilo je novca čak i za Seljačku bunu Matije Gupca, za mnoge partizanske filmove i ofanzive, ali za to ne.

Dodao je i da je istorijski falsifikat da je Slavica prvi jugoslovenski ton film, jer je prvi srski i južnoslovenski ton film Nevinost bez zaštite, snimljen za vrijeme njemačke okupacije Beograda.

Njegov je stav da se o neprolasku u uži krug izbora Američke filmske akademije za nagradu Oskar ne treba pričati više u srskoj javnosti, jer se radi o političkoj poluzi koja služi ciljevima američke spoljne politike, već da treba snimiti bar još filmova o Jasenovcu, ali i drugim srpskim stratištima kao što je Jadovno.

Takođe, postavljeno je pitanje kome je u uzavreloj atmosferi gdje je nakon američke premijere film dočekan na nož u interesu da se sami Srbi zalažu za smanjenje broja žrtava Pokolja, te da su u pitanju isti ljudi, koji se protive imenovanju genocida nad pravoslavnim Srbima od strane Nezavisne Države Hrvatske i njenih saveznika.

Dani(j)el Simić na Jadovnu; FOTO: Jadovno 1941.

Takođe, da je u Srpskoj trenutno u izradi zakon koji, bez obzira toga što Jevreji i Romi imaju dan sjećanja na genocide počinjene nad njima, kao naziv dana sjećanja predviđa oblik Dan sjećanja na genocid NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Na kraju emisije gost iz Sarajeva je javno pozvao Simića da učestvuje u raspravi na temu sprege politike i umjetnosti koju namjerava organizovati u sklopu projekcije filma o konclogoru smrti Jasenovac.

Šta mislite da li će uslijediti poziv?


Vezane vijesti:

EKSKLUZIVNO Gaga Antonijević: Politički poljubac smrti sprečio „Daru“ da bude kandidat za Oskara

Mihailo Medenica: Čekajući da tuđe oči proplaču zaboravićemo svojima da gledamo

Bastašić: Breme dramatičnog porodičnog iskustva nije lako ni za potomke žrtava Pokolja ni za potomke dželata


Od istog autora:

Žrtva Sveprovaljenica

Dani(j)el Simić: POKOLj ILI KAKO PREIMENOVATI NEŠTO ŠTO NEMA IME?

Danijel Simić: Latinović, stara varalica ili Zašto su Srbi niža rasa u odnosu na Jevreje, Jermene i Rome

Dani(j)el Simić: Borić Mare Novorođenče

Dani(j)el Jadovnički Simić

FRONTAL: Portal udruženja Jadovno 1941. uticajniji od Univerziteta u Banjoj Luci

Jadovno in Brooklyn

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top