Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Бојанић: ШТА ИМА ЛОШЕ У ТОМЕ ДА СЕ ИМЕНУЈЕ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА И КОМЕ СМЕТА ТЕРМИН ,,ПОКОЉ“

Није ми јасно, у чему је проблем код појединаца да негирају термин „Покољ“ као одредницу за злочин над Србима у НДХ, који је покренуо Душан Басташић,главни уредник сајта ЈАДОВНО. За тај термин сагласност је добио од академика Василија Крестића и др Николе Жутића.

Вероватно, главни напад је усмерен на то да Срби не добију одредницу о геноциду 1941-5, коју никада није ни имала, за разлику од Јевреја (Холокауст), Рома (Порајмос) или Јермена за 1915. У својој изјави они оптужују Басташића да је „преименовао“ , а геноцид српски никада није имао своје име, и шта је ту ,,преименовано“?! Наравно да је геноцид и ПОКОЉ, као и ХОЛОКАУСТ. Шта ту има лоше? Он само хоће да се ИМЕНУЈЕ геноцид над Србима.

Изгледа да некоме одговара да се и наш геноцид спроводи кроз јеврејски Холокауст. Питам се зашто ми немамо свој термин као што имају Јевреји и Роми и зашто им смета термин који смо добили после толико година ,,ПОКОЉ“? Зашто да и ми немамо своје место окупљања као што Јевреји имају Јад Вашем? Зашто се не угледамо на Јевреје и нешто добро научимо?

Историчари  1974 године нису нашли термин за геноцид над Србима а сада им смета иницијатива да се то учини!

По овом питању огласио се и Александар Нећак, еминентни члан јеврејске заједнице Србије, који је рекао да нико нема право да оспорава усвојену одредницу „Покољ“ и записао следеће: ,,Ако су нам причали бајке зарад братства и јединства, доста је тога. Прерасли смо бајке и заташкавање истине о свирепом, почињеном из дубоке несхватљиве мржње, злочину“ ( кликом на линк прочитајте цео текст).

Да ли је неко од тих људи (историчара) којима смета да се именује геноцид, устао против историчара и публициста из Хрватске који смањују жртве геноцида, и дао своја опажања о њиховим лажима и лажирању истине, својим пером?

А појединцима данас смета термин ПОКОЉ (термин за злочине и геноцид усташа у Другом светском рату над Србима који нисмо до сада имали), за то су појединци спремни да воде дебату и расправу (које свакако треба да буде, али нико већ преко седам деценије није имао предлог и жељу да и Срби добију свој термин )… а шта су урадили да истина изађе из јама и стеатишта, дај да покренемо сви заједно уједињени ту дебату и расправу са онима који умањују жртве геноцида над Србима и пишу о радним логорима где су се одржавале и позоришне представе. Ту је суштина.

Да ли је ико од тих историчара  повео дебату или преписку са хрватским историчарима о овом питању?

Али,  изгледа да се само ради на смањивању броја жртава, од стране појединаца (који нису дошли ни до једне јаме.

Никако да се ујединимо и сложимо око националних и родољубивих питања… коме одговара да се ћути и да се жртве геноцида стално смањују а ми ћутимо и ћутњом то прихватамо, питам се ДОКЛЕ?

Зато, хвала Басташићу и академику Крестићу који је подржао иницијативу и што је установио термин ПОКОЉ и што је покренуо иницијативу, на коју смо чекали оволико дуго. Хвала и за њихов целокупан труд, залагање и рад, да се истина истера из јама и прашине.

Најбоље би било да кренемо сви ми из струке са питањем а шта смо ми урадили да ова истина изађе на видело и уђе у уџбенике?

Мислим да по овом питању не сме бити подела… бар да се ујединимо око наших жртава које нисмо успели за више од седам деценија ни да попишемо, немамо ни Меморијални центар за те жртве геноцида… то је страшно за све нас.

Ево и једног прилога документарног за крај…

Аутор: ЂОРЂЕ БОЈАНИЋ

Извор: СРПСКА ИСТОРИЈА

Везане вијести:

Страдање Срба добило име: Покољ је српски Холокауст

Василије Крестић: Срамота је првог реда да ми у Србији немамо ни један Меморијални центар

ВИДЕО: Душан Басташић: Покољ је име геноцида над Србима

ВИДЕО: Конференција за медије удружења „Јадовно 1941.“ из Бања Луке

Подршка терминолошкој одредници ПОКОЉ од стране удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“

Анђелко Анушић: Удружењу Јадовно 1941.

Банковић: „Покољ“ – термин за геноцид над Србима у НДХ 1941-1945

БАСТАШИЋ: ПОКОЉ ДА БУДЕ ОДРЕДНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У НДХ

Јахура: Покољ Срба у НДХ је битно обележје и најтрауматичнији део нашег историјског памћења са далекосежним последицама

ПОДРШКА УДРУЖЕЊУ ЈАДОВНО 1941. ЗА АКТИВНОСТ НА …

Владимир Бурсаћ: Шта за мене значи појам Покољ? 

Басташић: Термин “Покољ” камен спотицања

Нећак: Нико нема право да оспорава усвојену одредницу „Покољ“

Милованчев: Да ли је потребан термин за именовање геноцида …

Дани(ј)ел Симић: ПОКОЉ ИЛИ КАКО ПРЕИМЕНОВАТИ НЕШТО ШТО НЕМА ИМЕ?

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: