fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bastašić: Gospodine Banjac, Pokolj nije Holokaust

Podvođenje Pokolja, zločina Genocida počinjenog nad Srbima pod Holokaust je ne samo uvredljivo, neodgovorno i potpuno neprihvatljivo nego predstavlja i zlokobnu polugu politike zaborava na srpsko stradanje.
Donja Gradina; FOTO: Jadovno 1941.

Piše: Dušan Bastašić

Danas se obilježava međunarodni Dan sjećanja na žrtve Holokausta, zločina Genocida počinjenog nad Jevrejima tokom Drugog svj. rata. Tim povodom, narodni poslanik Darko Banjac položio je vijenac u Spomen području Donja Gradina. Pored ostalog, u obraćanju medijima izjavio je kako je Jasenovac Holokaust za srpski narod i ukazao da treba njegovati kulturu sjećanja na srpski Holokaust.

FOTO: Snimak ekrana

Na žalost nije mu to prvi put. Prije dve godine na istom mjestu je izjavio slijedeće:

„Ovdje je bitno doći da otrgnemo od zaborava sjećanje na strahotu koja se tu dogodila. Možemo objektivno da kažemo da je ovo srpski Holokaust i da su Srbi kao žrtve u Drugom svjetskom ratu dio međunarodnog Holokausta“.

Porazno je saznanje da Darko Banjac kao i mnogi drugi ne znaju da se pojam Holokaust odnosi isključivo na zločin Genocida počinjen nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog, rata isto kao što se pojam Samudaripen odnosi isključivo na zločin Genocida počinjen nad Romima u istom periodu.

Mada zvanične državne i obrazovne institucije R. Srpske i Srbije u čijoj je kompetenciji izučavanje Genocida počinjenog nad Srbima već godinama odbijaju da imenuju Genocid nad Srbima kao što su to učinili Jevreji i Romi, podvođenje tog mega zločina pod Holokaust je ne samo uvredljivo, neodgovorno i potpuno neprihvatljivo nego predstavlja i zlokobnu polugu politike zaborava na srpsko stradanje.

Skupština udruženja Jadovno 1941. je 24. juna 2018, odlučila da zločin Genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svjetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske imenuje kao Pokolj i da definicija ovog pojma glasi kako sledi:

„Pokolj je naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na celom njenom teritoriju“.

Ova odluka je pozdravljena od strane mnogih javnih ličnosti i udruženja potomaka i poštovalaca žrtava.

Mada je UG Jadovno 1941. dvije godine prije ove odluke pozvalo stručnu javnost, zvanične državne i obrazovne institucije R. Srpske i Srbije da odrede ime / naziv / terminološku odrednicu za Genocid počinjen nad Srbima od strane Nezavisne Države Hrvatske, pozvani nisu reagovali.

Suprotno tome, nakon donošenja odluke o imenovanju, na udruženje se sručila lavina negativnih reakcija, uvreda i insinuacija.

Nadamo se da će nakon današnje vijesti iz Donje Gradine, koju su prenijele agencija SRNA i RTRS neko od najviših zvaničnika Srpske i Srbije „staviti prst na čelo“ i razmisliti o mogućim posljedicama neimenovanja Genocida počinjenog nad Srbima od strane NDH i reagovati na način kako to potomci i poštovaoci žrtava očekuju..


Prenosimo u cjelini vijest objavljenu jutros na sajtu RTRS-a:

RTRS – 27/01/2024 |  11:23 ⇒ 11:24 | Autor: RTRS

Jasenovac – Holokaust za srpski narod

Jasenovac je Holokaust za srpski narod kojeg prošlost opominje kolike je žrtve dao za slobodu, poručio je narodni poslanik Darko Banjac na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Spomen-području „Donja Gradina“ u Kozarskoj Dubici.

Obilježavanje u Kozarskoj Dubici - Foto: RTRS

Obilježavanje u Kozarskoj Dubici; Foto: RTRS

Banjac je ukazao da su Srbi drugi narod u svijetu po stradanju u koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu, podsjetivši da je u Jasenovcu postojao logor za djecu, koji je bio jedinstven u svijetu.

– To govori o zvjerstvima koji su rađeni nad srpskim narodom – rekao je Banjac i dodao da su Srbi postradali u koncentracionim logorima samo zato što su druge vjere i nacije.

Banjac je naglasio da je neko bolesnog uma htio na uništi srpski narod na ovim prostorima, podsjetivši da su Srbi u NDH bili stavljeni van zakona i da su imali manja prava od životinja.

– I danas smo svjedoci da to ne staje. Svako danas želi da umanji značaj ne samo srpskog narodna, nego i Republike Srpske, neshvatajući da Srpska za srpski narod znači slobodu i garant opstanka na ovim prosorima, te je stoga i borba predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i svih koji obnašaju vlast u Srpskoj da se zaboravi sjećanje na naše stradanje i da se obezbijedi budućnost našim pokoljenjima, što je naš osnovni zadatak – rekao je Banjac

Ukazao je da treba njegovati kulturu sjećanja na srpski Holokaust, na Donju Gradinu i na sva srpska stratišta u NDH, dodajući da se ono što je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu ne može mjeriti ni sa čim u istoriji.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Raljić izjavio je da je u progonu Jevreja tokom Holokausta u nacističkim logorima stradao i veliki broj Srba, Roma i ostalih, te da se ne smije zaboraviti njihovo stradanje.

– U Donjoj Gradini, koji bila je u sistemu koncentracionog logora Jasenovac, počinjeni su masovni zločini u kojima je stradao veliki broj Jevreja i Srba – rekao je Reljić.

Vijence žrvama logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu u Spomen-području Donja Gradina danas su položili ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, te Banjac i Reljić.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji je ustanovljen 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.


Bonus video:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: