fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zločin nad Srbima na Velebitu „Slušali smo krike naših saboraca“

Sahrana ubijenih srpskih vojnika

„Jedva smo ih prepoznali“

Na identifikaciji 22 stradalih srpski vojnika, Veselinović je prepoznao oko 10 ubijenih, dok 12 nije prepoznao jer su bili masakrirani. – Dovezeni su u vrećama Unprofora u Gračac u Dom zdravlja. Neki nisu mogli da prisustvuju idenfikaciji. Neki su bili ranjeni i živi mučeni, pa su ih prepoznavali po kaišu ili satu. Drugi su bili zaklani, a ubijali su ih krampovima i lopatama – kaže Veselinović.

Tužilaštvo za ratne zločine, počev od 2011. godine, prikupljalo je informacije, dokaze i podatke u vezi sa masakrom na Velebitu, na prevoju Mali Alan, u selima Kijane i drugim, koji su počinjeni u akciji „Maslenica 93“, kada je ubijeno nekoliko stotina osoba, među kojima 35 žena i troje dece uzrasta do 12 godina, 22 pripadnika Vojske Srpske Krajine.

Pre tri godine je ustupilo hrvatskom tužilaštvu ovaj predmet. Međutim, do danas je urađeno vrlo malo.

Iako dokaza prema svemu urađenom ima dovoljno, hrvatsko tužilaštvo zasad vodi samo istragu protiv nepoznatih počinilaca zločina.

– Tužilaštvo za ratne zločine preduzelo je brojne procesne radnje kao što su uzimanje izjava svedoka, utvrđivanje gde se trenutno nalaze počinioci… S obzirom na to da su potencijalni osumnjičeni nedostupni organima gonjenja Srbije, predmet je predat 4. juna 2013. hrvatskom tužilaštvu. Dostavljena je sva raspoloživa dokumentacija, uključujući i onu koju smo pribavili iz Haškog tribunala, i ukazano je da postoji sumnja koja je jedinica počinila masakr – navode u srpskom tužilaštvu.

Kako saznajemo, Državno odvjetništvo RH je dopisom izvestilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da su nakon proučavanja spisa predmeta ocenili da postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, zbog čega će preduzeti provere i druge radnje u cilju otkrivanja izvršilaca ovog krivičnog dela i da prihvataju dostavljene dokaze radi preduzimanja krivičnog gonjenja.

S druge strane, Stevan Veselinović (59), svedok stravičnog masakra na Velebitu, u kom su stradali dva Veselinovićeva brata od strica i sestrić, tvrdi da kada je počeo da se bori da ovaj zločin ugleda svetlost dana kako bi zločinci bili uhvaćeni i osuđeni, hrvatska bezbednosna služba je počela da preti svim eventualnim svedocima, pa tako i njemu.

Pomagao u istrazi

Tužilaštvo za ratne zločine je navelo da će zahvaljujući pomoći Stevana Veselinovića, koji je jedan od svedoka pokolja na Alanu, u to vreme komandira jedne jedinice Vojske RSK na tom području, moći da izvrši pritisak na hrvatske kolege da bi se ovaj zločin efikasno rešio.

– Zvali su me i rekli mi da bi najbolje bilo da odustanem od celog slučaja jer se neću dobro provesti. Naravno, nisam hteo to da učinim i nastavio sam da se borim. Čak su me i u našem tužilaštvu savetovali da budem oprezan. Sve mi je to ukazivalo da ću ipak uspeti da se izborim za pravdu. Međutim, evo prošlo je 23 godine od zločina i ništa se nije dogodilo. Kao da svi žele da se ovaj masakar zaboravi – rekao je Stevan.

On je opisao stravično jutro tog 22. januara 1993. i naveo da je od tih zarobljenika bio na svega 200 metara jer je s jedinicom krenuo da ih oslobodi, što se i vidi na kraju video-snimka koji je dostavio tužilaštvu.

– Jauci su bili užasni, ali prizori izmaskariranih zarobljenika su bili još gori. Hrvati su otvorili telefonske veze i mi smo mogli da slušamo krike naših saboraca koje su zverski mučili. Možemo samo da zamislimo kakve su bolove, muke i poniženje u tom trenutku preživljavali. Kasnije, kada smo preuzeli njihova tela, videli smo šta su im sve radili – ispričao je Veselinović.

(alo.rs)

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

Dugo je trajao taj moj put

U HRVATSKOJ „PRAVDA BAČENA U PRAŠINU“

PARASTOS SRPSKIM ŽRTVAMA U AKCIJI „MASLENICA“

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Kako vas nije sram tako odvratno lagat. Ti momci su poginuli u borbi sa specijalnom policijom MUP. Nitko ih nije mučio nego je došlo do bliske borbe. Vaši borci nisu imali nikakve šanse, a osobito što su falovke jake puške koje nanose veliku štetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: