fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U HRVATSKOJ „PRAVDA BAČENA U PRAŠINU“

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije Dragan Pjevač rekao je da porodice znaju da neće biti procesuirani svi zločini nad Srbima, ali da očekuju da se procesuira barem pet odsto najgorih zločina.

Sluzen_parastos_u_crkvi_Svetog_Marka.jpg

„Mi iz udruženja se nikada nećemo sa tim pomiriti. Osuđujemo sve zločine ma ko ih počinio i tražimo procesuiranje“, rekao je Pjevač novinarima ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, gdje je služen parastos za ubijene Srbe u hrvatskoj akciji „Maslenica“.

On je napomenuo da za zločine u Maslenici, koja je bila pokazna vježba za akciju „Oluja“, još niko nije odgovarao i dodao da je, najverovatnije, u Hrvatskoj pitanje odgovornosti za ratne zločine nad Srbima zaključeno, što je nevjerovatno, ali istinito.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta rekao je da u Hrvatskoj nema političke volje da budu kažnjeni naredbodavci i počinioci brojnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima i da je Hrvatska država u kojoj je „pravda bačena u prašinu“ i u kojoj se ratni zločinci slave kao heroji.

Podsjetivši da je Hrvatska prilikom pristupanja EU preuzela obavezu da će poboljšati nezavisnost pravosuđa i da će kazniti ratne zločince, Linta je naveo da od toga nije bilo ništa, što najbolje pokazuje činjenica da u posljednje dvije godine u Hrvatskoj nije pokrenuta nijedna istraga, niti ijedna optužnica za ratne zločine protiv Srba.

„Zaista je licemjerno da najviši hrvatski zvaničnici traže i tražiće od Srbije da kažnjava ratne zločince i rješava pitanja nestalih, a da Hrvatska sama nije ništa učinila na tom planu“, istakao je Linta.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ Savo Štrbac je rekao da se Srbi u ravnokotarskim selima, na koja je Hrvatska izvršila agresiju u akciji „Maslenica“, sada nalaze „samo u tragovima“, a kada se nešto i obnovi, to se ponovo pljačka i ruši, pa se zato ovo područje s pravom zove „siva zona povratka“.

„Niko nije odgovarao za zločine“, rekao je Štrbac, podsjetivši da se najstrašniji zločin u akciji „Maslenica“ desio na Malom Alanu, kada su ubijena 22 pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, koje su Hrvati i nakon ubistva masakrirali, a ubijali su i ranjene na najgore moguće načine.

On je naveo da je prije pet do šest godina srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uputilo predemt „Mali Alan“ u Hrvatsku, ali da hrvatsko pravosuđe vodi još uvijek vodi beskonačnu istragu protiv nepoznatih lica i još niko nije imenom i prezimenom osumnjičen, a kamoli optužen.

„To nije slučaj samo sa zločinom na Malom Alanu, to je slučaj sa svim predmetima zločina koji dođu iz Srbije u Hrvatsku. Rastežu se do iznemoglosti i uglavnom na kraju bude nula“, rekao je Štrebac.

Predstavnik udruženja nestalih i poginulih „Suza“ Čedomir Marić je rekao da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Hrvatskoj i izrazio nadu da će „jednog dana, ipak, doći trenutak pravde i istine“.

U crkvi Svetog Marka u Beogradu je služen parastos za oko 350 Srba, ubijenih u hrvatskoj akciji „Maslenica“, prije 22 godine, kada je ubijeno i 35 žena i troje djece, a protjerano više od 10.000 ljudi, koji se nikada nisu vratili.

Hrvatski general Janko Bobetko je, uz saglasnost tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, izvršio akciju „Maslenica“, a u njoj su učestvovali i Mirko Norac, Mladen Markač, Ante Gotovina, Ante Roso i Agim Čeku, koji je komandovao artiljerijom na Velebitu, od koje je najviše civila stradalo.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 Vezane vijesti:

Parastos srpskim žrtvama u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu 1993. godine

MASLENICA – Hrvatska slavi datume stradanja Srba

PARASTOS SRPSKIM ŽRTVAMA U AKCIJI „MASLENICA …

Godišnjica stradanja Srba u akciji Maslenica – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: