fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У ХРВАТСКОЈ „ПРАВДА БАЧЕНА У ПРАШИНУ“

Предсjедник Координациjе српских удружења породица несталих са подручjа бивше Југославиjе Драган Пjевач рекао jе да породице знаjу да неће бити процесуирани сви злочини над Србима, али да очекуjу да се процесуира барем пет одсто наjгорих злочина.

Sluzen_parastos_u_crkvi_Svetog_Marka.jpg

„Ми из удружења се никада нећемо са тим помирити. Осуђуjемо све злочине ма ко их починио и тражимо процесуирање“, рекао jе Пjевач новинарима испред цркве Светог Марка у Београду, гдjе jе служен парастос за убиjене Србе у хрватскоj акциjи „Масленица“.

Он jе напоменуо да за злочине у Масленици, коjа jе била показна вjежба за акциjу „Олуjа“, jош нико ниjе одговарао и додао да jе, наjвероватниjе, у Хрватскоj питање одговорности за ратне злочине над Србима закључено, што jе невjероватно, али истинито.

Предсjедник Коалициjе удружења избjеглица Миодраг Линта рекао jе да у Хрватскоj нема политичке воље да буду кажњени наредбодавци и починиоци броjних злочина над српским цивилима и заробљеницима и да jе Хрватска држава у коjоj jе „правда бачена у прашину“ и у коjоj се ратни злочинци славе као хероjи.

Подсjетивши да jе Хрватска приликом приступања ЕУ преузела обавезу да ће побољшати независност правосуђа и да ће казнити ратне злочинце, Линта jе навео да од тога ниjе било ништа, што наjбоље показуjе чињеница да у посљедње двиjе године у Хрватскоj ниjе покренута ниjедна истрага, нити иjедна оптужница за ратне злочине против Срба.

„Заиста jе лицемjерно да наjвиши хрватски званичници траже и тражиће од Србиjе да кажњава ратне злочинце и рjешава питања несталих, а да Хрватска сама ниjе ништа учинила на том плану“, истакао jе Линта.

Директор Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац jе рекао да се Срби у равнокотарским селима, на коjа jе Хрватска извршила агресиjу у акциjи „Масленица“, сада налазе „само у траговима“, а када се нешто и обнови, то се поново пљачка и руши, па се зато ово подручjе с правом зове „сива зона повратка“.

„Нико ниjе одговарао за злочине“, рекао jе Штрбац, подсjетивши да се наjстрашниjи злочин у акциjи „Масленица“ десио на Малом Алану, када су убиjена 22 припадника Воjске Републике Српске Краjине, коjе су Хрвати и након убиства масакрирали, а убиjали су и рањене на наjгоре могуће начине.

Он jе навео да jе приjе пет до шест година српско Тужилаштво за ратне злочине упутило предемт „Мали Алан“ у Хрватску, али да хрватско правосуђе води jош увиjек води бесконачну истрагу против непознатих лица и jош нико ниjе именом и презименом осумњичен, а камоли оптужен.

„То ниjе случаj само са злочином на Малом Алану, то jе случаj са свим предметима злочина коjи дођу из Србиjе у Хрватску. Растежу се до изнемоглости и углавном на краjу буде нула“, рекао jе Штребац.

Представник удружења несталих и погинулих „Суза“ Чедомир Марић jе рекао да нико ниjе одговарао за злочине над Србима у Хрватскоj и изразио наду да ће „jедног дана, ипак, доћи тренутак правде и истине“.

У цркви Светог Марка у Београду jе служен парастос за око 350 Срба, убиjених у хрватскоj акциjи „Масленица“, приjе 22 године, када jе убиjено и 35 жена и троjе дjеце, а протjерано више од 10.000 људи, коjи се никада нису вратили.

Хрватски генерал Јанко Бобетко jе, уз сагласност тадашњег хрватског предсjедника Фрање Туђмана, извршио акциjу „Масленица“, а у њоj су учествовали и Мирко Норац, Младен Маркач, Анте Готовина, Анте Росо и Агим Чеку, коjи jе командовао артиљериjом на Велебиту, од коjе jе наjвише цивила страдало.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 Везане виjести:

Парастос српским жртвама у Равним Котарима и на Малом Алану 1993. године

МАСЛЕНИЦА – Хрватска слави датуме страдања Срба

ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА У АКЦИЈИ „МАСЛЕНИЦА …

Годишњица страдања Срба у акциjи Масленица – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: