Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Parastos srpskim žrtvama u akciji “Maslenica”

Datum objave: nedelja, 22 januara, 2012
Veličina slova: A- A+

sveti marko.jpg

U crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos srpskim žrtvama ubijenim prije 19 godina u akciji hrvatske vojske “Maslenica” na Ravne Kotare, južne dijelove Republike Srpske Krajine (RSK), kada je poginulo 348 Srba, među kojima 35 žena i troje djece.

U Hrvatskoj za ove zločine još niko nije procesuiran, a porodice srpskih žrtava iz udruženja “Suza” vjeruju, kako su navele u saopštenju, da će Srbija insistirati kod organa vlasti Hrvatske da se oni koji su počinili zločin u ovoj akciji procesuiraju i adekvatno kazne.

Parastosu su prisustvovali predstavnici porodica žrtava i izbjegličkih udruženja Čedomir Marić i Milojko Budimir, kao i direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Marić je rekao Srni i RTRS da za sve ove godine još niko nije procesuiran za ovaj zločin, mada su neki među njima, hrvatski oficiri, Ante Gotovina i Mirko Norac, koji su u tome učestvovali, osuđeni ali za druge zločine.

“Možda ćemo za 20-tu godišnjicu imati nešto više reći, možda će neko novo vrijeme i kretanje u Hrvatskoj biti pozitivnije, pa će se, ipak, suočiti sa prošlošću i istinom o njoj”, rekao je Marić, navodeći da porodice žrtava uvijek žive u nadi da će pravda biti zadovoljena.

Nakon parastosa porodice žrtava položile su vijenac na spomen ploču žrtvama u Tašmajdanskom parku kod crkve Svetog Marka.

U ovoj, trećoj po redu agresiji Hrvatske na zaštićenu zonu UN, osam lica se još vodi kao nestalo, nekoliko sela je uništeno, a u zbjegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

U toj agresiji najviše su stradala tri srpska sela – Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz ovih sela su ubijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni.

Među njima su i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, crkve Svetog Georgija u Smokoviću i Svetog Ilije u Kašiću.

Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije, dogodio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki iz zasjede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca.

Operaciju “Maslenica” planirali su i izveli hrvatski generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsjednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske Franje Tuđmana.

Tadašnji načelnik artiljerije sektora “Velebit” bio je Agim Čeku, donedavni predsjednik Vlade Kosova, od čijih je granata najviše civila stradalo.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top