fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Parastos srpskim žrtvama u akciji „Maslenica“

sveti marko.jpg

U crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos srpskim žrtvama ubijenim prije 19 godina u akciji hrvatske vojske „Maslenica“ na Ravne Kotare, južne dijelove Republike Srpske Krajine (RSK), kada je poginulo 348 Srba, među kojima 35 žena i troje djece.

U Hrvatskoj za ove zločine još niko nije procesuiran, a porodice srpskih žrtava iz udruženja „Suza“ vjeruju, kako su navele u saopštenju, da će Srbija insistirati kod organa vlasti Hrvatske da se oni koji su počinili zločin u ovoj akciji procesuiraju i adekvatno kazne.

Parastosu su prisustvovali predstavnici porodica žrtava i izbjegličkih udruženja Čedomir Marić i Milojko Budimir, kao i direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

Marić je rekao Srni i RTRS da za sve ove godine još niko nije procesuiran za ovaj zločin, mada su neki među njima, hrvatski oficiri, Ante Gotovina i Mirko Norac, koji su u tome učestvovali, osuđeni ali za druge zločine.

„Možda ćemo za 20-tu godišnjicu imati nešto više reći, možda će neko novo vrijeme i kretanje u Hrvatskoj biti pozitivnije, pa će se, ipak, suočiti sa prošlošću i istinom o njoj“, rekao je Marić, navodeći da porodice žrtava uvijek žive u nadi da će pravda biti zadovoljena.

Nakon parastosa porodice žrtava položile su vijenac na spomen ploču žrtvama u Tašmajdanskom parku kod crkve Svetog Marka.

U ovoj, trećoj po redu agresiji Hrvatske na zaštićenu zonu UN, osam lica se još vodi kao nestalo, nekoliko sela je uništeno, a u zbjegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

U toj agresiji najviše su stradala tri srpska sela – Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz ovih sela su ubijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni.

Među njima su i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, crkve Svetog Georgija u Smokoviću i Svetog Ilije u Kašiću.

Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije, dogodio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki iz zasjede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca.

Operaciju „Maslenica“ planirali su i izveli hrvatski generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsjednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske Franje Tuđmana.

Tadašnji načelnik artiljerije sektora „Velebit“ bio je Agim Čeku, donedavni predsjednik Vlade Kosova, od čijih je granata najviše civila stradalo.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: