fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Злочин над Србима на Велебиту „Слушали смо крике наших сабораца“

Сахрана убијених српских војника

„Једва смо их препознали“

На идентификацији 22 страдалих српски војника, Веселиновић је препознао око 10 убијених, док 12 није препознао јер су били масакрирани. – Довезени су у врећама Унпрофора у Грачац у Дом здравља. Неки нису могли да присуствују иденфикацији. Неки су били рањени и живи мучени, па су их препознавали по каишу или сату. Други су били заклани, а убијали су их крамповима и лопатама – каже Веселиновић.

Тужилаштво за ратне злочине, почев од 2011. године, прикупљало је информације, доказе и податке у вези са масакром на Велебиту, на превоју Мали Aлан, у селима Кијане и другим, који су почињени у акцији „Масленица 93“, када је убијено неколико стотина особа, међу којима 35 жена и троје деце узраста до 12 година, 22 припадника Војске Српске Крајине.

Пре три године је уступило хрватском тужилаштву овај предмет. Међутим, до данас је урађено врло мало.

Иако доказа према свему урађеном има довољно, хрватско тужилаштво засад води само истрагу против непознатих починилаца злочина.

– Тужилаштво за ратне злочине предузело је бројне процесне радње као што су узимање изјава сведока, утврђивање где се тренутно налазе починиоци… С обзиром на то да су потенцијални осумњичени недоступни органима гоњења Србије, предмет је предат 4. јуна 2013. хрватском тужилаштву. Достављена је сва расположива документација, укључујући и ону коју смо прибавили из Хашког трибунала, и указано је да постоји сумња која је јединица починила масакр – наводе у српском тужилаштву.

Како сазнајемо, Државно одвјетништво РХ је дописом известило Тужилаштво за ратне злочине Србије да су након проучавања списа предмета оценили да постоји основана сумња да је почињено кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника, због чега ће предузети провере и друге радње у циљу откривања извршилаца овог кривичног дела и да прихватају достављене доказе ради предузимања кривичног гоњења.

С друге стране, Стеван Веселиновић (59), сведок стравичног масакра на Велебиту, у ком су страдали два Веселиновићева брата од стрица и сестрић, тврди да када је почео да се бори да овај злочин угледа светлост дана како би злочинци били ухваћени и осуђени, хрватска безбедносна служба је почела да прети свим евентуалним сведоцима, па тако и њему.

Помагао у истрази

Тужилаштво за ратне злочине је навело да ће захваљујући помоћи Стевана Веселиновића, који је један од сведока покоља на Aлану, у то време командира једне јединице Војске РСК на том подручју, моћи да изврши притисак на хрватске колеге да би се овај злочин ефикасно решио.

– Звали су ме и рекли ми да би најбоље било да одустанем од целог случаја јер се нећу добро провести. Наравно, нисам хтео то да учиним и наставио сам да се борим. Чак су ме и у нашем тужилаштву саветовали да будем опрезан. Све ми је то указивало да ћу ипак успети да се изборим за правду. Међутим, ево прошло је 23 године од злочина и ништа се није догодило. Као да сви желе да се овај масакар заборави – рекао је Стеван.

Он је описао стравично јутро тог 22. јануара 1993. и навео да је од тих заробљеника био на свега 200 метара јер је с јединицом кренуо да их ослободи, што се и види на крају видео-снимка који је доставио тужилаштву.

– Јауци су били ужасни, али призори измаскарираних заробљеника су били још гори. Хрвати су отворили телефонске везе и ми смо могли да слушамо крике наших сабораца које су зверски мучили. Можемо само да замислимо какве су болове, муке и понижење у том тренутку преживљавали. Касније, када смо преузели њихова тела, видели смо шта су им све радили – испричао је Веселиновић.

(ало.рс)

Извор: СРБИН ИНФО

 

Везане вијести:

Дуго је трајао тај мој пут

У ХРВАТСКОЈ „ПРАВДА БАЧЕНА У ПРАШИНУ“

ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА У АКЦИЈИ „МАСЛЕНИЦА“

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

2 Responses

  1. Kako vas nije sram tako odvratno lagat. Ti momci su poginuli u borbi sa specijalnom policijom MUP. Nitko ih nije mučio nego je došlo do bliske borbe. Vaši borci nisu imali nikakve šanse, a osobito što su falovke jake puške koje nanose veliku štetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: