fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (22): Pakleni plan Zagreba

U obimnom, naučnom radu „Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj – 1880-2011.“, koji analizira 130 poslednjih godina popisa stanovništva u Hrvatskoj, najpriznatiji živi srpski naučnik u Hrvatskoj, profesor Svetozar Livada je konkretnim primerima opravdao veoma sumoran naslov knjige.

A. Čukić: Svetozar Livada
A. Čukić: Svetozar Livada

Svojevrstan je zaključak da su na demografski slom Srba u Hrvatskoj uticali Prvi i Drugi svetski rat, a da je „završni udarac“ usledio posle 1991. godine.

Progoni, klanja, kolonizacija

– Dugoročni trend opadanja broja i udela Srba u Hrvatskoj evidentan je još od kraja Prvog svetskog rata. Od 1941. primetna je kontinuirana politika prema Srbima u Hrvatskoj: Pavelićevi progoni i, kasnija klanja, nastavili su se kolonizacijom i završili se Tuđmanovim progonima. Međutim, sve do popisa 1991. udeo Srba je sporo opadao, uprkos evidentnim progonima, organizovanim preseljenjima i ubistvima za vreme Prvog i, naročito, Drugog svetskog rata. Prelomni momenat desio se u poslednjoj dekadi dvadesetog veka, kada je udeo Srba smanjen za skoro tri puta u odnosu na početak te dekade – navodi Livada i dodaje da su podaci iz poslednjeg popisa stanovništva održanog 2011, pokazali da u tom, preostalom udelu Srba u Hrvatskoj, preovlađuje ostarelo stanovništvo.

– Zato projekcije do 2051. nagoveštavaju svođenje udela Srba na samo 2,4 procenta, dok njihova starosna struktura ukazuje na potpuno odsustvo ikakvih mogućnosti za dalju reprodukciju – alaramantan je podatak koji iznosi ovaj stručnjak.

U ovoj knjizi, Livada se bavio tom projekcijom kao najznačajnijim segmetnom predstavljanja demografskih, socijalnih i ekonomskih pravaca budućeg kretanja stanovništva jednog prostora.
– Analiza u ovom radu obuhvatila je izradu projekcija ukupnog stanovništva Hrvatske, kao i projekcije stanovništva prema nacionalnosti, s ciljem da se na što jasniji način prikažu posledice ratnih dešavanja tokom 90-ih godina. U radu su posebno rađene projekcije za stanovništvo hrvatske nacionalnosti i stanovništvo srpske nacionalnosti, dok su ostale etničke grupe posmatrane zajedno u okviru kategorije „ostali“. Projekcije su rađene za period do 2051. godine, pod pretpostavkom da u projektovanom periodu neće biti ratova, epidemija ili prirodnih katastrofa kao što su razorni zemljotresi – objašnjava Livada.

Manje svih građana

Na osnovu dugogodišnjeg proseka ovaj stručnjak zaključuje da će se u Hrvatskoj do 2051. rađati 105 dečaka na 100 devojčica, a kad je reč o fertilitetu (rodnosti naroda), pošlo se od pretpostavke da će on biti isti kao 2011, konstantno na nivou 1,51 do kraja projektovanog perioda.

Kad je reč o promenama u očekivanom trajanju života stanovnika Hrvatske, korišćen je model Ujedinjenih nacija o srednjem povećanju očekivanog trajanja života novorođenčadi, po kome je prosečna životna dob stanovnika Hrvatske 76 godina.

„Model koji koriste UN pretpostavlja da očekivano trajanje života novorođenčadi za oba pola raste od dve do 2,5 godina tokom svakog petogodišnjeg perioda kad je očekivano trajanje života manje od 60 godina, a da je na višim nivoima to povećanje sporije. Za polazni podatak o očekivanom trajanju života korišćena je pretpostavka Državnog zavoda za statistiku Hrvatske (2011) prema kojoj je očekivano trajanje života stanovništva u Hrvatskoj 2011. bilo 76 godina, odnosno 72,6 godina za muškarce i 79,4 godine za žene“.

Kad su u pitanju migracije stanovništva, projekcije su računate na osnovu pretpostavke o nultom migracionom saldu.

– Rezultati analize pokazuju da će se do sredine 21. veka broj stanovnika Hrvatske i dalje smanjivati. Pad broja stanovnika u projektovanim demografskim uslovima biće i kod stanovništva hrvatske i srpske nacionalnosti. Ipak, udeo stanovništva hrvatske nacionalnosti će se povećavati, dok će se udeo Srba i ‘ostalih’ i dalje smanjivati – navodi Livada.

On ističe da će polovinom 21. veka udeo Srba u stanovništvu Hrvatske biti manji od 2,5 procenata, odnosno duplo manji od udela ostalih nacionalnosti, a to će definitivno značiti da Srbi više neće živeti u Hrvatskoj jer će neminovno nestati i to prirodnim putem.

– Time će biti više nego ostvarena Tuđmanova programirana ideja, tri odsto Srba u Hrvatskoj – zaključio je profesor Livada u knjizi „Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj – 1880-2011“.

Prosečna starost – 42,3 godine

Livada navodi da stanovništvo Hrvatske spada u najostarelije narode u Evropi.
– Prosečna starost ukupnog stanovništva se povećala i sada je 42,3 godine, muškaraca 40,3, a žena 43,9 godina. Prosečna starost srpskog stanovništva se još više povećala i iznosi 53,1 godine, a njegovog poljoprivrednog stanovništva 58,5 godina. Najviše ostarelog stanovništva u Hrvatskoj starijeg od 65 godina, ima u Ličko-senjskoj županiji 24,8 procenata, a najmanje u Međimurskoj županiji 15,9 odsto i Zagrebačkoj županiji 16,5 posto – navodi Livada i ističe da je proces starenja stanovništva uzrokovao i pad zastupljenosti mlađeg stanovništva u dobu do 19 godina u ukupnom stanovništvu.
Taj udeo je do sada iznosio 20,6 procenta. Najniži (17 odsto) je u Primorsko-goranskoj županiji, a najviši (23, 3 odsto) u Brodsko-posavskoj županiji.

Na pomolu izumiranje

Kao neka vrsta zaključka, slede i podaci koji dodatno potkrepljuju tezu da su Srbi u Hrvatskoj pred izumiranjem.
Analizom prosečne starosti Srba u Hrvatskoj, Livada je ustanovio da su Srbi u proseku za čak 15 godina „starija nacija“ u odnosu na sve druge, uključujući i Hrvatsku.
„Slične razlike uočene su i kada je u pitanju prosečna starost stanovništva prema polu, s tim što medijalna starost Srpkinja od 58 godina ukazuje na ograničene mogućnosti reprodukcije. Tako je, na primer, udeo Srpkinja do 50 godina starosti u ukupnom broju Srpkinja bio 34,8 procenta, a udeo Srpkinja u fertilnom periodu (15-49 godina) 28,6 odsto“, navodi Livada.

Vezane vijesti:

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (21): Krivi što su rođeni

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (20): Odmazda nad Kninom

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (19): Karlovcu izmenjen lični opis

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (18): Vukovar – podeljen grad

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (17): Dubrovnik po meri nacionalista

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (16): Trovanje sonom kiselinom

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (15): Bezumlje u Rijeci

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (14): U Splitu oteto sve srpsko

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (13): Zagreb očišćen od Srba

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (12): Tuđmanov „san“ u Gorskom kotaru

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (11): Progon ćirilice u Istočnoj Slavoniji

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (10): Opustošena žitnica

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (9): Etničko čišćenje Dalmatinske zagore

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (8): Progon pravoslavlja sa Banije

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (7): Kordun istorijski poligon smrti

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (6): Opustošena srpska Lika

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (5): Etničko čišćenje i u miru

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (4): Niko nije popisivao mrtve

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (3): Žrtvama se ne zna broj

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (2): Kako je stvorena Krajina

Zatiranje Srba u Hrvatskoj (1): Istorija duga sedam vekova

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: