fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Усташки поклич ЗДС поново дели хрватско друштво

ЗДС се не сме користити осим у посебним приликамо као што је, на пример, комеморација у рату погинулих припадника ХОС

Фото Танјуг
Фото Танјуг

Документ владине Комисије за сучавање с прошлошћу у којем се каже да је усташки поклич „за дом спремни“ противуставан, осим у изузетним случајевима за шта је потребно прибављање посебне сагласности, а звезда петокрака неспорна, изазвао је различита реаговања која се своде на то да је он необавезујући и да се премијер Андреј Пленковић формирањем комисије сакрио иза њених скута.

Владина Комисија је, наиме, закључила да је ЗДС забрањен осим кад то није. Другим речима, ЗДС се не сме користити осим у посебним приликама као што је, на пример, комеморација у рату погинулих припадника ХОС.

Које су тачно посебне прилике и посебна места, те ко ће и како то одређивати, није познато, пише портал Индеx.хр.

Није познато, наводи се, ни да ли је ово крај расправе о ЗДС поздраву у хрватском друштву или, што је вероватније, само почетак нове рунде у бескрајно идеолошкој борби.

Индеx констатује да се Пленковић и ХДЗ увек када је то могуће позивају на првог хрватског председника Фрању Туђмана, па је, сматра овај медиј, згодно сетити се шта је тај Туђман ратне 1992. године говорио о оележјима које су користили ХОС-овци.

„Не умањујући њихову важност и допринос у рату, Туђман је тада без проблема казао да се они користе фашистичким симболима. Његовом наследнику на челу ХДЗ-а требало је годину дана и веће мудраца да дођу до закључка да то истовремено и јесте и није фашистички симбол“, наводи портал.

Подсећају такође да је давне 1992. године, гостујући код Романа Болковића, упитан зашто занемарује допринос ХОС-а у рату, Туђман одговорио:

„Не занемарујем ХОС. Мени је јасно да је међу тим младићима било и хрватских фанатика, хрватских људи који су имали хрватске идеале, али је зачуђујуће да наседају онима који им облаче црне кошуље и фашистичке ознаке из изгубљеног Другог светског рата. Што би било од Немачке да се наставила на смеђекошуљашким и црнокошуљашким традицијама? То је била једна од главних сметњи за међународно признање Хрватске, то је нешто што свет не може да прихвати, јер данашњи свет се гради на начелима оне антифашистичке коалиције, тражи се демократски поредак“, казао је тада Туђман.

Андреј Пленковић
Андреј Пленковић

Бивши миннистар културе и бивши ХДЗ-овац, Златко Хасанбеговић, је за регионалу Н1 тв документ владине Комисије назвао „врстом идеолошког интелектуалнг недоношчета које је претенциозно названо документом дијалога“.

Сматра да ће то додатно продубити јаз у јавном животу Хрватске

Хасанбеговић је уверен да документ неће бити доствљен парламенту те да је реч о документу који персонификује деловање владе Пленковића, тачније, како је рекао, „неделовање и изостанак било каквог става о било чему“.

Упитан да ли то значи да спомен плоча ХОС треба да буде враћена у Јасеновац, Хасанбеговић каже да је плоча постављена законито и у складу са законском процедуром, а да је њено измештање у Новску правни пресан и афера без икаквогупоришта.

„Ствара се преседан да је општина Јасеновац једна врста екстериторијалне енклаве у којој вреде посебни прописи, а то нема упоришта ни у Уставу ни у законодавству“, рекао је Хасанбеговић.

Председник најутицајније опозиционе СДП-а, Давор Бернардић, сматра да је реч о срамотом закључку Комисије којим је усташки поздрав „за дом спремни“ постао допустив у изузетним ситуацијама.

„То значи да ће тај поздрав бити видљив на само неколико километара од Јасеновца“, рекао је Бернардић, који је најоштрије осудио документ којим, како је рекао, Пленковић и влада допуштају да се на спомен-обележја ХОС-а у јавном простору интерполира службени поздрав нацистичке и фашистичке НДХ.

Још једном се допушта, каже Бернардић, да усташтво те поражене и погубне идеологије на најперфиднији начин уништавају хрватско друштво.

„Као и увијек када у држави дође до озбиљних проблема које не знају да реше, када се не проводе реформе и кад немају никаквих планова за будућност ове земље, владајући нас вуку у прошлост. И овај пут до пуног изражаја долази премијерова неодлучност и неспособност. С обзиром да није знао или није могао, или још прецизније, није смео да реши ситуацију са спомен-плочом у Јасеновцу, Пленковић се сакрио иза скута Звонка Кусића“, поручио је Бернардић.

(Тањуг)

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Само успоравање усташизације, али не и елиминација

Усташка знамења треба забранити, петокраку не

„За дом спремни“ може понекад, петокрака није спорна

Хрвати комисијски утврдили да је поздрав “За дом спремни” неуставан

Поздрав „За дом спремни!“ ће бити легализован?

Усташки поздрав остаје у грбу?

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: