fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaški poklič ZDS ponovo deli hrvatsko društvo

ZDS se ne sme koristiti osim u posebnim prilikamo kao što je, na primer, komemoracija u ratu poginulih pripadnika HOS

Foto Tanjug
Foto Tanjug

Dokument vladine Komisije za sučavanje s prošlošću u kojem se kaže da je ustaški poklič „za dom spremni“ protivustavan, osim u izuzetnim slučajevima za šta je potrebno pribavljanje posebne saglasnosti, a zvezda petokraka nesporna, izazvao je različita reagovanja koja se svode na to da je on neobavezujući i da se premijer Andrej Plenković formiranjem komisije sakrio iza njenih skuta.

Vladina Komisija je, naime, zaključila da je ZDS zabranjen osim kad to nije. Drugim rečima, ZDS se ne sme koristiti osim u posebnim prilikama kao što je, na primer, komemoracija u ratu poginulih pripadnika HOS.

Koje su tačno posebne prilike i posebna mesta, te ko će i kako to određivati, nije poznato, piše portal Index.hr.

Nije poznato, navodi se, ni da li je ovo kraj rasprave o ZDS pozdravu u hrvatskom društvu ili, što je verovatnije, samo početak nove runde u beskrajno ideološkoj borbi.

Index konstatuje da se Plenković i HDZ uvek kada je to moguće pozivaju na prvog hrvatskog predsednika Franju Tuđmana, pa je, smatra ovaj medij, zgodno setiti se šta je taj Tuđman ratne 1992. godine govorio o oeležjima koje su koristili HOS-ovci.

„Ne umanjujući njihovu važnost i doprinos u ratu, Tuđman je tada bez problema kazao da se oni koriste fašističkim simbolima. Njegovom nasledniku na čelu HDZ-a trebalo je godinu dana i veće mudraca da dođu do zaključka da to istovremeno i jeste i nije fašistički simbol“, navodi portal.

Podsećaju takođe da je davne 1992. godine, gostujući kod Romana Bolkovića, upitan zašto zanemaruje doprinos HOS-a u ratu, Tuđman odgovorio:

„Ne zanemarujem HOS. Meni je jasno da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svetskog rata. Što bi bilo od Nemačke da se nastavila na smeđekošuljaškim i crnokošuljaškim tradicijama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svet ne može da prihvati, jer današnji svet se gradi na načelima one antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak“, kazao je tada Tuđman.

Andrej Plenković
Andrej Plenković

Bivši minnistar kulture i bivši HDZ-ovac, Zlatko Hasanbegović, je za regionalu N1 tv dokument vladine Komisije nazvao „vrstom ideološkog intelektualng nedonoščeta koje je pretenciozno nazvano dokumentom dijaloga“.

Smatra da će to dodatno produbiti jaz u javnom životu Hrvatske

Hasanbegović je uveren da dokument neće biti dostvljen parlamentu te da je reč o dokumentu koji personifikuje delovanje vlade Plenkovića, tačnije, kako je rekao, „nedelovanje i izostanak bilo kakvog stava o bilo čemu“.

Upitan da li to znači da spomen ploča HOS treba da bude vraćena u Jasenovac, Hasanbegović kaže da je ploča postavljena zakonito i u skladu sa zakonskom procedurom, a da je njeno izmeštanje u Novsku pravni presan i afera bez ikakvoguporišta.

„Stvara se presedan da je opština Jasenovac jedna vrsta eksteritorijalne enklave u kojoj vrede posebni propisi, a to nema uporišta ni u Ustavu ni u zakonodavstvu“, rekao je Hasanbegović.

Predsednik najuticajnije opozicione SDP-a, Davor Bernardić, smatra da je reč o sramotom zaključku Komisije kojim je ustaški pozdrav „za dom spremni“ postao dopustiv u izuzetnim situacijama.

„To znači da će taj pozdrav biti vidljiv na samo nekoliko kilometara od Jasenovca“, rekao je Bernardić, koji je najoštrije osudio dokument kojim, kako je rekao, Plenković i vlada dopuštaju da se na spomen-obeležja HOS-a u javnom prostoru interpolira službeni pozdrav nacističke i fašističke NDH.

Još jednom se dopušta, kaže Bernardić, da ustaštvo te poražene i pogubne ideologije na najperfidniji način uništavaju hrvatsko društvo.

„Kao i uvijek kada u državi dođe do ozbiljnih problema koje ne znaju da reše, kada se ne provode reforme i kad nemaju nikakvih planova za budućnost ove zemlje, vladajući nas vuku u prošlost. I ovaj put do punog izražaja dolazi premijerova neodlučnost i nesposobnost. S obzirom da nije znao ili nije mogao, ili još preciznije, nije smeo da reši situaciju sa spomen-pločom u Jasenovcu, Plenković se sakrio iza skuta Zvonka Kusića“, poručio je Bernardić.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Samo usporavanje ustašizacije, ali ne i eliminacija

Ustaška znamenja treba zabraniti, petokraku ne

„Za dom spremni“ može ponekad, petokraka nije sporna

Hrvati komisijski utvrdili da je pozdrav “Za dom spremni” neustavan

Pozdrav „Za dom spremni!“ će biti legalizovan?

Ustaški pozdrav ostaje u grbu?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: