fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati komisijski utvrdili da je pozdrav “Za dom spremni” neustavan

Ulaz u ustaški logor Jasenovac (Foto Vikipedija)
Ulaz u ustaški logor Jasenovac
(Foto Vikipedija)

ZAGREB – Vladina Komisija za suočavanje s prošlošću dostavila je premijeru zaključke i preporuke za korišćenje simbola totalitarnih režima, u kojima se kaže da je ustaški poklič „za dom spremni” neustavan, ali u izuzetnim situacijama, ipak dopustiv, dok zvezda petokraka nije sporna.

Premijer Plenković je, na konferenciji za novinare koju su uživo prenosili svi mediji, rekao da budući da je pitanje rada ovog tela bilo povezano i s konkretnim slučajem HOS-ove ploče koja je bila postavljena u Jasenovcu, jasno zaključilo, a to je, kazao je, i njegov stav, da je pozdrav na toj ploči suprotan Ustavu RH.

„Jasno je da je i Komisija, a to je čvrst i nedvosmislen moj stav, da je pozdrav koji je na toj ploči i koji je registrovan kao deo statutarnih odredbi određenih udruženja koje se vežu na aktivnost HOS-a u Domovinskom ratu, suprotan Ustavu RH. Tu nema nikakvih dilema i Komisija je jasno to rekla u svojim preporukama”, rekao je Plenković.

Međutim, dodao je, Komisija je uvažila činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama ustaški pozdrav, ipak, može koristiti kao izuzetak uz prethodno pribavljenu dozvolu.

Prema njegovim rečima, ZDS u grbu HOS-a se izuzetno može koristiti u situacijama kada je reč o grobljima i mestima gde se obeležava pogibija, gde su učesnici bili pripadnici HOS-a.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Pozdrav „Za dom spremni!“ će biti legalizovan?

Ustaški pozdrav ostaje u grbu?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: