fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ustaški pozdrav ostaje u grbu?

U Vladinoj komisiji za suočavanje sa prošlošću u Hrvatskoj mišljenja podeljena. Izuzetak „Za dom spremni“ na tabli u Jasenovcu

Ustaški poklič zabranjen, ali ostaje na tabli u Jasenovcu
Ustaški poklič zabranjen, ali ostaje na
tabli u Jasenovcu

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA

Kada danas Komisija za suočavanje sa posledicama totalitarnog režima odluči treba li zvezdu petokraku i ustaški pozdrav „Za dom spremni“ zabraniti ili ne, tek sledi zakonska procedura koja mora da bude potvrđena u parlamentu. Iako se čekao poslednji trenutak za odluku Komisije, „Novosti“ nezvanično saznaju da će pozdrav „Za dom spremni“ biti zabranjen, uz izuzetak koji bi bio krajnje apsurdan, a to je da može da se koristi – u grbu HOS!

Uostalom, upravo je taj grb na tabli koja je bila postavljena u Jasenovcu, izazvao najviše spora. Sa ovakvom odlukom, to bi značilo da se tabla sa sve ustaškim pokličom, može vratiti na staro mesto.

Ako to bude i zvanični stav Komisije, onda će ustaški pozdrav „Za dom spremni“ biti gotovo legalizovan. Naime, koristi ga u ovom času, osim nekoliko minornih političkih stanaka, samo HOS, a većina članova Komisije tvrdi da je taj grb u kojem je uklopljen ustaški pozdrav stvoren devedesetih godina i da tada niko nije imao ništa protiv. Tako bi „Za dom spremni“ ostao u grbovima, a svako izvikivanje na fudbalskim utakmicama i javnim mestima bilo bi kažnjivo.

PETOKRAKA SE „PROVUKLA“

U Hrvatskoj bi ubuduće bilo zabranjeno isticanje ustaške ikonografije, simbola iz Hitlerove Nemačke, ali i četničke kokarde. Kada je reč o crvenoj zvezdi, članovi Veća su se podelili, ali je prevladao stav da ne sme da bude zabranjena. Oni u manjini su imali stav da se sa zvezdom petokrakom mogu povezati zločini koje je komunistička vlast učinila neposredno posle rata.

Sigurno je samo to da ovakvim rešenjem ne bi bili zadovoljni ni Srbi, ni Jevreji i da bi samo produbilo razlike i podele. To bi istovremeno dalo krila članovima HOS da ustaški pozdrav u grbu postavljaju na svim mestima u Hrvatskoj, a sigurno je da bi tabla ponovo iz Novske, gde je privremeno smeštena, bila vraćena na mesto gde je bio zloglasni logor.

Bude li na kraju Komisija, kojom predsedava predsednik HAZU dr Zvonko Kosić, donela takav stav, otpori prema isticanju ustaškog pozdrava biće snažniji nego do sada. Nije isključeno da bi u slučaju da hrvatska vlada pokuša na toj osnovi da predloži zakonska rešenja došlo i do pucanja saradnje HDZ i SDSS, što bi značilo i nove izbore.

Svaki izuzetak, pogotovo onaj koji bi legalizovao grb HOS, značio bi da „Za dom spremni“ ostaje i dalje u Hrvatskoj.

Pozdrav „Smrt fašizmu, sloboda narodu“ je prošao jer većina članova Veća smatra da je upravo uz taj pozdrav 1945. godine pripojena Istra i deo Dalmacije Hrvatskoj.

Istoričar Hrvoje Klasić smatra da je nedemokratična svaka država kojoj treba politička procena o totalitarnim simbolima. Sam nije želeo da učestvuje u radu komisije koja bi, ako zaista „pomiluje“ ustaški pozdrav u grbu ili bez njega, samo još više zakomplikovala položaj premijera Andreja Plenkovića.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

EKSKLUZIVNO Lordan Zafranović: U Hrvatskoj je restauracija ustaštva, opasnost je tu

Hrvati uklanjaju tragove i svedoke ustaškog genocida

Tablu sa natpisom „Za dom spremni“ čuva policija

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: