Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ustaška znamenja treba zabraniti, petokraku ne

Datum objave: utorak, 27 februara, 2018
Veličina slova: A- A+

– Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić ne bi zabranjivao korištenje petokrake, jer su mnogi Hrvati ginuli pod njenim znamenjem u Drugom svjetskom ratu, ali bi sankcionisao upotrebu svih ustaških znakova i pozdrava.

Hrvoje Klasić
Hrvoje Klasić

Klasić kaže da petokraku, ali i bilo koji drugi simbol socijalizma i Jugoslavije, ne bi ukidao ili zabranjivao.

On navodi da je u Jugoslaviji bilo kršenja ljudskih prava, ubistava i nedemokratskih postupaka, ali i da je pod krstom počinjen veliki broj zločina kroz inkviziciju i krstaške ratove, pa niko nije dovodio u pitanje zabranu hrišćanstva.

“Pod crvenom zvijezdom ginuli su mladi Hrvati i Hrvatice u Jugoslaviji i Hrvatskoj – nemojmo bježati od te činjenice. I ginuli su zajedno za bolji svijet i bolje društvo”, napominje Klasić i precizira:

“Ako gledamo period Hrvatske u socijalističkoj Jugoslaviji, to je period koji je milionima ljudi donio bolji život, što ne znači da nije bilo onih koji su patili. Pa, i u demokratskoj Americi je bilo onih koji su zbog druge boje kože patili. Isto je bilo i sa katolicima u Irskoj”.

Kada je riječ o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i ustaškom režimu, Klasić smatra da bi sve u vezi sa tam periodom trebalo strogo zabraniti.

“Kad govorimo o NDH i ustaškom pokretu, tu je riječ isključivo o zločinačkom režimu koji u Hrvatskoj dolazi na vlast zaslugama Adolfa Hitlera i Benita Musolinija.

Od samog početka taj kvislinški režim se obračunava ne samo sa protivnicima vlasti, već i sa ljudima koji su bili druge nacionalnosti, vjere ili boje kože”, ističe Klasić.

On petokraku i pozdrav “Za dom spremni!”, kao i sve ostalo u vezi sa NDH, nikada ne bi dovodio u vezu.

Klasić naglašava da bi sve u vezi sa ustaštvom trebalo sankcionisati, te da bi bio najsrećniji kada građani takve simbole uopšte ne bi koristili.

Komisija za suočavanje sa prošlošću u Hrvatskoj trebalo bi da ovih dana iznese svoj stav o simbolima nedemokratskih režima, a mnogi očekuju da će ustaški simboli i simboli partizana, te SFRJ biti izjednačeni, navode hrvatski portali.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hrvoje Klasić: Ustanak su podigli Srbi zbog ustaških i …

Hrvatski istoričar Klasić: Pravo je da se govori o 200.000 …

Klasić: Ukidaju Tita, a čuvaju ulice ustaše Mile Budaka …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top