Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ustaška znamenja treba zabraniti, petokraku ne

Datum objave: utorak, 27 februara, 2018
Veličina slova: A- A+

– Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić ne bi zabranjivao korištenje petokrake, jer su mnogi Hrvati ginuli pod njenim znamenjem u Drugom svjetskom ratu, ali bi sankcionisao upotrebu svih ustaških znakova i pozdrava.

Hrvoje Klasić
Hrvoje Klasić

Klasić kaže da petokraku, ali i bilo koji drugi simbol socijalizma i Jugoslavije, ne bi ukidao ili zabranjivao.

On navodi da je u Jugoslaviji bilo kršenja ljudskih prava, ubistava i nedemokratskih postupaka, ali i da je pod krstom počinjen veliki broj zločina kroz inkviziciju i krstaške ratove, pa niko nije dovodio u pitanje zabranu hrišćanstva.

“Pod crvenom zvijezdom ginuli su mladi Hrvati i Hrvatice u Jugoslaviji i Hrvatskoj – nemojmo bježati od te činjenice. I ginuli su zajedno za bolji svijet i bolje društvo”, napominje Klasić i precizira:

“Ako gledamo period Hrvatske u socijalističkoj Jugoslaviji, to je period koji je milionima ljudi donio bolji život, što ne znači da nije bilo onih koji su patili. Pa, i u demokratskoj Americi je bilo onih koji su zbog druge boje kože patili. Isto je bilo i sa katolicima u Irskoj”.

Kada je riječ o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i ustaškom režimu, Klasić smatra da bi sve u vezi sa tam periodom trebalo strogo zabraniti.

“Kad govorimo o NDH i ustaškom pokretu, tu je riječ isključivo o zločinačkom režimu koji u Hrvatskoj dolazi na vlast zaslugama Adolfa Hitlera i Benita Musolinija.

Od samog početka taj kvislinški režim se obračunava ne samo sa protivnicima vlasti, već i sa ljudima koji su bili druge nacionalnosti, vjere ili boje kože”, ističe Klasić.

On petokraku i pozdrav “Za dom spremni!”, kao i sve ostalo u vezi sa NDH, nikada ne bi dovodio u vezu.

Klasić naglašava da bi sve u vezi sa ustaštvom trebalo sankcionisati, te da bi bio najsrećniji kada građani takve simbole uopšte ne bi koristili.

Komisija za suočavanje sa prošlošću u Hrvatskoj trebalo bi da ovih dana iznese svoj stav o simbolima nedemokratskih režima, a mnogi očekuju da će ustaški simboli i simboli partizana, te SFRJ biti izjednačeni, navode hrvatski portali.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hrvoje Klasić: Ustanak su podigli Srbi zbog ustaških i …

Hrvatski istoričar Klasić: Pravo je da se govori o 200.000 …

Klasić: Ukidaju Tita, a čuvaju ulice ustaše Mile Budaka …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top