Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvoje Klasić: Ustanak su podigli Srbi zbog ustaških i Luburićevih zločina

Hrvatski pravaši i ultradesničari ne odustaju od protesta zbog obilježavanja dana antifašističkog ustanka u Srbu i najavljuju da će se i ove godine pojaviti sa ustaškim simbolima i obilježjima. 

Spomenik u Srbu
Spomenik u Srbu

Iako je policija uklonila šator koji su pravaši postavili u blizini antifašističkog spomenika u Srbu, te pripadnicima ove stranke zabranila protest zbog obilježavanja 75. godišnjice ustanka, oni pozivaju svoje članove na nova okupljanja.

Pravaši, kao i neoustaški revizionisti, poručuju da: „Ideja Velike Srbije neće proći“, a pozivi članstvu završavaju se sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

Pravaši tvrde da se u Srbu desio zločin, ali nad hrvatskim stanovništvom, prećutkujući činjenicu da su ustanak u tom mjestu podigli lokalni Srbi zbog nasilja i maltertiranja koje su nad njima sprovodile ustaše.

U aprilu 1941. godine, odnosno nakon uspostavljanja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, počinje talas hapšenja, pokrštavanja, progona i ubijanja Srba i Jevreja, posebno na području Like i Banije, te osnivanje logora Danica kod Koprivnice i Jadovna kod Gospića.

„Ustanak u Srbu možemo posmatrati kao ustanak srpskog stanovništva protiv ustaške represije, ali ga komunisti vrlo brzo uzimaju pod svoje jer žele da imaju ustanak i njegove vođe pod svojom kontrolom“, navodi Klasić.

Zloglasni ustaški komandant Vjekoslav Maks Luburić dolazi u Liku s posebnom misijom čišćenja ličkih sela sa većinskim srpskim stanovništvom, koje započinje napadom na selo Suvaja, a potom i na sela Bubanj i Osredak u blizini Srba i Donjeg Lapca.

„Dolazi do ustaškog pokolja srpskog stanovništva, a time je zapravo i trasiran put prema oružanom ustanku u Srbu“, navodi hrvatski itoričar Hrvoje Klasić.

On napominje da su i prije 27. jula u tom dijelu Like organizovani naoružani odredi seljaka radi pružanja otpora ustaškom teroru, ali i prvi odredi pod komandom Komunističke partije koje predvode Hrvat po nacionalnosti Marko Orešković i Srbin Gojko Polovina.

„Svakako je na tom području bilo dijelova snaga JVUO, međutim, u tom trenutku četnici i partizani sarađuju, a upravo su ljetni i mjeseci rane jeseni ustaničke 1941. godine bili mjeseci pokušaja saradnje partizana i četnika na području cijele Jugoslavije“, navodi Klasić.

„Ustanak u Srbu možemo posmatrati kao ustanak srpskog stanovništva protiv ustaške represije, ali ga komunisti vrlo brzo uzimaju pod svoje jer žele da imaju ustanak i njegove vođe pod svojom kontrolom“, navodi Klasić.

On objašnjava da su početkom 1941. godine ostaci nekadašnje Vojske Kraljevine Jugoslavije nazvani Jugoslovenska vojska u otadžbini /JVUO/, iz koje su krajem iste godine nastali četnici.

„Svakako je na tom području bilo dijelova tih snaga, međutim, u tom trenutku četnici i partizani sarađuju, a upravo su ljetni i mjeseci rane jeseni ustaničke 1941. godine bili mjeseci pokušaja saradnje partizana i četnika na području cijele Jugoslavije“, navodi Klasić.

On navodi da je neosporivo da su Hrvati iz Boričevca, sela u ličkom Pounju, u noći na 1. avgust 1941. godine bili prisiljeni da bježe u Kulen Vakuf, a da 2. avgusta u selo ulaze srpske snage i razaraju ga do temelja, te ubijaju preostalo hrvatsko stanovništvo.

Hrvoje Klasić, istoričar
Hrvoje Klasić, istoričar

Radilo se o odmazdi zbog prethodnih događaja u selima oko Srba i Donjeg Lapca, kao i velikih zločina koje su počinile ustaše.

Gojko Polovina, lokalni komandant partizanskog odreda, rekao je tada da su pokušavali da zauzdaju ustanike željne osvete i spriječe osvetu.

„Radilo se o osveti, a Boričevac je napadnut jer je bio jako ustaško uporište. Postavljati, pritom, obrnutu tezu i netačan hronološki sadržaj sasvim je pogrešno, kao što je netačna i tvrdnja da je u Srbu izbio četnički, a ne antifašistički ustanak.

Ustanak golorukih seljaka u Srbu bio je isključivo odgovor na ustaške represije, gdje je očuvanje golog života bio jedini ideal kojim su ustanici bili vođeni“, ističe hrvatski istoričar.

On ocjenjuje da su šatori koje postavljaju pravaši „kap u moru revizionizma i pokušaja relativizacije ustaških zločina“.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Dr Drago Njegovan: Srpski ustanak u Drvaru i Srbu 27. jula 1941. godine protiv terora (i genocida) Nezavisne Države Hrvatske

„U Srbu je 1941. bio četnički ustanak“

Proustaše u Srbu prete: Ako se „upali šibica“…

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: