Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

TIJELIMA BRANE ZEMLjU – NE POMAŽU NI TAPIJE!

Albanske vlasti znaju da su Srbi vlasnici skoro hiljadu hektara u reonu Čaglavice i Preoca. Taj dio Čaglavice pripojili su Prištini kako bi lakše legalizovali otimanje zemlje, navodi mještanin Nebojša Marković.

Srbi iz Čaglavice kod Prizrena tijelima brane svoju imovinu
Srbi iz Čaglavice kod Prizrena tijelima brane svoju imovinu
Priredio: Neđeljko ZEJAK

Srbi iz atara Čaglavice, prigradskog naselja kod Prištine, nastoje da svojim tijelima zaustave uzurpaciju zemljišta koje je u njihovom vlasništvu.

Mještani nastoje da zaustave ulazak građevinskih mašina u oranice i na svoju djedovinu.

Vlastimir Kitić, jedan od desetak Kitića – vlasnika imovine, ističe za Srnu da su vlasti samoproglašenog Kosova, smišljeno, uzurpacijom imovine, pokrenule progon Srba nastanjenih sa desne strane puta Priština – Skoplje.

“U pitanju je površina od skoro 30 hektara njiva oslonjenih na mesno groblje” . precizira Kitić.

On posjeduje spise predmeta koji pokazuju da je imovina porodice Kitić, falsifikovanjem dokumentacije, prvo prešla na nepostojeće lice “Slavka Joksimovića” iz sela Radevo, udaljenog oko 20 kilometara od Čaglavice.

“Pošto su pre nekoliko godina falsifikovali vlasničku dokumentaciju, Albanci su izvršili navodnu kupoprodaju pa je imovina pre tri meseca, navodno, postala vlasništvo Šefkije Agašija te Artana i Sabita Velijua”, navodi Kitić.

Starosjediocima Čaglavice ne pomažu čak ni tapije kao ni činjenica da su u srpskim zemljišnim knjigama njihova imena upisana u rubrici – “vlasnik”.

U pitanju je pravno nasilje, navodi Kitić koje je uvjeren da je Priština smišljeno prije nekoliko godina od novoformirane opštine Gračanica “otcijepila” srpska domaćinstva i srpske njive sa desne strane puta Priština – Skoplje.

Naime, u spornom reonu Čaglavice ostalo je stotinjak Srba u oko dvadesetak domaćinstava, u čijem je posjedu oko 300 hektara obradivih površina.

U međuvremenu, izgrađeno je oko hiljadu albaskih kuća i poslovni objekata čiji su novokompoovani vlasnici do posjeda stigli falsifikatima ugovora o prometu nepokretnosti.

“Korisnik njiva bila je zemljoradnička zadruga Ratar iz Lapljeg sela. Nama nije poznato kako je moguće da njive na kojima imamo i takozvane `Turske tapije` postanu vlasništvo Albanaca”, pita se Kitić.

Nebojša Marković, predsjednik sela, upozorava da je na djelu realizacija plana za progon Srba nastanjenih sa desne strane puta prema Skoplju.

“Vlasti iz Prištine znaju da su Srbi vlasnici skoro hiljadu hektara u reonu Čaglavice i Preoca. Smišljeno su taj deo Čaglavice pripojili Prištini kako bi lakše legalizovali otimanje zemlje”, kaže Marković.

Na području Preoca eksproprijacijom, za potrebe izgradnje auto-puta Priština – Skoplje, oduzeto je još skoro sto hekatara njiva u vlasništvu Srba.

Ukoliko zvanični Beograd i Euleks ne stanu u zaštitu preostalih srpskih domaćinstava u Čaglavici, to prigradsko naselje ostaće bez Srba – tvrde mještani.

Kolika ja pomama za srpskom zemljom pokazuje i podatak da su se u ataru Čaglavice naselile porodice Agima Čekua, Fatmira Limaja i brojinih drugih vođa terorističke OVK.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Na srpske dečake letvama sa ekserima!

Kosovo- Mrtvi Srbi „sklapaju“ ugovore

PROTJERALI SRBE, A SADA PROTJERUJU I GROBOVE

Kosovo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: