Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PROTJERALI SRBE, A SADA PROTJERUJU I GROBOVE

Po završetku liturgije, Srbi su izašli na groblje i zatekli porušene i oskrnavljene nadgrobne spomenike. Stotinjak spomenika je porušeno, odnijete su nadgrobne ploče, a veliki broj je skinut ili već pripremljen za odnošenje…

 Crkva Cara Uroša u Uroševcu

Crkva Cara Uroša u Uroševcu

Priredio: Neđeljko ZEJAK

Srbi iz Uroševca neveselo su obilježili gradsku slavu – oko dvije stotine raseljenih prisustvovalo je službi u crkvi, a onda su obišli razrušeno groblje, sa kojeg su odnesene čak i nadgrobne ploče.

 

Od 15.000 kosovskih Srba, koliko ih je u Uroševcu živjelo 1999. godine (u urbanom dijelu oko 3.000), ostalo je tek dvoje Srba – prota Živojin Kojić i njegova supruga, dok na području opštine živi tridesetak starijih, bez ijednog djeteta.

 

Oni su danas u istoimenoj crkvi proslavili gradsku slavu Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, a izlaskom na groblje odali su poštu precima sahranjenim u gradu – zadužbini Nejakog Uroša.

 

Jednom godišnje, u vrijeme gradske slave, kaže prota Kojić za Srnu, rastjerani Srbi dođu da se prisjete mjesta gdje su rođeni i u kojem gotovo da nije bilo zaseoka, a kamoli sela, niti žive crkve.

 

“Od pre dve godine duhovni život se vratio u zadužbinu Nejakog Uroša. Vratio sam se i ja sa protinicom, ali se nadam da naš povratak neće biti jedini i da će se za neku godinu i drugi Srbi vratiti na područje Nerodimlja, Babuša, Babljaka, Talinovca, Mačje Stene i još desetak sela”, poručuje prota.

 

Kojić je, poput Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i preosvećenog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, pozvao narod da zemlju ne prodaje i da ostanu dostojni sljedbenici Nejakog Uroša po kome je grad dobio ime.

 

Snežana Maslar, rođena u Crnogorskoj ulici u Uroševcu, prvi put od ulaska Kfora i NATO trupa na Kosmet, pokušala je da pronađe rodnu kuću i ulicu, ali nije uspjela.

 

“Sve ono što sam ostavila juna 1999. godine, nestalo je i obrisano. `Nikli` su novi objekti čije vlasnike ne poznajem. Da nije Crkve Svetog Uroša, ne bih verovala da je ovo Uroševac”, kaže Snežana za Srnu.

 

Ona ocjenjuje da povratak Srba u urbani dio Uroševca nije moguć.

 

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u vladi samoproklamovanog Kosova, koji želi da podstakne povratak raseljenih, apeluje da Srbi ne prodaju imovinu.

 

On poziva raseljene iz Talinovca, Babljaka i Srpskog Babuša da se vrate u izgrađene kuće i ne dozvole da ih lopovi i kriminalci protjeruju.

 

Po završetku liturgije, Srbi su izašli na groblje i zatekli porušene  i oskrnavljene nadgrobne spomenike.

 

Stotinjak spomenika je porušeno, odnijete su nadgrobne ploče, a veliki broj je skinut ili već pripremljen za odnošenje.

 

Slavica Cvetković, rođena u Nerodimlju, paleći svijeću na spomeniku suprugu, kaže da je gradsko groblje u Uroševcu – odraz mržnje prema Srbima.

 

“Albancima smeta sve što je srpsko i što podseća na Srbe. Prosto se plašim da za neku godinu u Uroševac srpska noga neće smeti, niti moći da kroči”, kaže Slavica.

 

Okupljanje Srba u Uroševcu proteklo je bez incidenata, a policija samoproglašenog Kosova obezbjeđivala je crkvenu portu i izlazak na groblje.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

ZIDOM ĆUTANjA ŠTITE SE ZLOČINCI

POSLjEDNjI NAPADI NA SRBE – AKT TERORIZMA

EULEKS: SAMI PRONAĐITE UBICE I SVJEDOKE?!

Kosovo – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: