fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sjećanje na ubistvo 487 Srba iz Grubišnog Polja

Iz Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke, koje čuva sjećanje na pobijene Srbe tokom perioda Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, napominju da se sutra navršava 81 godina kako su ustaše u noći između 26. i 27. aprila 1941. godine uhapsile 504 Srbina sa Kotara Grubišno Polje i u julu ih likvidirali u kompleksu logora smrti NDH Gospić-Jadovno-Pag.
Udruženje "Jadovno 1941" - Grubišno Polje
Udruženje „Jadovno 1941“ – Grubišno Polje

U saopštenju Udruženja se podsjeća da su ustaše u noći između 26. i 27. aprila 1941. godine uhapsile 504 Srbina, od kojih je 487 ubijeno u julu te godine.

„Pod izgovorom da Srbi iz Grubišnog Polja spremaju `đurđevdanski ustanak` iz Zagreba je vozom u Grubišno Polje stiglo oko 120 hrvatskih ustaša, predvođenih šefom zagrebačke ustaške policije Ivicom Šarićem i ustaškim emigrantom Eugenom Didom Kvaternikom“, dodaje se u saopštenju.

Ustaše su, kako se navodi, stigle na inicijativu župnika Petra Sivjanovića, a u dogovoru sa tamošnjim ustaškim „logornikom“, advokatom Lujom Stahuljakom i „predstojnikom“ Zorislavom Mikićem u svojim domovima uhapšena su 504 Srbina.

Nakon što su tučeni i ponižavani, noć su proveli u zgradi tadašnje osnovne škole, a sutradan su prevezeni stočnim vagonima u „Zagrebački zbor“, današnji studentski centar, a potom u logor „Danica“ kod Koprivnice, čiji su bili prvi zatvorenici.

Krajem juna 1941. godine prevezeni su u Gospić u Lici, a odatle na ostrvo Pag, u logor Slana.

„Oni koji su preživjeli taj pakao u kamenoj pustinji tokom jula su prevezeni u potpalublju broda u uvalu Rođanka, južno od Karlobaga, a odatle vezanih ruku su tjerani pješke preko Baških Oštarija do sela Stupačinovo gdje su pobijeni u nekoj od pet kraških jama u koje su bacani“, naglašava se u saopštenju.

Iz Udruženja „Jadovno 1941“ navode da su na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju porodice pobijenih postavljale spomen-ploču koja je uništavana 1971. i 1991. godine i tek nedavno obnovljena.

Izvor: SRNA


Vezane vijesti:

Tihomir T. Prodanović: Sećanja na ustaški logor „Danicu“


Milan Bastašić: Noć strave i užasa


Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Selo se zvalo Gakovo pored Grubišnog Polja, gde se nalazila škola.Tamo je bio vojni poligon, a u školi se nalazio štabna škola za oficire koji su polagali ispit za viši čin. Bio sam, deo vojnog roka tamo, tako da znam deo priče o tom događaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: