Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Тесла каквог не знамо (5): „Рат струја“ против Тесле

Док је, у најеминентнијим научним круговима, али и у своме роду, Никола Тесла слављен и хваљен због својих открића, дотле су његови противници, присталице једносмерне струје, против њега повели прави рат.

Снажна и искрена подршка великог научничког ауторитета: Михајло Пупин
Снажна и искрена подршка великог
научничког ауторитета:
Михајло Пупин Фото: Архива

На једној страни је био Едисон са својим поборницима, а наспрам њега Теслине присталице, у првом реду Вестингхаус са својом компанијом. Сам Тесла се лично није много уплитао у те битке, прво – јер је исувише био заузет истраживачким радовима на својим новим проналасцима, а затим – његов карактер није био склон таквом надметању.

За њега су говорили његов рад и његово дело.

Пупин афирмише Теслине идеје

Ту борбу је на занимљив начин описао Михаило Пупин, други наш славни земљак у Америци, електротехничар и проналазач, који је у тим судбоносним моментима подржао Теслин полифазни систем и о њему одржао више предавања.

Пупин је био веома угледан и цењен као професор електротехнике на Универзитету Колумбија.
Посебно је било значајно Пупиново предавање које је 1890. године одржао у Бостону, под називом „Практична страна теорије наизменичних струја“.

Јасно Пупиново залагање за афирмацију Теслиних идеја и његових проналазака утемељених на наизменичним струјама створило је код извесних утицајних људи толико нерасположење према њему да су му чак били доведени у питање и универзитетска каријера и положај професора.

Противници убеђују и државне власти

А колико нису бирана средства у „рату струја“ сведоче Пупинове речи у његовој књизи под насловом „Са пашњака до научењака:

„Противници овог другог начина преношења електричне снаге називали су наизменичну струју ‘струја која убија’, и чинили су све што су могли да узбуне свет против увођења тог начина.
Казивали су ми да су они успели у томе да државне власти наговоре да у тамници Синг Синг, за извршење смртне казне, унесу машину са наизменичном струјом.

Ни појма нисам имао о овој жучној расправи када сам одржао оно предавање у Бостону. Ну, кад ме обавестише о томе, разумео сам јасно зашто су ме на том предавању тако хладно примили неки моји слушаоци.“

Кушао вољу у доба прохибиције

Уз ово занимљиво Теслино разматрање о вину, које је било његова навика уз обед, подсетићемо на анегдоту која веома сликовито показује његову нарав и однос према животу, а повод је вино.
Наиме, у доба прохибиције у Америци, када је строго било забрањено точење алкохолних пића, изузев, разуме се, за повлашћене, Тесла је, као држављанин Америке и лојалан грађанин, принципијелно поштовао такву одлуку власти.
Али, поштовао је и себе и своје навике. Зато је свакодневно, уз ручак, наручивао боцу најфинијег вина. Завршио би обед, а боца вина је увек остајала неотворена. Када се после неколико месеци одважио, конобар који га је служио, упитао га је зашто свакодневно наручује, а никада не отвара вино?
Тесла му је одговорио:
„Ја волим вино, и радо га кушам, али ја свакодневно кушам и своју вољу…“

Тесла се држи изван тог рата

Тесла је, готово као да је изван тога рата, гледао своја посла.

Припремио је и у америчком часопису „Тхе Елецтрицал Њорлд“ у броју за фебруар 1891. године, објавио прилог значајан по томе што разматра нову и за науку интересантну појаву наизменичних струја високе учесталости.

О томе пријављује неколико патената, од којих је, по мишљењу стручњака, најзначајнији изум био је трансформатор за такозване високе учесталости.

Мада је ову своју иновацију пустио у свет пре више од сто година, она је све до данас остала толико значајна да многе савремене машине и уређаји базирају свој рад баш на тим Теслиним принципима.

Ујаку поверава да се „сасвим одродио“

Он лично, мада је у великим пословима, није изгледа био сасвим задовољан, па то и поверава у писму свом ујаку Петру Мандићу:

„Чудим се да сте неодлучан, да ли ћете остати код куће или удаљити се. Ја мислим да ниђе нећете наћи љубав и углед што га имате код куће и опет какав би живот био тамо међу странима.
Ево ја сам се сасвим одродио па ипак покаткад врло ми је тешко.“

Последње речи у том писму подвукао је својом руком.

Иако је странствовање било његов лични избор, па и то што се „сасвим одродио“, ово је једно од ретких писама у којем признаје и поверава ујаку и неку своју резигнацију и клонулост…

Дукат за новорођенчад

Леп и, рекло би се, понешто патријархалан обичај увео је космополита и грађанин света Никола Тесла ради своје родбине.
Наиме, пошто би га писмима обавестили о новорођеној деци, он је сваком новорођенчету својих рођених сестара, али и сестара од ујака или тетака, слао по један златни долар.
Такав дукат сачувао се у кошаркашкој породици Ивковић, у којој је старији брат Слободан, са надимком Пива, добио такав дар, док млађи, прослављени тренер Душан Дуда Ивковић, није.
Када је Дуда рођен, Тесле више није било међу живима.
Иначе, Ивковићева бака Олга, рођена Мандић, била је Теслина сестра од тетке.

Нико не јавља да ли новац редовно стиже

У другом делу ове своје епистоле говори о вину. Интересантно је да је врло волео вино, да се добро разумео у његове тајне, а понекад би се пожалио што му не стижу она вина која је био поручио из Гомирја:

„Од вина још нема овђе ни трага ни гласа, по свој прилици нећу га добити прије два до три мјесеца ако сте га отправили преко Средоземног мора“ – пише он даље ујаку.

„У свему Вам хвала осим што се вина тиче – овђе је сто пута горе него у Паризу, а виђели сте какво је тамо. Ја мислим да би најбоље било да пошаљете најбољег маџарског, јер далматин је претежак за мене.

Немојте се Ви бринути за трошкове, ја ћу све платити и послао бих новце одмах, ну не знам куда ни камо. Послао сам мајци по обичају сто форинти, ну нико ми није јавио већ има два или три мјесеца, да ли добија редовно новце.

Надајући се да ће Вас ово писмо наћи све у здрављу и поздрављајући најсрдачније мајку и сестре и зетове и сав остали род и пријатеље Ваш љубећи Вас Никола.“

(Наставља се)

Аутор: Б. Поточан

Извор: Вести онлине

 

Везане вијести:

Тесла каквог не знамо (1): Посвећен својим визијама

Тесла каквог не знамо (2): У „обећаној земљи“ Америци

Тесла каквог не знамо (3): Судбоносно познанство

Тесла каквог не знамо (4): На изложби у Паризу

Тесла каквог не знамо (6): Молбе и захтеви од родбине

Тесла каквог не знамо (7): Мајка дочекала јединца

Тесла каквог не знамо (8): Мотор за Нијагарине водопаде

Тесла каквог не знамо (9): Људима застајао дах

Тесла каквог не знамо (10): Глас му се једва чује

Тесла каквог не знамо (11): Највећи догађај у историји технике

Тесла каквог не знамо (12): Лабораторија нестала у пожару

Тесла каквог не знамо (13): У невољи притекли пријатељи

Тесла каквог не знамо (14): Први из класе робота

Тесла каквог не знамо (15): Грандиозни експерименти

Тесла каквог не знамо (16): Век испред свог времена

Тесла каквог не знамо (17): Геније најавио и мобилни

Тесла каквог не знамо (18): Прометеј 20. века

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: