fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svjedok čuo da je vojnike ubio Mišo Žmiro

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu svjedok Tužilaštva BiH Šefik Delalić rekao je danas da je čuo da je Mišo Žmiro sa svojim ljudima doveo vojne zarobljenike u Dom policije u Sarajevu i ubio ih.

„Čuo sam da su taj Žmiro i njegovi ljudi doveli ratne zarobljenike u Dom policije, a da im je komandant Vikić rekao da oni nemaju ništa sa zarobljenicima i da ih vode u SJB“, izjavio je Delalić.

On je rekao u Sudu da je bio vozač specijalizovanih vozila Specijalne jedinice MUP-a, ali da je iz zdravstvenih razloga u Domu policije u aprilu 1992. počeo raditi administrativne poslove i pomagati Vikićevoj sekretarici Fahridi Mustafić.

On je potvrdio da je Jusufa Prazinu upoznao u Domu policije, gdje je iznenada došao sa svojom jedinicom. Svjedok je rekao da niko nije znao ko ih je doveo, niti kako i zašto su došli, da su nakon tri dana otišli, kao i da je Prazina nekad dolazio kod Vikića.

Delalić je takođe izjavio da nije upoznao Nedžada Herendu, za kojeg je kasnije iz medija čuo da se veže za ubistvo zarobljenih vojnika u parku.

Osim Vikića, u predmetu „Veliki park“ optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 10. maja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedok: Juka Prazina doveo zarobljene vojnike JNA u Domu …

Svjedočenja o stradanju vojnika JNA u Sarajevu | Jadovno 1941.

Krivić: Saznao sam naveče da su vojnici JNA ubijeni | Jadovno …

Svjedok vidio kako Nedžad Herenda ubija zarobljene vojnike JNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: