fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Krivić: Saznao sam naveče da su vojnici JNA ubijeni

Bivši komandir Policijske stanice sarajevske opštine Novi Grad Malik Krivić izjavio je da je nakon zarobljavanja pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine na Dobrinji, poslije svega što je učinio da njihova bezbjednost ne bude ugrožena, te večeri saznao da su vojnici ubijeni.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ takozvane Republike BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, Krivić je na poziv Tužilaštva BiH svjedočio o dovođenju zarobljenih vojnika u Policijsku stanicu i njihovom odvođenju u Dom policije u Sarajevu.

On je rekao da je dobio informaciju da je na Dobrinji uhvaćena grupa rezervista JNA koji su sa transporterom sletjeli sa puta, te da ih vode u Policijsku stanicu. Iz svoje kancelarije vidio je kako ih dovode neki ljudi u uniformama, među kojima je bio Davor Mišo Matić.

„Odmah sam sišao u hol i naredio svim policajcima da se zarobljenici bezbjedno uvedu jer je prijetila opasnost da veliki broj okupljenih građana ispred stanice naprave problem. Sa zarobljenim vojnicima u hol su ušli vojni policajci, vojnici, pripadnici Teritorijalne odbrane, pa sam iz bezbjednosnih razloga naredio da se oni odvedu u podrum, gdje smo držali oružje i hranu“, istakao je Krivić.

On je naglasio da misli da su zarobljenici evidentirani, da nije vidio da li su pretresani, te potvrdio da od njih nisu uzete izjave.

„Bio je problem šta dalje uraditi. Neko je javio da ih treba voditi u Dom policije i da tamo treba da daju izjave jer su to vojni zarobljenici, a ne kriminalci. Ja sam insistirao da to obavi policija i naredio sam šefu smjene i njegovom zamjeniku da vozilom dođu do zadnjeg izlaza i tu ih preuzmu“, kaže Krivić.

On je dodao da su zarobljeni pripadnici JNA odvedeni bijelim kombijem u pratnji policijskog „golfa“ i da je obaviješten da su živi i zdravi predati u Dom policije.

„Kada sam uveče čuo da su ubijeni, bio sam van sebe jer sam sve učinio da njihova bezbjednost ne bude ugrožena. Ujutro sam sa svojim zamjenikom Sakibom Hadžićem otišao u Republički MUP da vidim da li je to tačno jer sam mislio da su to samo glasine. Primio nas je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Jusuf Pušina koji je rekao da su vojnici razmijenjeni, ali je i naredio da se to opet provjeri. Još jednom nam je potvrđeno da su zarobljeni vojnici razmijenjeni, što me je rasteretilo“, rekao je Krivić.

On je naveo da je nekoliko godina kasnije čuo glasine da je vojnike ubila neka jedinica koja se zatekla ispred Doma policije, ali da nikada nije saznao ko je to učinio.

Branioci optuženih će ovog svjedoka indirektno ispitati 18. januara.

Osim Vikića, u predmetu „Veliki park“ optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optužnica ih tereti da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije, u centru Sarajeva, i ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedok vidio kako Nedžad Herenda ubija zarobljene vojnike JNA

Svjedok čuo da su vojnike JNA ubili Nedžad Herenda i Davor …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: