fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Свједочења о страдању војника ЈНА у Сарајеву

Свједок Тужилаштва БиХ и бивши полицајац Ивица Бранковић изјавио је данас да су његове колеге у Полицијској станици у сарајевској општини Нови Град причале да је Давор Мишо Матић у Великом парку убио војнике ЈНА који су 22. априла 1992. године заробљени на Добрињи.

Бранковић је у наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова /МУП/ такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, рекао да је у том периоду био старији дежурни у Полицијској станици, те да је из своје канцеларије видио када је Матић привео неколико војника.

Он је појаснио да га је прије тога командир станице Малик Кривић обавијестио да Давор Матић на подручју Мојмила води припаднике ЈНА и да треба да пошаље патролу да види о чему је ријеч, те да помогну да их доведу.

„У међувремену, из своје канцеларије сам видио када је дошао Давор са неколико припадника ЈНА. Сишао сам код њих у хол, а убрзо је стигла и наша патрола. Не сјећам се тачно колико заробљених су они довели, а укупно их је било шест-седам. Војници су били у униформи ЈНА, неки су имали и шињеле, руке им нису биле везане, нису имали документе и мислим да је млађи дежурни Нусрет Хоџић пописао њихова имена“, истакао је Бранковић.

Он је нагласио да са заробљеним војницима нико није причао, те да током њиховог претреса ништа није пронађено.

Бранковић каже да је млађи дежурни, по наредби командира станице, одвео војнике у просторије за задржавање.

„Не знам шта се с њима касније догодило. Знам да су морали бити негдје спроведени јер више нису били у нашој надлежности. Касније сам чуо да су одведени на споредни излаз из магацинског простора. Након два-три дана причало се да су поубијани у парку код Предсједништва и да их је Матић убио“, рекао је Бранковић.

Други свједок Тужилаштва БиХ Ренато Рихтер навео је да је по доласку на посао у поподневним часовима у ходнику Полицијске станице затекао седам-осам ненаоружаних заробљених војника у ес-ен-бе униформама, за које мисли да су им већ тада руке биле везане.

„Стајали су поред прозора и нису се могли кретати. Ја сам био распоређен на пријавници и са њима нисам имао никакву комуникацију. Само сам информисан да су то војници који су заробљени на Добрињи. Не сјећам се колико дуго су били у холу. Из пријавнице сам видио да су спуштени у притворске просторије, па одведени у Одјељење криминалистичке полиције на спрат, потом враћени у ходник, и на крају поново одведени у просторије за притвор“, истакао је Рихтер.

Он је нагласио да је у једном моменту од шефа смјене Јасмина Идризовића добио наредбу да појача патролу ради „безбједног спровођења лица на одређену тачку“.

„Није директно речено гдје та лица треба одвести, а ја сам на неки свој начин сазнао да их треба спровести у Дом полиције. Вођа наше патроле био је возач `марице` Садо Халиловић, сувозач Фазил Хота, а био је присутан и један резервиста. Ја сам накнадно био додат патроли“, каже Рихтер.

Он је додао да су у кавезу `марице` на дрвеним клупама, колико се сјећа, сједила три лица, „која није загледао“.

Рихтер није одбацио могућност да је тог дана видио Давора Матића који је, како каже, често долазио у Полицијску станицу и контактирао са његовим руководиоцима.

Он је рекао да је прије поласка испред Полицијске станице видио и бијели комби Давора Матића, те да је претпоставио да ће и он учествовати у транспорту заробљених војника.

„Док смо ишли према Дому полиције, нисам видио да комби иде иза нас. Када смо стигли, три заробљена војника која смо ми довезли, у Дом полиције увели су Халиловић и Хота, а ја и резервиста остали смо поред `марице` још неких пет минута, а затим се вратили у станицу. Након два часа, стигао је и комби, а Давор Јусић, који је припадао групи Давора Матића, хвалио се колегама полицајцима и резервистима да је истукао неке од особа које је превозио“, навео је Рихтер.

Осим Викића, у предмету „Велики парк“ оптужени су бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптужница их терети да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције, у центру Сарајева, гдје су убијени рафалима из ватреног оружја.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 7. децембар.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Свједок чуо да су војнике ЈНА убили Неџад Херенда и Давор …

Неки од заробљених имали су повезе на очима | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Nazalost, uhapseni Srbi (rezervisti) iz transportera kod aerodroma Butmir su posljedica diverzije u JNA-kasarni Lukavica gdje su im popustil gusjenice koje su otpale nakon par kilometara na cesti. Oni su bili zadnji u koloni od par tenkova I transportera koji su krenuli na ispomoc odbrani Ilidze u prvom opstem napadu muslimana.
    Pozdrav, Vm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: