fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svjedočenja o stradanju vojnika JNA u Sarajevu

Svjedok Tužilaštva BiH i bivši policajac Ivica Branković izjavio je danas da su njegove kolege u Policijskoj stanici u sarajevskoj opštini Novi Grad pričale da je Davor Mišo Matić u Velikom parku ubio vojnike JNA koji su 22. aprila 1992. godine zarobljeni na Dobrinji.

Branković je u nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ takozvane Republike BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, rekao da je u tom periodu bio stariji dežurni u Policijskoj stanici, te da je iz svoje kancelarije vidio kada je Matić priveo nekoliko vojnika.

On je pojasnio da ga je prije toga komandir stanice Malik Krivić obavijestio da Davor Matić na području Mojmila vodi pripadnike JNA i da treba da pošalje patrolu da vidi o čemu je riječ, te da pomognu da ih dovedu.

„U međuvremenu, iz svoje kancelarije sam vidio kada je došao Davor sa nekoliko pripadnika JNA. Sišao sam kod njih u hol, a ubrzo je stigla i naša patrola. Ne sjećam se tačno koliko zarobljenih su oni doveli, a ukupno ih je bilo šest-sedam. Vojnici su bili u uniformi JNA, neki su imali i šinjele, ruke im nisu bile vezane, nisu imali dokumente i mislim da je mlađi dežurni Nusret Hodžić popisao njihova imena“, istakao je Branković.

On je naglasio da sa zarobljenim vojnicima niko nije pričao, te da tokom njihovog pretresa ništa nije pronađeno.

Branković kaže da je mlađi dežurni, po naredbi komandira stanice, odveo vojnike u prostorije za zadržavanje.

„Ne znam šta se s njima kasnije dogodilo. Znam da su morali biti negdje sprovedeni jer više nisu bili u našoj nadležnosti. Kasnije sam čuo da su odvedeni na sporedni izlaz iz magacinskog prostora. Nakon dva-tri dana pričalo se da su poubijani u parku kod Predsjedništva i da ih je Matić ubio“, rekao je Branković.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Renato Rihter naveo je da je po dolasku na posao u popodnevnim časovima u hodniku Policijske stanice zatekao sedam-osam nenaoružanih zarobljenih vojnika u es-en-be uniformama, za koje misli da su im već tada ruke bile vezane.

„Stajali su pored prozora i nisu se mogli kretati. Ja sam bio raspoređen na prijavnici i sa njima nisam imao nikakvu komunikaciju. Samo sam informisan da su to vojnici koji su zarobljeni na Dobrinji. Ne sjećam se koliko dugo su bili u holu. Iz prijavnice sam vidio da su spušteni u pritvorske prostorije, pa odvedeni u Odjeljenje kriminalističke policije na sprat, potom vraćeni u hodnik, i na kraju ponovo odvedeni u prostorije za pritvor“, istakao je Rihter.

On je naglasio da je u jednom momentu od šefa smjene Jasmina Idrizovića dobio naredbu da pojača patrolu radi „bezbjednog sprovođenja lica na određenu tačku“.

„Nije direktno rečeno gdje ta lica treba odvesti, a ja sam na neki svoj način saznao da ih treba sprovesti u Dom policije. Vođa naše patrole bio je vozač `marice` Sado Halilović, suvozač Fazil Hota, a bio je prisutan i jedan rezervista. Ja sam naknadno bio dodat patroli“, kaže Rihter.

On je dodao da su u kavezu `marice` na drvenim klupama, koliko se sjeća, sjedila tri lica, „koja nije zagledao“.

Rihter nije odbacio mogućnost da je tog dana vidio Davora Matića koji je, kako kaže, često dolazio u Policijsku stanicu i kontaktirao sa njegovim rukovodiocima.

On je rekao da je prije polaska ispred Policijske stanice vidio i bijeli kombi Davora Matića, te da je pretpostavio da će i on učestvovati u transportu zarobljenih vojnika.

„Dok smo išli prema Domu policije, nisam vidio da kombi ide iza nas. Kada smo stigli, tri zarobljena vojnika koja smo mi dovezli, u Dom policije uveli su Halilović i Hota, a ja i rezervista ostali smo pored `marice` još nekih pet minuta, a zatim se vratili u stanicu. Nakon dva časa, stigao je i kombi, a Davor Jusić, koji je pripadao grupi Davora Matića, hvalio se kolegama policajcima i rezervistima da je istukao neke od osoba koje je prevozio“, naveo je Rihter.

Osim Vikića, u predmetu „Veliki park“ optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optužnica ih tereti da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije, u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. decembar.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedok čuo da su vojnike JNA ubili Nedžad Herenda i Davor …

Neki od zarobljenih imali su poveze na očima | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Nazalost, uhapseni Srbi (rezervisti) iz transportera kod aerodroma Butmir su posljedica diverzije u JNA-kasarni Lukavica gdje su im popustil gusjenice koje su otpale nakon par kilometara na cesti. Oni su bili zadnji u koloni od par tenkova I transportera koji su krenuli na ispomoc odbrani Ilidze u prvom opstem napadu muslimana.
    Pozdrav, Vm

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: