fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Свједок чуо да је војнике убио Мишо Жмиро

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву свједок Тужилаштва БиХ Шефик Делалић рекао је данас да је чуо да је Мишо Жмиро са својим људима довео војне заробљенике у Дом полиције у Сарајеву и убио их.

„Чуо сам да су тај Жмиро и његови људи довели ратне заробљенике у Дом полиције, а да им је командант Викић рекао да они немају ништа са заробљеницима и да их воде у СЈБ“, изјавио је Делалић.

Он је рекао у Суду да је био возач специјализованих возила Специјалне јединице МУП-а, али да је из здравствених разлога у Дому полиције у априлу 1992. почео радити административне послове и помагати Викићевој секретарици Фахриди Мустафић.

Он је потврдио да је Јусуфа Празину упознао у Дому полиције, гдје је изненада дошао са својом јединицом. Свједок је рекао да нико није знао ко их је довео, нити како и зашто су дошли, да су након три дана отишли, као и да је Празина некад долазио код Викића.

Делалић је такође изјавио да није упознао Неџада Херенду, за којег је касније из медија чуо да се веже за убиство заробљених војника у парку.

Осим Викића, у предмету „Велики парк“ оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптуженима је стављено на терет да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим још трага.

Суђење ће бити настављено 10. маја.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Свједок: Јука Празина довео заробљене војнике ЈНА у Дому …

Свједочења о страдању војника ЈНА у Сарајеву | Јадовно 1941.

Кривић: Сазнао сам навече да су војници ЈНА убијени | Јадовно …

Свједок видио како Неџад Херенда убија заробљене војнике ЈНА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: