fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svjedok: Juka Prazina doveo zarobljene vojnike JNA u Domu policije

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH Fahrida Mustafić kazala je da je vidjela da je Juka Prazina doveo u Dom policije zarobljene vojnike JNA.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mustafićeva, koja je bila tehnički sekretar Specijalne jedinice MUP-a, a kojoj je pretpostavljeni bio optuženi Vikić, rekla je da je iz svoje kancelarije vidjela da u hodniku ispred recepcije stoji osam finih, zdravih momaka u JNA uniforni, koje je uveče doveo Prazina sa dvojicom momaka.

„Vikić ga je pitao zašto ih je tu doveo kada u Domu policije nema ni zatvora, ni pritvorske jedinice. Rekao mu je da ih vodi u Centralni zatvor ili u Centar službi bezbjednosti /CSB/, a meni naredio da nazovem ministra policije Jusufa Pušinu kojem je, po uspostavljenoj vezi, naredio isto što i Prazini“, rekla je Mustafićeva.

Prema njenim riječima, Prazina je odveo zarobljene vojnike, nakon čega je ubrzo čula rafalni pucanj u parku. Ona je navela da ne zna da li je neko izašao iz svojih kancelarija da vidi šta se desilo.

Mustafićava je dodala da je samo čula da je Vikić rekao „nije valjda da je budala pucala u ljude“. Nakon predočene izjave iz istrage, ona nije bila sigurna da li je Vikić to rekao ili neko drugi iz njegove kancelarije.

„Sutra sam od vojnika saznala da ih je Juka ubio u parku, te da je neko rekao Vikiću da treba počistiti krv u parku, da svijet ne gleda“, rekla je Mustafićeva i potvrdila da nikada nije pisala izvještaj o ovom događaju.

Vikićev branilac Fahrija Karkin predočio je njen iskaz koji je dala Tužilaštvu BiH 2013. godine u kojem uopšte nije spomenula Juku Prazinu.

Na pitanje Karkina da li je tačno ono što je ranije rekla ili današnja izjava, Mustafićeva je rekla da misli da je to bio Juka Prazina.

Svjedok Suad Smajlović, koji je bio pripadnik Vikićeve Specijalne policijske jedinice, rekao je da je čuo da je Mišo /Matić/ Žmiro doveo zarobljene pripadnike JNA i da je Vikić rekao da ih vode u CSB, jer oni nisu imali nadležnost za to.

„Čuo sam da su ubijeni, jedni su govorili da ih je ubio Žmiro, a drugi da je to uradio Juka“, naveo je Smajlović.

Svjedok je rekao da o ovom slučaju nikada nije govorio ni sa Vikićem, ni sa bilo kim drugim.

Osim Vikića, u predmetu „Veliki park“ optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim još traga.

Suđenje se nastavlja 5. aprila.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedočenja o stradanju vojnika JNA u Sarajevu | Jadovno 1941.

Krivić: Saznao sam naveče da su vojnici JNA ubijeni | Jadovno …

Svjedok vidio kako Nedžad Herenda ubija zarobljene vojnike JNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: