fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СТАНКО ОПАЧИЋ — ЋАНИЦА: ЈА САМ ПАСТОРЧЕ КОМУНИЗМА

Станко Опачић – Ћаница, организатор је устанка на Кордуну, командант батаљона, члан Председништва ЗАВНОХ-а, члан Председништва АВНОЈ-а, Главног штаба Хрватске. Станко Опачић – Ћаница отворио је Прво заседање АВНОЈ-с, први проговорио о усташким злочинима на Кордуну, Банији и Лици. Био је министар у влади Хрватске и члан ЦК Југославије. Године 1950. оптужен је и ухапшен заједно са Радом Жигићем и Душком Бркићем као ИБ-овац. Под истрагом и казном на Голом Отоку провео је укупно три године и два месеца.

Станко Опачић — Ћаница

Станко Опачић — Ћаница, живи на Кордуну у Тушиловићу, у кући која подсећа на крајишку караулу. Некада се на Кордуну могло видети на стотине оваквих кућа. Међутим данас је ова једина, остале су спаљене или порушене у последњем рату. Ћаница је рођен 1903. године, у селу Брезова Глава у Општини Тушиловић. До Априлског рата бавио се углавном земљорадњом и столарским занатом. Они који су имали прилику да виде његову етнографску збирку могли су прочитати резбар на једној од полица за књиге „Моји љубимци: Домановић, Змај, Матавуљ, Стендал, Толстој…“

Ћаница Опачић: У партизане сам отишао по задатку, као члан Котарског комитета у Војнићу. Нисам отишао наслепо. Учествовао сам на партијској конференцији као делегат у шуми Абез код Вргин моста, заједно са Радом Кончаром и Жарком Ћуићем. Био сам командант одреда „Дебела коса“, па онда члан ГШ Хрватске. Само, нисам члан ГШ Хрватске постао тек онако. Тражио се најуспешнији руководилац, а ја сам био тај. Нисам имао ниједну неуспелу акцију, коју год сам припремао успешно сам је окончао.

Одмах после капитулације Краљевине Југославије чуо сам за припремање оружаног устанка. Међутим, ми овде на Кордуну нисмо могли чекати партијске одлуке о дизању устанка већ смо одмах отишли у шуму. Народ је бежао испред усташког ножа. Први усташки злочини почињени су већ почетком маја 1941. године. На Вељуну је побијено 520 Срба, без иједног испаљеног метка. Њихови лешеви посипани су живим кречом и засути земљом која је одмах била преорана. Народ је за тај злочин сазнао тек по дизању устанка. Јасно је да они нису били побијени као комунисти, нити као присталице НОП-а, већ као Срби, или само зато што су били Срби.

Од одласка у шуму, па све до октобра 1941. свакако смо себе називали: шумари, четници, герилци… све док ГШ није установио назив партизан, а то је било у октобру 1941. године. На Прво заседање АВНОЈ-а отишао сам као командант Кордунашких партизанских одреда. Одлучено је да Прво заседање у Бихаћу отвори најистакнутији партизански командант – сељак, и избор је пао на мене. Заједно са Мошом Пијаде отишао сам код Тита и тада сам га први пут видео. Моша ме је упознао са Старим и рекао: „Ево Стари, то је тај кордунашки хајдук Станко Опачић – Ћаница.“

– Ћаница је два пута говорио на Првом заседању АВНОЈ-а. После његовог (иначе чувеног) другог говора о усташким зверствима Владимир Бакарић му је приговорио „због дугог језика“.

Ћаница Опачић: Тада ми није било јасно зашто је Владо то учинио, али касније сам то разумео. Требало је прикрити усташке злочине. И данас се то ради. Ево, скоро сам нашао у једном босанском листу како су у обрачуну на Петровој Гори учествовали и италијански војници. То уопште није тачно. Пса италијанског није било у обрачуну. Само усташе. Новинар је то напросто измислио.

Данас се слуша надбискуп Фрањо Кухарић који каже да је у Јасеновцу побијено 40000 људи, и то већином Хрвата. Тај исти Кухарић јасно и гласно каже да ко истражује Јасеновац ради против хрватског народа. Историја то мора исправити јер наука не сме бити обучена у идеологију. Историја и истина морају бити синоними.

Све је ишло у том правцу да се злочини геноцида прикрију. Оно дете у колевци или оно које је вађено из мајчине утробе не може бити ничији присталица, па ни НОП-а. Али је и оно било заклано.

-Па добро, да ли је на Кордуну постојао злочин сем усташког?

Ћаница Опачић: Јесте, али веома мало. Огромну већину злочина извршиле су усташе.

– Зашто онда на споменицима и јамама широм Кордуна стоје натписи да ту леже жртве фашистичког терора? 

Ћаница Опачић: На то питање могли би да одговоре људи из комитета у Карловцу.

– За њих имам друго питање, али покушајте Ви на њега одговорити. Зашто се не обнављају православне цркве по Кордуну спаљене у рату. Скоро сам прочитао да је Бакарић рекао како се хрватски народ никад неће сложити да се обнови или зида нова православна црква у Хрватској.

Ћаница Опачић: То је питање непостојања ничег српског у Хрватској. За време Аустро-Угарске Срби су имали 20 својих листова, што недељних, што месечних. То смо имали кад смо били неравноправни – у тој „тамници народа“. Сад, кад смо равноправни, немамо ни једнога. За време рата кад нас је требало, Бакарић је (наћи ћеш то у књизи др Ђуре Затезала „Народна власт на Кордуну“, ту имаш Бакарићев говор на конференцији НОО пред 500 делегата у Војнићу 1944. год.) као нико до тада одржао такве хвалоспеве како Срби требају своју културу неговати, своје обичаје, ћирилично писмо и остало.

Тада је основао Српско просветно друштво „Просвјета“, тада је основан „Обилић“, ОдборСрба у Хрватској, тада је издана „Српска ријеч“. Тада су српске институције почеле пуном паром радити. „Српска ријеч“ је дочекана тако од српског народа да су људи вадили разне слике из рамова, па су „Српску ријеч“ стављали у те исте рамове.

И тај Бакарић, који је све то омогућио, који нас је у звезде ковао док је требало ратовати и гинути, кад је рат завршен, тај исти Бакарић удавио је једну по једну све те установе. Данас не постоји нити једна. Најпре Обилић, па онда Српску ријеч, па Просвјету, па Музеј Срба у Хрватској… Ми смо били похапшени да би се то могло урадити јер смо били угледни у народу и имали највише утицаја међу Србима у Хрватској.

Нас су склонили да би на наша места довели послушне људе. На моје место, за министра шума и руда, дошао је Божо Ркман, који ништа није значио, који се 70-их година уписао у Матицу Хрватску када је Матица Хрватска била антикомунистичка, антијугословенска и антисрпска, онда разни Драгосавци, разни Балтићи… то су све бивши „ратници“ позадинци тако да ни један борац Србин није остао у влади СР Хрватске.

– Одмах после рата размишљало се да Суботица и Сомбор уђу у састав СР Хрватске, због буњевачког становништва. Да ли се током рата размишљало о аутономности ових крајева, с обзиром да су ови крајеви насељени Србима и да су Лика, Кордун и Банија имали вековну традицију аутономности?

Ћаница Опачић: Размишљало се. Крајем новембра 1944. године. Моша Пијаде је то написао нашироко и отишао код Броза са захтевом за 44 аутономију Срба у Хрватској. Броз је све исцепао и изгрдио Мошу, па Моша никада више није споменуо аутономију Срба у Хрватској.

– Реците нешто о Будачком процесу из јула 1944. године – ко поби ту кордунашку инелигенцију?

Ћаница Опачић: Ту кордунашку интелигенцију уништио је Андрија Хебранг. Наиме, он је оловком окружио лица која треба осудити на смрт. Окружни комитет је 28. јуна 1944.доставио државном тужиоцу Душку Бркићу податке о истрази, о стању у Агитпропу ОККПХ Карловац и Пропагадном одејлу Окружног НОО-а, за Кордун, где су у сукоб дошли Аница Ракар – Магашић (Агитптроп) и Вељко Кораћ (Пропагадни одјел). Аница Ракар је по надлежности била старија од Вељка Кораћа и гушила је сваку његову иницијативу и иницијативу Пропагадног одјела. Њу је за шефа агитпропа поставио Андрија Хебранг. Она их је цинкарила, гушила и дотерала до оног корака који су и направили.

Група бораца интелектуалаца незадовољна судбином српског народа и НОП у Хрватској, написала је један летак и у њему навела да Срби воде борбу, а да у ЦК КПХ нема ни једног Србина, и то је била истина, јер погибијом Раде Кончара више није било ни једног Србина у ЦК КПХ. Кад је летак дошао Хебрангу у руке, он је брже-боље кооптирао тројицу Срба у ЦК КПХ. После тога почела су хапшења.

Кад је мене Хебранг позвао да ми каже да ћу бити народни тужилац у Вишем војном суду, рекао ми је: „Јеси ли видео Ћанице какве лажи подмећу, написали су у летку да нема ни једног Србина у руководству ЦК КПХ, а Раде Жигић, Миле Почуча и Душко Бркић су чланови ЦК КПХ.“ А ја појма нисам имао када су они постали чланови ЦК КПХ. ЦК КПХ је у то доба руководио војском коју су сачињавали искључиво Срби. Оптужница их је теретила као шпијуне Гестапоа и за директну сарадњу са четницима.

Судски процес је одржан 13. и 14. јула 1944. На смрт су осуђени: Вељко Кораћ, апсолвент технике и машинства; Илија Жегарац, дипл. правник, члан прве партијске ћелије у Војнићу 1937. год; Љубо Вујичић, учитељ; Милан Момчиловић, потпоручник НОВ. Остали су кажњени принудним радом и губљењем грађанских слобода.

Тврдим да нико никад неће доказати да су Вељко Кораћ и Илија Жегарац имали било какву везу са Гестапом или директну везу са четницима. За остале то не могу тврдити.

– Да ли је Кордун требао добити више у социјалистичкој земљи?

Ћаница Опачић: Кордун је подељен баш као и две Немачке. Војнић је Српски Котар а сведен је на Месну заједницу. Данас има 8000 становника. Узето му је све. Узете су му 4 општине, узети су му Тушиловић и Крњак и прикључени Карловцу, Перјасица Дугој Реси, Вељун Слуњу. То је „заслуга“ Милутина Кошарића. Он је био Бакарићева метла и овај га је свуда истицао. Да је Бакарић рекао да и ово треба уништити Кошарић би то учинио. Ево шта се догодило у рату: Кошарић је тада био командант подручја а са њим је био и Јожа Чуљат. 

Тај Јожа Чуљат наговори Кошарића да запали православну цркву у Горњем Будачком. То је била црква са врло богатим иконостасом, историјски споменик, јер је ту основана прва српска народна школа 1759. године. Дођем у Горњи Будачки и видим црква спаљена. Питам стражара када су овде усташе биле. Каже уопште нису биле. Па ко је онда запалио цркву? Стражар одговoри: „Па ми, наредио друг Кошарић.“ Одем ја код Милутина и питам: „Зашто запали цркву Милутине?“ Одговори: „Ако усташе ухвате народ, побиће га у цркви као у Војнићу (црква у Коларићу).“ „То је безумље“, кажем, „ако усташе народ похватају, народу је свеједно хоће ли га заклати у цркви, на цести, у шуми или на кућном прагу.“ Кошарића је „напалио“ Јожа Чуљат, а да је рецимо Милутин Кошарић најмању штету начинио једној католичкој цркви Јожа Чуљат би Милутина Кошарића дао обесити.

– Зашто се људи са Кордуна: Бранко Мамула, Гојко Николиш, Душан Пекић… нису потрудили да се ови крајеви изграде, добију фабрике, да прођу путеви, вода?

Ћаница Опачић: Изгеда да су они поучени нашим примером јер смо Жигић, Бркић и ја то тражили, па смо морали отићи.

– Како се човек који на дочеку 1948. године каже: „Лако је било Стаљину да буде највећи када је побио све око себе“, осећа кад га оптуже као ИБ-овца?

Ћаница Опачић: Обележили су нас као ИБ-овце и то 1950. када ИБ није имао никаквих шанси у Југославији. Према том становишту, нас четворица (Жигић, Бркић, Рапајић и ја) смо били малоумни људи, декларишући се као ИБ-овци у моменту кад ИБ није имао ама баш никакве шансе. Питаш како сам са осећао? Нисмо се имали коме жалити. Нити те је ко питао, нити је постојала некаква здрава мисао. Када је неко био етикетиран као ИБ-овац онда нема ни одбране, ни адвоката, ни закона, једноставно требало га је смакнути. Дешавало се да неки ОЗНАШ нађе неког са женом, па га оптужи за ИБ и пошаље на Голи оток. Пред суд нас нису могли извести, нису имали никаквог доказног материјала. Да су нам судили, онда би бар онај судија и његов записничар чули како се ти браниш. 

– Обично сви питају за мучења или понижавање са Голог отока. Да ли је био један дан на том пакленом острву, а да је остао Вама лично у лепој успомени? 

Ћаница Опачић: Ја сам под истрагом у Загребу, у Савској Цести био годину и два месеца, а на Голом отоку две године и нешто. Међутим, лепих успомена није било. Или си добијао батине или си лечио ране.

– Јесте ли били под бојкотом?

Ћаница Опачић: Да, годину и по дана. Кад си на бојкоту нико не сме да прође крај тебе, а да те бар не пљуне или не опсује.

– Знате ли чија је идеја била Голи оток?

Ћаница Опачић: Била је Кардељева, то сам после сазнао, а Бакарић је идеју подржао од срца. И оно што је значајно – није се из Београда руководило Голим отоком, него из Загреба. Први човек био је Иван Стево Крајачић, начелник ОЗНЕ за Хрватску.

– Да нисте оптужени 1950. године, да ли би постали народни херој?

Ћаница Опачић: То бих био сигурно, али ја сам 50-те скинут, а највећи број народних хероја проглашен је 1951. год., 1952, 1953. Прави народни хероји проглашавани су за време рата, као Душан Пекић. Он нам је и сада осветлао образ. Замисли разлику између њега и Гојка Тинтора.

– Кад данас слушате излагање Ваших ратних другова са којима сте се борили, како објашњавате дијаметрално супротне ставове? Да ли је и за време рата било таквих размимоилажења?

Ћаница Опачић: Није. За време рата није било размимоилажења јер су такви као ови данас били у мањини. Они су масовније почели да приступају НОР-у тек после капитулације Италије, али тад је све већ текло својим током, тада нису могли мењати ништа. Сачекали су боља времена. Замисли, ја сам био члан ГШ Хрватске, био сам командант Кордуна. Пре мене то је био Иван Срећко Манола. После је отишао за команданта зоне. У ГШ претпостављени ми је био Иван Рукавина. Долази 1971. година ти људи: Манола, Хољевац, Шибл, Рукавина, Штрок, Бобетко… стадоше душом и срцем уз МАС-ПОК, који је био антикомунистички, антијугословенски и антисрпски. Па шта онда да мислиш него да они комунисти никада нису ни били, и да су се случајно нашли на тој комунистичкој платформи. Чим је дошла повољна ситуација они су постали оно што су и били – хрватски националисти. 

– Молим Вас, за крај изнесите Ваше мишљење о Уставу из 1974?

Ћаница Опачић: Тим Уставом покрајине су постале независне од Србије. Тај и такав устав потписују: Дража Марковић, Милош Минић, Петар Стамболић… Они нису заслужили ништа друго до да их народ обеси на највеће дрво у Србији, а све то је дело Бакарића и Кардеља. Србију је требало кастрирати, и кастрирана је Уставом из 1974. године. Сад се у Србији појавила једна млада „екипа политичара“, која је свесна тог позива и свесна злочина који је извршен над Србијом. Не треба даље трошити речи јер је јасно зашто они не могу бити миљеници у Хрватској, Словенији и на Косову.

Марко Косијер
Часопис београдских студената„Студент“, 26.5.1989

Извор: Књижевна радионица „Кордун“


Везани прилози:

Овдје (не) почива Илија Жегарац | Јадовно 1941.

АБОЛИРАЛИ УСТАШЕ И УЗИМАЛИ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ: Сукоби између Срба и Хрвата у руководству Хрватске обележили су прве поратне године

Годишњица: Кордунашки процес “Црна кутија” крајишких Срба …

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ КОРДУНАШКОГ ПРОЦЕСА | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

2 Responses

 1. Ово јасно показује да су се Срби требали окупити у равногороском покрету. Који је без сумње једини као коначан циљ имао опстанак срба на њиховим вјековним огњиштима. Нажалост комунистички комесари (претежно хрвати) су по Хр и Бих веома брзо, гдје год су могли, устанке обојили у црвену пошаст, и дошло је до братоубилачког рата. Вјечни покој душе Станку Опачићу а СМРТ КОМУНИЗМУ И ОСТАЛИМ ОБИЦИМА ФАШИЗМА И АНТИПРАВОСЛАВЉА

 2. Судбина Станка Опачића-Ћанице је била величанствена и у исто време трагична, страшна и тужна.
  Организатор устанка на Кордуну, најуспешнији командант партизанских одреда, човек који је отворио Прво заседање АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942.г. Човек који је судио другима и одлучивао ко ће живети а ко неће. Човек који је требао да постане Народни херој Југославије, а завршио је на супротном крају живота. Као затвореник на Голом Отоку, којем су одузета грађанска права и којег су избегавали његови партијски другови.
  Његова судбина је јасно показала заблуде српског виђења југословенства као нечега већег и значајнијег од српства, у име чега је вредело одрећи се делова свог националног бића. Хрватско и словеначко виђење су југословенство схватали само као привремено решења до коначне федерализације и настанка њихових држава. Хрватско и словеначко виђење југословенства је доследно значило одрицање и чак искључивање било каквог српства и као такво ће бити доминантно на простору друге Југославије, све до њеног распада, чак и до данашњих дана.
  Опачићева судбина је показала и кључну грешку српске елите последњих сто година: неспособност да види и да схвати да онај са којим је прављена заједничка кућа, не верује искрено ни у једну владајућу идеологије, већ их само вешто користи за остваривање својих стварних циљева. Опачић је веровао у комунизам, југословенство и братство-јединство. Нажалост, током живота је имао довољно времена да се суочи са својим заблудама. Верно служење идеологијама Србе је коштало огромних жртава и лутања по историјским беспућима.
  Опачићева судбина јасно показује какви “Срби“ су једино били прихватљиви за хрватско државно право: људи са наметнутим туђим ставовима о сопственом народу, заогрнути у југословенство и друге идеологије, слепи за шовинизам других народа и народности али зато најстрожије судије српском патриотизму и народњаштву које је од њих жигосано као великосрпски шовинизам и фашизам, људи за које је хрватско државно право неспорна чињеница, а нове нације створене на тлу Југославије логичан израз регионалних посебности југословенских народа и народности. Колико је Опачић био под тим утицајем, говори то што је чак и своју аутобиографију објављену 1989.г назвао “Србин у Хрватској“ а не рецимо “Србин на Кордуну“ или “Србин испод Петрове Горе“. Читаве генерације таквих “Срба“ ће се појављивати последњих стотињак година, осуђујући и косећи оне “Србе“ који им претходе, да би након обављеног посла, били осуђени и покошени од новијих генерација “Срба“ створених даљом разрадом идеолошких ставова.
  Почело је са Прибићевићем, Косановићем, Будисављевићем. После њих је дошао Кончар, следили су Кораћ, Вујичић, Жегарац, Момчиловић. Њих су покосили Орешчанин (Председник Суда), Бркић (државни тужилац), Шумоња, Опачић-Ћаница (народни тужилац Вишег војног суда), Жигић и Почуча. После њиховог уклањања су дошли Драгосавац, Ркман, Балтић, Кошарић. И тако талас за таласом све до данашњих Пуповца и Бориса Милошевића. Сви су били искориштени, употребљени, награђени за то што су учинили, да би на крају били одбачени на отпад историје.
  Иронија историје је следећа: истражни судија из Слуња Никола Ласић, који је водио суђење у Хрватском Благају током 6-8.маја 1941.г (након којег је 520 Срба из кордунашких села око Вељуна убијено, жртве су посуте живим кречом, лешеви су затрпани, јаме поравнате, чланови локалних усташких ројева су са гостима из Загреба заиграли коло над затрпанима, Хрвати мештани су то поље касније преорали и засејали зоб на њему, како би се изгубио сваки траг злочина) након 1945. г. је именован за председника суда у Војнићу, касније је премештен у Окружни суд у Карловцу, где је и умро, сахрањен под звездом петокраком на гробу. Станко Опачић-Ћаница је као народни тужилац Вишег Војног Суда водио Кордунашки процес 13-14.јула 1944.г (којим су петорица образованих Срба, устаника, првобораца и комуниста, осуђени на смртну казну-клањем), као министар Владе НР Хрватске, бива ухапшен, испитиван више од годину дана , и проводи више од две године на Мрамору (Голом Отоку).
  Треба читати и разумети овакве судбине. Јер ако их не будемо разумели, стално ће нам се понављати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: