Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srbima bi da prekroje istoriju

Datum objave: četvrtak, 4 januara, 2018
Veličina slova: A- A+

Mlade u Srbiji i Hrvatskoj u školskim udžbenicima uče da jedni druge mrze, objavila je agencija DPA. Time je u nemačke medije stigao jalov napad na pojedine srpske udžbenike istorije iz septembra prošle godine, a za posledicu imao izjednačavanje s hrvatskim nastavnim programom koji dopušta i potpuno skrivanje prirode ustaštva i NDH.

Učiteljica života: Gimnazijalci imaju pravo da znaju
Učiteljica života: Gimnazijalci imaju pravo da znaju

Naime, nemačka agencija poziva se na ocenu srpskog istoričara Aleksandra Miletića, direktora nevladinog Centra za istorijske studije i dijalog. Miletić je još u septembru prošle godine izjavio da učenike u Srbiji na nastavi istorije “uče netoleranciji i mržnji”. On je kao primer uvredljivog pisanja o susedima naveo knjigu za treći razred gimnazije Radoša Ljušića u tekstu “Deset godina šovinističkog trovanja gimnazijalaca”.

Nema uvreda: Čedomir Antić
Nema uvreda: Čedomir Antić

Poturice i Šiptari

Zanimljivo je da Miletić napada Ljušićev udžbenik tek deset godina od kada je izdat. Miletić je bio Ljušićev student, a kasnije je magistrirao u Budimpešti na Centralnoevropskom univerzitetu čiji je osnivač Džordž Soroš. On smatra da Ljušić krši i Zakon o zabrani diskriminacije. Kao primer raspirivanja nacionalne mržnje prema nesrpskom stanovništvu navodi upotrebu izraza “poturica”, “konvertit” i “šiptarski feudalizam”.

Miletiću smeta i konstatacija u udžbeniku da je većina preobraćenih Srba muslimansku veru primila iz materijalnih razloga. Sporan mu je i zaključak da su “u svesti naroda poturčenjaci bili gori i nesnosniji raji od Osmanlija”, zatim da su “Crnogorci deo srpskog naroda”. Miletić je naveo i da Ljušić promoviše netrpeljivost prema Crnogorcima jer je napisao: “Pravoslavlje, Rusija i Srbija su tri bitna činioca u povesti Crne Gore. Crnogorci su se kleli u sva tri, ali nikada iskreno, već prema potrebama.”

Međutim, Ljušić kaže za “Vesti” da su Miletićeve kvalifikacije neosnovane i bez argumenta. On ističe da njegov udžbenik ima isti metodološko-pedagoški pristup kao i drugi, ali i da je blaži od svih udžbenika istorije u zemljama regiona, naročito od hrvatskog. Stoga napade vidi kao političke.

Bez greške

Ljušić uzvraća da Albanci sami za sebe kažu “šćiptare”, kao i da je albanski premijer Edi Rama usred Beograda rekao da je Šiptar.

– Ako oni sebe tako zovu, onda se oba termina legitimna. Ali, Miletić je rano postao član radikala, a potom prevrnuo ćurak i postao soroševac – uzvratio je Ljušić koji kritiku svog bivšeg studenta smatra smatra naručenom.

Politički napad

Ljušić kaže da ne zna šta je govor mržnje u njegovoj knjizi.
– Pažljivo sam sve čitao i mogu da kažem da je ovaj napad politički, izazvan septembarskim sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Džordžom Sorošem, a onda nedavno u Beogradu sa njegovim sinom Aleksom – tumači Ljušić i kaže da je baš on meta napada jer je kao istoričar poznatiji od drugih u Srbiji i stoga zanimljiv.

U Ljušićevu odbranu je stao istoričar Čedomir Antić. On tvrdi da Miletić u Ljušićevom udžbeniku nije našao nijednu činjeničnu grešku. Antić je objasnio i da se istorija piše na osnovu izvora, što Ljušićevom udžbeniku ne nedostaje.

– Zato nije uvredljiva konstatacija da Crnogorci, a posebno njihovi glavari, nisu bili postojani usvojim privrženostima i da je siromaštvo doprinelo razvoju korupcije u tom društvu. Izvori takode nedvosmisleno potvrđuju i da su Crnogorci u 19. veku bili deo srpskog naroda – objasnio je je Antić.

Prećutan progon celog naroda

DPA navodi da se u Hrvatskoj uči da je samostalnost države reakcija na vekovne želje Srba da vladaju nad Hrvatima, a u Srbiji da su se Srbi uvek branili od fašističkog hrvatskog nacionalizma.

“Srbija se predstavlja kao stalna žrtva svetske zavere, pa se u jednom udžbeniku može naći da su ono što u Drugom svetskom ratu nije uspelo fašističkoj Hrvatskoj kasnije napravile evro-američke demokratije. Misli se na nestanak Srba iz Hrvatske, a spominje se i austrijsko-nemačka zavera.”

Međutim, nemačka agencija nije uzela u obzir skandal iz 2016. kada je srpska diplomatija morala da uputi notu Hrvatskoj. Tada su u zagrebu odobrena tri udžbenika istorije u kojim se poriču zločini nad Srbima, a uz pojam ustaša stoji objašenje da je to “hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svetskom ratu borio protiv srpskog centralizma”.

Zoran Jevtović s Filozofskog fakulteta u Nišu u komentaru na te udžbenike rekao je da su u funkciji generalne hipoteze o velikosrpskoj agresiji i da se Srbija proglašava istorijski odgovornom za raspad Jugoslavije, a srpski narod za sopstveni odlazak iz Hrvatske.

Naime, u knjizi se navodi se da je “veliki broj srpskog stanovništva otišao iz Hrvatske zajedno sa JNA”, odnosno prećutkuju stradanja Srba i uništavanje njihove imovine.

Autor: D. Đekić

Izvor: Vesti Online

Vezane vijesti:

Skandal u Hrvatskoj u lektiri za četvrti razred pesmica o „paranju dečijih utroba i sakaćenju genitalija“

Frankfurter rundšau: Hrvatsko falsifikovanje istorije na …

Mr. Danijel Igrec: Politika Zagreba sve više podseća na …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top