fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Скандал у Хрватској у лектири за четврти разред песмица о „парању дечијих утроба и сакаћењу гениталија“

Десетогодишњаци у неким хрватским школама, чије су учитељице и учитељи са пописа лектире одабрали наслов Звонимира Балога „Пуса од Крампуса“, морају да читају стихове о парању дечјих утроба, сакаћењу гениталија и чупању језика.

Фото: Index / screenshot
Фото: Index / screenshot

Наиме, на попису лектира за четврти разред основних школа налази се и књига Звонимира Балога „Пуса од Крампуса“. Реч је о збирци песама чија су тематика Бог и његово пријатељство са човеком, а песма Госпа Међугорска садржи стихове:

„Хрватски је народ најугроженији, најнесретнији на планету! Блајбург, Јазовка и друге пећине постаје су нашег крижног пута, део хрватске реалности. У херцеговачким, истарским и личким јамама још се урлик врти, лелече јека очајничког падања. У царству безумне подивљале смрти под заставом победника славиле су се лажи и падања.

Фото: Index / screenshot
Фото: Index / screenshot

Нису биле избирљиве провалничке каме, деци су парале утробе, копале су очи. Без полних органа остајале су тате, без сиса маме. Из хрватских уста хрватски језик ужареним су кљештима чупали, кад би под окриљем мрака, крвавих очију у уснуле домове упали.“

Главна уредница куће која је објавила књигу: Нико од нас тад није радио

Књигу Звонимира Балога објавила је издавачка кућа „Знање“ 1996. године. Портал Индеx.хр позвао је коментар главну уредницу „Знања“.

– Као мајка се не слажем да се таква књига уврсти у попис лектира за 4. разред, али као главна уредница ‘Знања’ немам коментар. Не знам шта се тада збивало па не могу да коментаришем. Нисам читала ту књигу, нити уређивала, ми смо сви у ‘Знању’ млађа генерација и нико од нас није радио у време кад је књига објављена – рекла је за Силвиа Синковић, главна уредница.

Портал је тражио коментар и од Министарство науке и образовања, а одговор је гласио да се попис наслова лектире налази у Наставном плану за основну школу (2006.) те да се састоји од пописа наслова од којих је дефинисано која су дела обвезна, а која су изборна.

– Попис лектирних наслова припремили су стручњаци за хрватски језик и књижевност. На попису за ИВ. разред основне школе је 25 наслова. Од Звонимира Балога учитељи могу да бирају између: „Ја магарац“ (збирка прича) или „Пуса од Крампуса“ (збирка дечјих песама) или „Невидљива Ива“ (збирка песама) или „Змајеви и вукодлаци“ (збирка кратких прича и песама). Који наслов ће учитељ одабрати из пописа изборних наслова предмет је професионалне дискреције учитеља, код обраде наслова важна је улога учитеља – од одабира до методичке обраде на часу – стоји у одговору Министарства.

(Index.hr)

Извор: БЛИЦ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: