fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Skandal u Hrvatskoj u lektiri za četvrti razred pesmica o „paranju dečijih utroba i sakaćenju genitalija“

Desetogodišnjaci u nekim hrvatskim školama, čije su učiteljice i učitelji sa popisa lektire odabrali naslov Zvonimira Baloga „Pusa od Krampusa“, moraju da čitaju stihove o paranju dečjih utroba, sakaćenju genitalija i čupanju jezika.

Foto: Index / screenshot
Foto: Index / screenshot

Naime, na popisu lektira za četvrti razred osnovnih škola nalazi se i knjiga Zvonimira Baloga „Pusa od Krampusa“. Reč je o zbirci pesama čija su tematika Bog i njegovo prijateljstvo sa čovekom, a pesma Gospa Međugorska sadrži stihove:

„Hrvatski je narod najugroženiji, najnesretniji na planetu! Blajburg, Jazovka i druge pećine postaje su našeg križnog puta, deo hrvatske realnosti. U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajničkog padanja. U carstvu bezumne podivljale smrti pod zastavom pobednika slavile su se laži i padanja.

Foto: Index / screenshot
Foto: Index / screenshot

Nisu bile izbirljive provalničke kame, deci su parale utrobe, kopale su oči. Bez polnih organa ostajale su tate, bez sisa mame. Iz hrvatskih usta hrvatski jezik užarenim su klještima čupali, kad bi pod okriljem mraka, krvavih očiju u usnule domove upali.“

Glavna urednica kuće koja je objavila knjigu: Niko od nas tad nije radio

Knjigu Zvonimira Baloga objavila je izdavačka kuća „Znanje“ 1996. godine. Portal Index.hr pozvao je komentar glavnu urednicu „Znanja“.

– Kao majka se ne slažem da se takva knjiga uvrsti u popis lektira za 4. razred, ali kao glavna urednica ‘Znanja’ nemam komentar. Ne znam šta se tada zbivalo pa ne mogu da komentarišem. Nisam čitala tu knjigu, niti uređivala, mi smo svi u ‘Znanju’ mlađa generacija i niko od nas nije radio u vreme kad je knjiga objavljena – rekla je za Silvia Sinković, glavna urednica.

Portal je tražio komentar i od Ministarstvo nauke i obrazovanja, a odgovor je glasio da se popis naslova lektire nalazi u Nastavnom planu za osnovnu školu (2006.) te da se sastoji od popisa naslova od kojih je definisano koja su dela obvezna, a koja su izborna.

– Popis lektirnih naslova pripremili su stručnjaci za hrvatski jezik i književnost. Na popisu za IV. razred osnovne škole je 25 naslova. Od Zvonimira Baloga učitelji mogu da biraju između: „Ja magarac“ (zbirka priča) ili „Pusa od Krampusa“ (zbirka dečjih pesama) ili „Nevidljiva Iva“ (zbirka pesama) ili „Zmajevi i vukodlaci“ (zbirka kratkih priča i pesama). Koji naslov će učitelj odabrati iz popisa izbornih naslova predmet je profesionalne diskrecije učitelja, kod obrade naslova važna je uloga učitelja – od odabira do metodičke obrade na času – stoji u odgovoru Ministarstva.

(Index.hr)

Izvor: BLIC

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: