fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Frankfurter rundšau: Hrvatsko falsifikovanje istorije na filmu

Nešto više od mesec dana nakon što je dokumentarni film o Jasenovcu, autora Jakova Sedlara, uprkos protivljenjima dela hrvatske javnosti, ipak, nagrađen nagradom Grada Zagreba, nemački dnevnik „Frankrufter rundšau“ objavio je oštru kritiku u kojoj potvrđuje da je reč o projektu, koji falsifikuje istoriju.

Prekrajanje istorije logora Jasenovac
Prekrajanje istorije logora Jasenovac

Nemački dnevnik proziva i gradske oce zbog dodeljene nagrade Sedlaru.

Uz podsećanje da je odluka gradskih vlasti da nagradu Grada Zagreba dodeli upravo Sedlarovom filmu „Jasenovac – istina“, koji je sve samo ne to što kazuje naslov, izazvala veliki skandal u Hrvatskom, RF napominje da je Sedlarovom dokumentarac bio prikazan i u Tel Avivu, kao i da se Sedlarova „istina“ sastoji od potpunog okretanja naglavačke istorije konc-logora Jasenovac.

List, naime, konstatuje da Sedlar u tom filmu Jasenovac predstavlja ne kao logor, već kao sabirni centar i radni logor i tvrdi da je “logor smrti“ postao tek nakon 1945. kada su vlast preuzeli komunisti pod vođstvom Josipa Broza Tita.

Berlinski dnevnik navodi i da Sedlar tvrdi da su „komunisti u Jasenovcu ubili mnogo više ljudi nego ustaše tokom svoje četverogodišnje vladavine“ i da je to „mit“ koji u Hrvatskoj od proglašenja nezavisnosti neguju desničarski publicisti, tvrdnja za koju nema uverljivih dokaza.

Podseća se i da su hrvatski novinari ukazali na nekoliko falsifikata u Sedlarovom filmu, poput onog sa navodnom naslovnicom Vjesnika iz 1945., te da bi sve to „trebalo da bude dovoljno da se o Sedlarovom filmu ne diskutuje kao o serioznom, a kamoli da mu se dodeli nagrada“.

U tekstu objavljenom pod naslovom „Hrvatsko falsifikovanje istorije na filmskom platnu “ navodi se i da se „istorijski revizionizam filma “Jasenovac – istina“ sada širi i među iseljenim Hrvatima“, da se ovaj problematični film prikazuje u hrvatskim kulturnim centrima širom Nemačke, kao i da je na berlinskom prikazivanju filma u publici bio prisutan i apostolski nuncije u Nemačkoj, Nikola Eterović.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Falsifikator među narodima

Zurof: Nagrada Sedlaru uvreda za sve žrtve | Jadovno 1941.

Hrvatska amnestira ustaštvo | Jadovno 1941.

‘Rekao sam Izraelcima da mogu mirno spavati što se …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: