Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Срби доминантно најбројнији у партизанима

Датум објаве: среда, 9 маја, 2018
Величина слова: A- A+

Подаци страних мисија, али и домаћи извори, свједоче да су Срби са простора данашње БиХ и Хрватске чинили највећи проценат партизанских и антифашистичких јединица, слиједе Хрвати /првенствено Далматинци/, док је учешће муслимана и Македонаца у НОБ-у било симболично.

partizani.jpg

Према документима насталим у току рата /извјештаји о бројном и националном саставу партизана/, а објављеним након рата у Зборнику докумената, том пет, књига 30, национални састав дивизија насталих на тлу тадашње Хрватске 1942. године:

Шеста личка дивизија – 96 одсто Срба, Седма банијска дивизија – 92 одсто Срба, Осма кордунашка дивизија – 95 одсто Срба, те Дванаеста славонска дивизија – 85 одсто Срба.

Све до 1944. године Срби доминирају у партизанском покрету на просторима данашње БиХ и Хрватске, а уз њих једини вриједни помена, у бројном смислу, јесу Далматинци.

О томе да су Срби у натполовичном броју чинили партизанске јединице све до краја 1943. године и пада Италије говори и чувена изјава хрватског руководиоца Владимира Бакарића.

На Другом засједању АВНОЈ-а он је признао: “На Првом засједању ми смо били више представници српског отпора у Хрватској него представници народноослободилачког покрета Хрватске”.

Так од 1944. године, након пада фашистичке Италије и Бенита Мусолинија, биљежи се већи одлив људства из усташких и домобранских јединица и муслиманске “Ханџар дивизије” у партизане.

Тако је крајем рата партизански вођа Јосип Броз Тито рекао за лондонски “Тајмс” да су те године Срби чинили 45 одсто партизана, а Хрвати 30 одсто.

Према тим подацима, муслимани /данас Бошњаци/ и Македонци, процентуално су чинили по 2,5 одсто људства у партизанима.

Удио Црногораца и Словенаца, с обзиром на њихову малобројност, није био занемарљив, наводе ови извори.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Ко се борио у Хрватској од 1941. до 1945. године? | Јадовно 1941.

Хрватовање на српским леђима | Јадовно 1941.

Хрватски медији: Битка на Сутјесци је хрватска битка а не …
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top