Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Hrvatovanje na srpskim leđima

Datum objave: četvrtak, 29 juna, 2017
Veličina slova: A- A+

Danas je svaka Jugoslavija, koja je bila jedina osnova za stvaranje Hrvatske, prokazana kao “pakao za Hrvate” i “srboslavija”, a njeni simboli su izjednačeni sa fašizmom…

Piše: Nenad TADIĆ

Srbi, Jugoslavija i nekadašnji jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito su stalne i najdraže mete /brojnih/ pripadnika hrvatske desnice, ali i dežurnih “domoljuba”, mada je pitanje gdje bi danas, bez ovih “relikvija zla”, hrvatska država uopšte bila.

Kako bi bila pisana istorija balkanskih prostora da srpska dinastija Karađorđevića i Srbija nisu 1918. godine odlučili da stvore Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i da su prihvaćene opcije o ujedinjenju sa srpskim sunarodnicima u oslobođenoj BiH, bez jugoslovenskog povezivanja?

Hrvati su prvo ušli u naziv jedne države, zatim se nacionalno emancipovali, pa onda i teritorijalno /Banovina Hrvatska u Kraljevini Jugoslaviji/.

Hrvatska je prvi put postala republika 1943. godine, i to voljom Tita i onih za koje desničari i neoustaše danas tvrde da su bili najveći krvnici Hrvata.

Da se ne pominje činjenica da su ustaše i njihov vođa Ante Pavelić prepustili Dalmaciju i Istru fašističkoj Italiji u zamjenu za “nezavisnu” Hrvatsku, a zapravo koljačku “državu” i saveznicu vođe nacista Adolfa Hitlera.

Tek pod diktatorom Titom, u okviru SFRJ i zahvaljujući partizanima te teritorije su vraćene.

Srbi su na područjima današnje Hrvatske sve do 1944. godine činili većinu boraca u partizanskom i antifašističkom pokretu. Tek sa padom fašističke Italije počinje opšti prelazak domobrana i ustaša u partizanske jedinice.

Dalmatinci su bili, zapravo, najbrojniji hrvatski partizani, što je i razumljivo, jer ih je Pavelić prodao i predao fašistima.

Kad se sve ovo uzme u obzir, a riječ je o opšte poznatim činjenicama iz istorije, postaje jasno da su oni bez kojih hrvatske države danas ne bi bilo, ili sigurno ne u ovakvom obliku, u današnjoj Hrvatskoj prokazani za sve probleme društva.

Srbi koji su populaciono pali ispod pet odsto prema zvaničnom popisu, Jugosloveni kojih je par stotina u Hrvatskoj i Tito, koji je mrtav već 37 godina, navodno “sprečavaju prosperitet hrvatske države”.

Ako je Tito u Hrvatskoj zločinac zbog Blajburga i poslijeratne odmazde, šta onda Srbi treba da kažu?

Na srpskom oružju iz Prvog svjetskog rata podignuta je prva Jugoslavija i izvršeno ujedinjenje Južnih Slovena.

Na masovnim grobnicama ustaške Nezavisne Države Hrvatske i na brojnim srpskim žrtvama podignuta je druga Jugoslavija, a pogotovo Savezna Republika Hrvatska, koja je, nakon ustaškog orgijanja i savezništva sa Hitlerom, mogla da postoji samo u okviru SFRJ i nikako drugačije.

I to u sastavu isključivo komunistički orijentisane Jugoslavije, uz teritorijalnu i ustavnu kontrolu i slabljenje Srbije /dvije autonomne pokrajine/, mada tu ideologiju najviše mrze hrvatski nacionalisti.

Danas je svaka Jugoslavija, koja je bila jedina osnova za stvaranje Hrvatske, prokazana kao “pakao za Hrvate” i “srboslavija”, a njeni simboli su izjednačeni sa fašizmom.

Ustaški resentiment širi se Hrvatskom već godinama, koketiranje sa ustaštvom pretvorilo se u institucionalni izazov, antifašistički spomenici odavno su odletjeli u vazduh, a Srba više skoro da i nema.

Gdje bi danas hrvatski nacionalisti hrvatovali da nije bilo srpske dinastije, prve i druge Jugoslavije, Srba i diktatora Tita?

Gdje bi danas bili Istra, Dalmacija i Zagreb bez oficirskog “Bre!”, bez odavno protjeranih Ličana i Banijaca?

To je nagradno pitanje za milion kuna, ali samo za dobar dio današnjeg hrvatskog društva.

Odgovor je, naime, lako naći u bilo kom pristojnijem udžbeniku istorije. Pod uslovom da nije iz perioda Nezavisne Države Hrvatske i da ga ne izdaje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Da li je Kraljevina SHS bila greška? | Jadovno 1941.

Srbi kao taoci jugoslovenske ideje

Ko se borio u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine?

Prva decenija zajedničkog života: Kako su Srbi i Hrvati …

Temelj države ili uzrok podela | Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Hrvatovanje na srpskim leđima“

beba kaže:

Iole obrazovan to zna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top