fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pođimo na Jadovno 02. jula 2022. jer nismo zaboravili

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva, Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, povodom osamdeset i prve godišnjice od početka Pokolja, biće obilježen „Dan sjećanja na Jadovno 1941 – 2022.“ Bez obzira što se ovo stratište danas nalazi van granica Srbije i Srpske, smatramo našom dužnošću da njegujemo kulturu sjećanja na naše stradalnike, bez obzira gdje su postradali.
Fotografija snimljena 19. juna 2021. godine kod Šaranove jame na Velebitu. FOTO: Nikola Zajc; Jadovno 1941.

U subotu 02. jula 2022, nad Šaranovom jamom na Velebitu, sa početkom u 11 časova, biće služen parastos za ne manje od 38.010 pravoslavnih Srba, pobijenih u kompleksu logora smrti NDH, Gospić – Jadovno – Pag.

Nakon parastosa, uputićemo se u pravcu Gračaca, prema crkvi Sv. Petra i Pavla u mjestu Štikada. ( Zločin u ličkom selu Štikada 01. avgusta 1941. godine ) .

Nastavićemo prema periferiji Gračaca gdje će kod jame Tučić Ponor biti služen parastos pravoslavnim Srbima, ubijenim, bačenim u tu jamu. Ta jama je istražena a evidentirana je i od strane pokojnog istoričara dr Đure Zatezala. Uz samu jamu, uz blagoslov Oca Predraga Pantelića i saglasnost uprave Parka prirode Velebit, ako Bog da, postavićemo i osveštati Časni krst.

To ljudi ljudima ne rade!Dr Đuro Zatezalo: Pokolj u Lici na području Lovinca i Gračaca

Paroh gračački Otac Predrag Pantelić; Jama Tučić ponor

Na povratku, uz svetinju, Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Gračacu, biće organizovano posluženje za hodočasnike.

U toku programa obilježavanja Dana sjećanja, svoje stihove će govoriti Đurđica Dragaš.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Gračacu

Odatle slijedi povratak kućama.

Udruženje Jadovno 1941, učestvuje uz Eparhiju gornjokarlovačku kao suorganizator molitvenog okupljanja uz angažovanje svojih ljudskih i tehničkih kapaciteta.

Za učesnike će biti obezbjeđen besplatan prevoz autobusima ali zbog ograničenog budžeta i troškova finansiranja Dana sjećanja, molimo sve one koji mogu pomoći, da to i učine.

Molitveno sabranje na Velebitu je prijavljeno i odobreno od strane policijskih stanica Gospić i Gračac, čiji će radnici obezbjeđivati skup.

-Zainteresovani za put sa područja Banje Luke, treba da se jave Dušanu Bastašiću, predsjedniku udruženja Jadovno 1941. iz Banje Luke na tel.: +387 65 511 130 ili putem elektronske pošte: udruzenje@jadovno.com .

-Zainteresovani za put sa područja Gradiške, Knežice, Kozarske Dubice, Prijedora i Novog Grada, treba da se jave na broj telefona organizatora puta, Slavice Drvenice: +387 65 964 433 ili putem elektronske pošte: drvenica.slavica@gmail.com

-Zbog neočekivanih problema, put sa područja Beograda i Novog Sada nismo u mogućnosti organizovati autobusima. Zainteresovani imaju mogućnost da se sami organizuju za prevoz vlastitim automobilima uz podjelu troškova goriva i putarina. Svakako, podatke o vozilu (tip vozila i broj reg. tabli) i vozaču (ime, prezime, broj putne isprave i gdje je izdata) treba dostaviti putem elektronske pošte: udruzenje@jadovno.com ili Viber porukom na tel. broj +387 65 511 130.

-Zainteresovani za put sa ostalih područja, mogu da se jave na broj telefona udruženja Jadovno 1941. u Srpskoj: +387 65 511 130 ili putem elektronske pošte: udruzenje@jadovno.com radi koordinacije plana putovanja.


Kako u vlastitom aranžmanu doći iz pravca Beograda ili Banjaluke? Kojim putem od Gospića do spomenika kod Šaranove jame, mjesta okupljanja?

Pogledajte karte:

Pođimo na Jadovno, jer nismo zaboravili!

Dušan J. Bastašić, predsjednik UG Jadovno 1941. Banja Luka
Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ovakvo putovanje sam doziveo kao priliku da uzivam u prelepoj prirodi zemlje i secanju na neka druga vremena, ali uz veliku ljubav i nadu da se nista vise ne ponavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: