Spisak ubijene i umorene dece na teritoriji NDH – 74.580 popisanih imenom i prezimenom

Datum objave: ponedeljak, 27 januara, 2020
Veličina slova: A- A+

Iako je najveći deo stradao od ustaša, popisana su deca stradala od svih zaraćenih strana, kao i ona za koje se ne zna tačan uzrok i krivac smrti.

Deca ispred baraka u logoru u Sisku (Foto: Vikimedija)

„Stanje stvari“ ekskluzivno donosi spisak ubijene i umorene dece na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske.

Reč je o dva spiska stratišta dece ubijene i umorene u „NDH“ – prvi sa nazivom „veći“ (za stratišta na kojima je stradalo desetoro ili više dece) i drugi sa nazivom „manji“ (za stratišta na kojima je stradalo do devetoro dece). Spiskovi su dati po stratištima, azbučno.

Ukupan broj dosad popisane stradale dece (do 14 godina) iznosi 74.580 (sedamdeset četiri hiljade petsto osamdeset). Podsećamo da, prema statističkim standardima, uobičajena procena jeste da broj popisanih predstavlja oko petine ukupnog broja stradalih.

Iako je najveći deo stradao od ustaša, popisana su deca stradala od svih zaraćenih strana, kao i ona za koje se ne zna tačan uzrok i krivac smrti.

Spisak je više godina stajao u Muzeju žrtava genocida.

Žrtve su popisane po azbučnom redu, u formatu: Ime (Ime oca) Prezime, godina i mesto rođenja, nacionalnost, ko ga je ubio/umorio

Deo spiska ubijene dece u Jasenovcu 

Ilustracije radi: Stratište Jasenovac ima 14.241 popisanu žrtvu, dečji logori Stara Gradiška (4.823), Sisak (1.245), Jastrebarsko (213)

Ističemo da je spisak nepotpun, i da je od najveće važnosti da se jave svi oni koji imaju podatke o nepopisanoj stradaloj deci sa teritorije „Nezavisne Države Hrvatske“.

Preuzmite spiskove:

Veća stratišta (PDF)

Manja stratišta (PDF)

Izvor: STANjE STVARI

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za Spisak ubijene i umorene dece na teritoriji NDH – 74.580 popisanih imenom i prezimenom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top