Reakcija Muzeja žrtava genocida na tekst „Spisak ubijene i umorene dece na teritoriji NDH – 74.580 popisanih imenom i prezimenom“

Datum objave: sreda, 29 januara, 2020
Veličina slova: A- A+

Ono što se nudi na sajtu „Stanje stvari“ je piratska kopija za koju ne postoji saglasnost Muzeja za objavljivanjem. Stoga taj čin kvalifikujemo kao krađu.

„STANjE STVARI“
Uredniku sajta
Gospodinu Aleksandru Laziću

Poštovani,

Nije nam prijatno da na sajtu koji želi da bude objektivan gledamo poluinformacije i podvale u tekstovima gde se na poseban način pominje Muzej žrtava genocida.

Poslednji primer za prljavu podvalu jeste tekst „Spisak ubijene i umorene dece na teritoriji NDH – 74.580 popisanih imenom i prezimenom“ u kome je naglašena rečenica: „Spisak je više godina stajao u Muzeju žrtava genocida“.

Ne želimo da pitamo zašto menjate sadržaj teksta tako što uklonite jednu laž i zamenite je drugom poluinformacijom! Ne želimo da pitamo zašto postavljate tekstove bez potpisa autora! Želimo da pitamo zašto nas – Muzej žrtava genocida – niste pozvali i upitali za objašnjenje?

Dragoje Lukić istraživao je i objavljivao o stradanju dece u ratu 1941–1945. godine. U knjizi Bili su samo deca – Jasenovac grobnica 19.432 djevojčice i dječaka, 1-2, GrafoMark – Muzej žrtava genocida, Laktaši-Beograd, na strani 24 prvog dela je zaključio da je „živote izgubilo 74.762 deteta, mlađa, od 14 godina“.

Znatan deo zaostavštine Lukić je predao Muzeju žrtava genocida i to je dostupno zainteresovanim istraživačima. On, međutim, Muzeju nije dao autorska prava za eventualna druga izdanja već objavljenih knjiga! Prošle godine želeli smo da (zajedno sa Medija centrom Doma vojske Srbije u Beogradu) objavimo drugo izdanje pomenutog naslova i to ćirilicom, ali se nismo dogovorili sa naslednicima.

U Muzeju postoji baza podataka o žrtvama rata 1941-1945. godine i ona je dostupna na internetu. Muzej ima i bazu o deci žrtvama rata koja je svojevremeno urađena uz izvesnu pomoć radnika Saveznog zavoda za statistiku. Sačinjena je, doduše, latinicom!

Ono što se nudi na sajtu „Stanje stvari“ je piratska kopija za koju ne postoji saglasnost Muzeja za objavljivanjem. Stoga taj čin kvalifikujemo kao krađu.

dr Veljko Đurić Mišina, direktor

Izvor: Stanje stvari


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

3 komentara za Reakcija Muzeja žrtava genocida na tekst „Spisak ubijene i umorene dece na teritoriji NDH – 74.580 popisanih imenom i prezimenom“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top