fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Злочин у личком селу Штикада 01. августа 1941. године

Преживjели су свjедочили да су Борку Сушу, некрштено диjете угушили у ђубру, а Косић Перу набили на колац.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Pravoslavna_crkva_u_stikadi.JPG
Српска православна црква Св. апостола Петра и Павла у Штикади, уништена у Другом свјетском рату.

Усташе су 01. августа 1941. године упале у село Штикада поред Грачаца, попљачкали храну и предмете од вриjедности, хапсили људе лажући их да иду за Госпић, а затим на рад у Њемачку.

Убрзо су несрећницима сами открили шта их чека, тако што су успут на наjбестиjалниjи начин сакатили, клали и убиjали све на коjе су наишли.

Групу jе предводио познати кољач Лука Ивезић из Гудуре.

Риjетки преживjели су свjедочили да су Борку Сушу, некрштено диjете угушили у ђубру, а Косић Перу набили на колац.

Други дан су купили све редом под кринком да иду на “покрст” и одводили на баре Каврике (Штикадске баре) гдjе су их побили. У тоj групи побиjено jе 266 лица, од коjих 98 дjеце до петнаест година, 110 људи и жена до педесет година и 58 људи и жена преко педесет година.

О том стравичном масакру, Виктор Новак у свом дjелу „Магнум кримен“ на стр. 960 пише:

„ Миховил Марбер, културбундовац, на дан покоља довезао се аутомобилом из Грачаца и позвао народ да се искупи на Штикадским барама гдjе ће се извршити покрштавање, те да онда Србе неће више нитко гњавити. Срби су повjеровали жупнику и сакупили се у великом броjу на одређеном мjесту. Неки коjи се нису одазвали, били су накнадно присилно доведени.

Ипак се jедан дио Срба спасио, jер су наслутили да им jе жупник припремио засjеду. И доиста, када су се Срби сакупили, изненада су наишли усташе из Гудуре и побили наjвећи дио оружjем, док су неки убиjени сjекирама и маљевима што се доказало приликом ископавања лешева 1942. године, када су Талиjани таj дио окупирали и дозволили ексхумациjу. Штавише утврдило се да су неки били закопани живи.“

Извор:

– Гоjко Везмар, Усташко-окупаторски злочини у Лици 1941-1945, Музеj жртава геноцида, Удружење Срба из Хрватске, Београд 2004., стр. 162-163.

–  Котар Грачац у народноослободилачком рату 1941-1945, Књига 1, Хисториjски архив, Карловац 1984., на стр. 347-348, спомиње се да су усташе у зесеоцима Штикада-Црква и Подкоса од 01. до 04. августа 1941. године извршиле масован покољ недужних мjештана.

– Богдан Л. Болта, Грачачка четничка бригада 1941-1945, Macarthur Press Pty Ltd, Сиднеj 1987., стр. 78-79.

– Страхиња Курдулиjа, Атлас усташког геноцида над Србима 1941-1945, Привредне вести “Europublic” Д.О.О., Историjски институт САНУ, Београд 1993., стр. 38.

Приредио:

Теолог Предраг Цупаћ

Редакција УГ Јадовно 1941.


Везане виjести:

Штикада – Из Википедиjе

Mirko Rapaić: LIČKA TRAGEDIJA, Hrvatski zločini genocida nad …

Др. РУДОЛФ ХОРВАТ: ЛИКА И КРБАВА – Jadovno 1941.

Никола Жутић ЛИЧКО КРВАВО ЉЕТО 1941 … – Jadovno 1941.

Др Никола Жутић: Четнички либерализам и антинацизам у …

МОМ ДЕДИ НИКОЛИ

МИЛЕНА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

3 Responses

  1. Zlocin ne zastareva no se pamti i koliko su anateme uz Vatikansku krscansku crkvu nevinih i namucenih dusa pobili na najsvirepiji nacin kako ni jedan ljudski um moze zamisliti a njihove duse u carstvu Boga nasli novi i vjecni zivot.Slava i im vjecni pokoj do drugog dolaska Isusa kada ce Vaskrsnuti i ponovo uzneti na nebo.Slava im.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: