fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otvoreno pismo zbog katastrofalnog rada Suda i Tužilaštva

Mirko Vranić
Mirko Vranić

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo uputila je danas otvoreno pismo međunarodnim strukturama u BiH kojim želi da ko zna koji put ukaže na katastrofalan rad Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju predmeta ratnih zločina, a na štetu optuženih Srba, odnosno srpskog naroda u cjelini.

„Ovo otvoreno pismo uputili smo OHR-u, OEBS-u, Delegaciji EU u BiH, Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih lica u BiH (ICMP) i ambasadama u BiH. Posljednja u nizu skandaloznih odluka pravosudnih institucija, čija bi svrha postojanja trebalo da bude pravda i pravičnost, jeste odluka Suda BiH da ratnom komandantu muslimanskih snaga Srebrenice Naseru Oriću dopusti da se brani sa slobode i omogući mu nesmetano kretanje na cijeloj teritoriji Federacije BiH“, rekao je Srni predsjednik Organizacije Mirko Vranić.

On smatra da je ta odluka Suda BiH, ne samo nepoznata pravnom sistemu bilo koje pravno uređene države u svijetu, nego je i u suprotnosti sa zdravim razumom, s obzirom na to da je Orić učestvovao u masovnim pokoljima srpskih civila i direktno izdavao naredbe za to.

„Takođe, zasnovati svoju odluku na tvrdnji da to lice ne može izvršiti uticaj na svjedoke je apsurd, jer je opšte poznata činjenica da Orić ima ogroman uticaj u bošnjačkom političkom korpusu, te je samim tim i bespredmetno pitanje da li on može uticati na svjedoke. Dovoljno je reći samo da se za neprocesuiranje Orića zalagao i zalaže bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te da se i sam Orić javno hvalisao u svjetskim medijima o ubistvima Srba“, podsjeća Vranić.

Međutim, ističe on, šta se drugo može i očekivati od institucija, koje se pozivaju na Ustav i zakon, a i same su vanustavna kategorija, nametnuta od Kancelarije visokog predstavnika.

Prema njegovim riječima, o anomalijama koje su prisutne u radu Tužilaštva i Suda BiH i činjenici da je to sud za suđenje Srbima najbolje govore podaci o presudama pripadnicima srpskog naroda.

„U više od 57 odsto slučajeva optuženi za ratne zločine su Srbi kojima je do sada pravosnažno izrečeno ukupno 1.536,5 godina kazne zatvora što čini oko četiri petine od ukupno izrečenih kazni. Srbi se optužuju za najteža krivična djela. Za krivično djelo genocida isključivo su optuživani Srbi i to čak u 38 slučajeva, dok na drugoj strani nije podignuta nijedna optužnica protiv Hrvata i Bošnjaka za ovo krivično djelo“, naveo je Vranić.

On u otvorenom pismu međunarodnim organizacijima i ambasadama u BiH navodi da je za krivično djelo zločina protiv čovječnosti protiv Srba podignuto više od 87 odsto optužnica, dok su na drugoj strani optužena tek tri Bošnjaka i 22 Hrvata, i to uglavnom za zločine počinjene nad Bošnjacima.

„Lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti odgovaraju za krivična djela koja su u vezi sa individualnom odgovornošću te se samim tim isključivo procesuiraju nižerangirani nosioci političke i vojne vlasti, dok se nadređeni koji su često i naredbodavci neposrednim počiniocima, čak pojavljuju u svojstvu svjedoka što dovodi do još jednog apsurda u radu Suda i Tužilaštva“, ističe Vranić.

On naglašava da je do sada za zločine počinjene nad srpskim narodom pravosnažno osuđeno samo 17 lica, kojima je izrečeno 143,5 godina kazne zatvora, što čini samo 7,4 odsto od ukupno izrečenih kazni zatvora od Suda BiH.

„Ovo posljednje je posebno značajno za sagledavanje cjelokupne slike rada Suda BiH, jer ako i zanemarimo činjenicu da Sud krši zakon kroz izricanje kazni po Krivičnom zakonu BiH, da nakon ukidanja presuda lica i dalje bez pravnog osnova zadržava u pritvoru, odnosno zatvoru, ne može se i ne smije zanemariti činjenica da Srbi za zločine nad ostalim narodima u prosjeku dobijaju kazne od skoro 16 godina zatvora, dok na drugoj strani lice koje se osuđuju za zločine nad Srbima dobijaju nešto više od osam godina kazne zatvora, što znači da prema presudama Suda BiH srpski život vrijedi duplo manje nego život ostala dva naroda u BiH“, konstatuje Vranić.

Predsjednik Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo smatra da je ovakvo stanje samo nastavak prakse Haških djelilaca (ne)pravde koji su procesuirajući zločine u BiH optužili 90 Srba, i za njih 48 izrekli 714 godina i pet doživotnih kazni zatvora, dok je na drugoj strani za zločine nad Srbima optužio tek devet lica i njih šest osudio na 50,5 godina zatvora.

On upozorava da ni 20 godina nakon završetka rata nisu procesuirani najveći zločini nad srpskim narodom, od kojih se naročito po svojoj svireposti i obimu izdvajaju Sijekovac, zločini nad pripadnicima JNA (Veliki Park, Dobrovoljačka ulica, Tuzlanska kolona), Bradina, Čemerno, Trnovo, Goražde, Konjic, Mostar, zločini u Podrinju (Jabuka, Kravice, Jošanica, Skelani i mnogi drugi), Sarajevo, zločini mudžahedina na Ozrenu, zločini Petog korpusa tzv. Armije RBiH i hrvatske vojske u zapadno krajiškim opštinama i Mrkonjić Gradu i mnogi drugi.

„Iznoseći samo neke detalje u selektivnom pristupu procesuiranja ratnih zločina od Tužilaštva i Suda BiH, pozivamo Vas, da nam odgovorite na pitanje čime još opravdavate rad i postojanje ovakvih pravosudnih institucija i zbog čega uporno smatrate da su žrtve srpskog naroda manje vrijedne od žrtava drugih naroda?“, navodi se u otvorenom pismu.

Vranić poziva predstavnike međunarodne zajednice u BiH da to javno i konkretno objasne i da preduzmu aktivnosti da se situacija promijeni jer će, u suprotnom, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo primijeniti legalna sredstva, uključujući i masovna okupljanja i proteste ispred institucija međunarodnih organizacija, Tužilaštva i Suda BiH.

Izvor: srna
Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: