fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Međunarodna konferencija o Jasenovcu u Jerusalimu

Od 19. do 22. novembra, u organizaciji Srpsko-hebrejskog centra, na ONO univerzitetu u Jerusalimu biće priređene tri značajne konferencije, pišu Novosti.

Deca logoraši

List navodi da će biti održani Međunarodna konferencija o Jasenovcu, otvaranje Srpsko-jevrejskog centra za izučavanje srpskog jezika, kulture i istorije i povodom 790 godina od prvog hodočašća Svetog Save, postavljanje memorijalne ploče u čast oca autokefalnosti SPC.

Međunarodnom naučnom konferencijom o Jasenovcu, koja se održava pod pokroviteljstvom ministarstava za spoljne poslove i prosvete i Arhiva Vojvodine, predsedavaće prof. dr Gideon Grajf, istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam“ u Izraelu.

Na kraju konferencije predviđeno je donošenje Jerusalimske deklaracije o Jasenovcu.

Konferencijom će predsedavati prof. dr Gideon Grajf, istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam“ u Izraelu.

Profesor Grajf kaže za Novosti da su se, kada čovečanstvo obeležava 80 godina od početka Drugog svetskog rata, desila dva događaja kao proizvod sinhronizovane akcije hrvatske rimokatoličk-e crkve i hrvatskog državnog vrha.

U Jerusalimu su se tokom državne posete Izraelu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović desili događaji čiji je cilj revizija istorije o ulozi ustaša u Drugom svetskom ratu, a koji sramno izjednačavaju mučeništvo Isusa Hrista i Stepinca, rekao je Grajf.

Istoričar Gideon Grajf na izložbi o Jasenovcu (Foto: Katarina Tripković)
Istoričar Gideon Grajf na izložbi o Jasenovcu (Foto: Katarina Tripković)

Reč je o knjizi „Alojzije Stepinac – stub ljudskih prava“ autorke E. Gotman, u izdanju Krišćanske sadašnjosti iz Zagreba, koja je uručena predsedniku Izraela Ruvenu Revlinu u Jad Vašemu.

Takođe, postavljena je memorijalna ploča hrvatskom nadbiskupu Stepincu u Jerusalimu, na Via Dolores, u okviru rimokatoločkog konačišta Svete porodice koje je u vlasništvu Bečke nadbiskupije, naveo je izraelski profesor.

Grajf je tim povodom uputio protestna pisma papi Franji, predsedniku i premijeru Izraela, bečkoj nadbiskupiji… zahtevajući uklanjanje ploče Stepenicu, jer, kako ističe, ona vređa osećanja svih žrtava nacizma, fašizma i ustaštva.

Nadbiskupa Stepinca je kao „svetac“ podmetnut od strane hrvatskog katoličkog klera, navodi Grajf, za koga nema dileme da je Stepinac znao za ustaške zločine, pružajući NDH moralnu i duhovnu podršku.

Izvor:
RTV RS

Pročitajte još:

Vladika Jovan Ćulibrk: Profesionalni istoričari znaju ko je Gideon Grajf, svi znaju da je cirkus

Jovan Ćulibrk: Broj žrtava Jasenovca u budućim enciklopedijama neće biti 600 ili 700 hiljada (2015)

Kustos Muzeja žrtava genocida: Mogao bih da zaključim da je u Jasenovcu život izgubilo između 122.000 i 130.000 osoba (2013.)

Bojan D. Đokić: U NDH nisu postojali logori za decu, bila su to prihvatilišta i sabirališta

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: