fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kustos Muzeja žrtava genocida: Mogao bih da zaključim da je u Jasenovcu život izgubilo između 122.000 i 130.000 osoba (2013.)

PAMTIMO!!
Na tribini organizovanoj još maja mjeseca 2013. godine u Zagrebu, o žrtvama Jasenovca govorio je Dragan Cvetković, viši kustos Muzeja žrtava genocida u Beogradu. Prenosimo dio intervjua koji je tom prilikom dao novinaru srpskog tjednika NOVOSTI, Nenadu Jovanoviću.
Dragan Cvetković
Dragan Cvetković

Koliki bi mogao biti konačan broj jasenovačkih žrtava?

Na osnovu dosadašnje revizije – koja je najobuhvatnija u slučaju Jevreja, a najgora u slučaju Roma – i iskazanom trendu u obrađenim podacima, mogao bih da zaključim da je ondje život izgubilo između 122.000 i 130.000 osoba. Naravno, to nije neoboriva procena, ali je najrealnija u ovom trenutku.

Iskreno, sumnjam u neke drastične promene, više je reč o relaciji od nekoliko hiljada, dva-tri odsto stradalih, i to uglavnom romske nacionalnosti. Znamo da Srbi čine 63 odsto stradalih, a da su Jevreji i Romi najveće žrtve logora, jer u broju stradalih učestvuju sa 14 do 15 procenata, a u populaciji NDH-a bilo ih je svega 0,5. Postoji problem da se Jasenovac poistovećuje sa ukupnim stradanjem Srba u NDH-u, ali treba imati na umu da je ondje život izgubilo 22 odsto svih civila te nacionalnosti i da je od svih Srba iz NDH-a u svim logorima stradalo 30 odsto. Ostali su život izgubili na raznim stratištima, najčešće u selima u kojima su živeli ili u njihovoj neposrednoj okolini. Za takav poduhvat, uzimajući u obzir veličinu zločina, bio je potreban napor čitavoga državnog aparata, podvlačim, ne hrvatskog ili muslimanskog naroda, nego aparata NDH-a.

Koje podatke imate o broju žrtava Jadovnog?

Gospićka grupa logora (Gospić, Pag, Jadovno) u svega dva i po meseca postala je mesto stradanja između 16.000 i 17.000 ljudi: Srbi čine 87,2 odsto stradalih, a Jevreji 12,2 odsto.

Pogrešno im se, po automatizmu, pribrajaju Romi i antifašisti, a to ne odgovara istini jer oni zajedno čine svega 0,6 odsto stradalih. Uništenje Srba i Jevreja u toj grupi logora otpočelo je svega mesec i po nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, šta ukazuje na unapred stvoren plan za uništenje tih naroda. A to je najvažnija odrednica u definisanju genocida.

Stopa smrtnosti u Jadovnom bila je približno jednaka onoj u Jasenovcu iz prve dve godine njegova postojanja. Pitanje je da li bi Jasenovac uopšte postojao da je gospićka grupa logora mogla nesmetano da “radi”. U svakom slučaju, u ta dva logorska sistema živote je izgubilo 92,9 odsto svih stradalih u logorima NDH-a.


Kompletan intervju možete pročitati ovdje:

Dragan Cvetković: Jasenovac je paradigma stradanja


 „Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.Vezane vijesti:

Jovan šumom a Ivica drumom ili: O činjenju, nečinjenju i …


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Čemu ovo vodi, meni se čini da se drugi eksperti za genocid iz drugih zemalja više bore za istinu o pravim razmerama zločina u NDH od samih Srba koji su potkupljeni verovatno i izdajnički rastrojeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: