Jovan šumom a Ivica drumom ili: O činjenju, nečinjenju i zločinjenju

Datum objave: subota, 22 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+
Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

Prema sudu Jovana Ćulibrka, predsjednika UO Muzeja žrtava genocida, izložba „Jasenovac, pravo na nezaborav“ prikazana u sjedištu UN u Njujorku, bez određenih „korekcija“ ne može da se izloži u Izraelu.

Piše: Dušan J. Bastašić

Sredinom 2016. godine imao sam čast da budem pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije povodom priprema za izložbu „Jasenovac, pravo na nezaborav“, državnog projekta kojim je Srbija trebala da svijetu objelodani istinu o Jasenovcu. Početkom decembra iste godine, koordinator projekta, ambasador Ljiljana Nikšić pokazala mi je u Muzeju diplomatije Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ne krijući zadovoljstvo, prvih nekoliko tek završenih izložbenih panoa.

Videći na jednom panou istaknut broj od 700.000 žrtava Jasenovca, pitao sam da li je u projekat uključen Muzej žrtava genocida i Vladika Jovan Ćulibrk, predsjednik Odbora za Jasenovac SAS SPC. Kada mi je rečeno da „još nisu ali će biti“ odgovorio sam da ne vjerujem da će se to uopšte desiti a kao razlog pokazao prstom na broj žrtava.

Izložba, rezultat sinergije naučnih krugova Srbije i Izraela, krajem januara 2017. postavljena je u Nju Džerziju a godinu dana kasnije i u zgradi UN u Njujorku.

Jedan od izložbenih panoa izložbe „Jasenovac, pravo na nezaborav“
Jedan od izložbenih panoa izložbe „Jasenovac, pravo na nezaborav“

Izložbu je otvorio Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i u svom obraćanju naglasio da je po broju žrtava, koji se svakako meri stotinama hiljada, Jasenovac jednak velikim nacističkim koncentracionim logorima. Poručio je i da je potrebno javno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine prikazane na panoima i koji je u sukobu sa temeljnim antifašističkim vrednostima. Upozorio je i da ne smijemo dozvoliti nasilno i perfidno mijenjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema cijelim narodima u prošlosti”.

Izložba je dobila podršku od mnogih državnih institucija Srbije i Srpske, jer je prije izlaganja u Njujorku, u aprilu 2017. godine bila predstavljena diplomatskim predstavnicima u Beogradu, srpskim parlamentarcima i cjelokupnoj srpskoj javnosti u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije. Mada je izložba izazvala protest i bunt kod Hrvata, najavljeno je da će biti predstavljena i u Izraelu, u memorijalnom centru za žrtve i heroje Holokausta Jad Vašem.

Svega nekoliko dana nakon otvaranja izložbe u Njujorku, u Beogradu je održana sjednica Komisije za uređenje „Starog sajmišta” kojom je predsjedavao Episkop Jovan Ćulibrk, njen predsjednik.

Pored članova Komisije, sjednici su prisustvovali i predstavnici ambasade SR Njemačke u Beogradu, predstavnica političkog savjeta ambasade SAD-a, predstavnici ambasade Države Izrael u Beogradu kao i predstavnici udruženja Teraforming i fondacije Hajnrih Bel.

Na sjednici su pored ostalog, razmatrani i efekti izložbe o Jasenovcu otvorene u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, koju je otvorio potpredsjednik Vlade Ivica Dačić.

Iz zapisnika sa te sjednice prenosim u cijelosti diskusiju predsjednika komisije na temu izložbe:

ZAPISNIK

Sa tridesetprve sednice Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanja predloga modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na ”Starom beogradskom sajmištu”, održane 29. januara 2018. godine.

Jovan Ćulibrk je preneo utiske o izložbi, naglasivši da Srbija svakako ima pravo da organizuje takvu izložbu, a, sa druge strane, prikazana izložba je neprofesionalna i nije stručno pripremljena (korišćeni su podaci o žrtvama, načinjeni nakon Drugog svetskog rata, ne osvrćući se na kasnija naučna istraživanja) – i da je očigledno da pravi eksperti nisu bili uključeni u njeno pripremanje.

U svetlu priprema iste izložbe za gostovanje u Izraelu, važno je ne ponoviti iste greške i znatno ozbiljnije je pripremiti, počev od toga da je neophodno angažovati ekperte u ovoj oblasti, i voditi računa o pravim istorijskim podacima, sa čime su se složili svi članovi Komisije.

Jovan Ćulibrk je skrenuo pažnju i na govor potpredsednika vlade Ivice Dačića, koji je bio korektan i primereniji tematici od same izložbe.

(Kraj citata)

Koliko mi je poznato, u javnosti za sada nema najave o postavljanju izložbe „Jasenovac, pravo na nezaborav“ u Izraelu.

Da li će i u kojoj mjeri izložbena postavka biti “korigovana”, ostaje da vidimo.

Vezane vijesti:

Istoričar Gideon Grajf u UN održao predavanje o Jasenovcu …

EPISKOP SLAVONSKI JOVAN ĆULIBRK: Srbi, dobro vagajte …

Dodik: Puna podrška Srbiji u širenju istine o stradanjima u …

Kostić: Izložba o Jasenovcu najveća pobjeda srpske …

Hrvati hteli da se zabrani izložba o Jasenovcu u UN …

Dačić: Plenković da se pokloni žrtvama Jasenovca | Jadovno …

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog Dačićevih izjava o Jasenovcu

Profesore Mišina u kakvu to raskolničku kaljužu gurate …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

3 komentara za Jovan šumom a Ivica drumom ili: O činjenju, nečinjenju i zločinjenju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top