fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Jovan šumom a Ivica drumom ili: O činjenju, nečinjenju i zločinjenju

Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

Prema sudu Jovana Ćulibrka, predsjednika UO Muzeja žrtava genocida, izložba „Jasenovac, pravo na nezaborav“ prikazana u sjedištu UN u Njujorku, bez određenih „korekcija“ ne može da se izloži u Izraelu.

Piše: Dušan J. Bastašić

Sredinom 2016. godine imao sam čast da budem pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije povodom priprema za izložbu „Jasenovac, pravo na nezaborav“, državnog projekta kojim je Srbija trebala da svijetu objelodani istinu o Jasenovcu. Početkom decembra iste godine, koordinator projekta, ambasador Ljiljana Nikšić pokazala mi je u Muzeju diplomatije Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ne krijući zadovoljstvo, prvih nekoliko tek završenih izložbenih panoa.

Videći na jednom panou istaknut broj od 700.000 žrtava Jasenovca, pitao sam da li je u projekat uključen Muzej žrtava genocida i Vladika Jovan Ćulibrk, predsjednik Odbora za Jasenovac SAS SPC. Kada mi je rečeno da „još nisu ali će biti“ odgovorio sam da ne vjerujem da će se to uopšte desiti a kao razlog pokazao prstom na broj žrtava.

Izložba, rezultat sinergije naučnih krugova Srbije i Izraela, krajem januara 2017. postavljena je u Nju Džerziju a godinu dana kasnije i u zgradi UN u Njujorku.

Jedan od izložbenih panoa izložbe „Jasenovac, pravo na nezaborav“
Jedan od izložbenih panoa izložbe „Jasenovac, pravo na nezaborav“

Izložbu je otvorio Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i u svom obraćanju naglasio da je po broju žrtava, koji se svakako meri stotinama hiljada, Jasenovac jednak velikim nacističkim koncentracionim logorima. Poručio je i da je potrebno javno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine prikazane na panoima i koji je u sukobu sa temeljnim antifašističkim vrednostima. Upozorio je i da ne smijemo dozvoliti nasilno i perfidno mijenjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema cijelim narodima u prošlosti”.

Izložba je dobila podršku od mnogih državnih institucija Srbije i Srpske, jer je prije izlaganja u Njujorku, u aprilu 2017. godine bila predstavljena diplomatskim predstavnicima u Beogradu, srpskim parlamentarcima i cjelokupnoj srpskoj javnosti u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije. Mada je izložba izazvala protest i bunt kod Hrvata, najavljeno je da će biti predstavljena i u Izraelu, u memorijalnom centru za žrtve i heroje Holokausta Jad Vašem.

Svega nekoliko dana nakon otvaranja izložbe u Njujorku, u Beogradu je održana sjednica Komisije za uređenje „Starog sajmišta“ kojom je predsjedavao Episkop Jovan Ćulibrk, njen predsjednik.

Pored članova Komisije, sjednici su prisustvovali i predstavnici ambasade SR Njemačke u Beogradu, predstavnica političkog savjeta ambasade SAD-a, predstavnici ambasade Države Izrael u Beogradu kao i predstavnici udruženja Teraforming i fondacije Hajnrih Bel.

Na sjednici su pored ostalog, razmatrani i efekti izložbe o Jasenovcu otvorene u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, koju je otvorio potpredsjednik Vlade Ivica Dačić.

Iz zapisnika sa te sjednice prenosim u cijelosti diskusiju predsjednika komisije na temu izložbe:

ZAPISNIK

Sa tridesetprve sednice Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanja predloga modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na “Starom beogradskom sajmištu“, održane 29. januara 2018. godine.

Jovan Ćulibrk je preneo utiske o izložbi, naglasivši da Srbija svakako ima pravo da organizuje takvu izložbu, a, sa druge strane, prikazana izložba je neprofesionalna i nije stručno pripremljena (korišćeni su podaci o žrtvama, načinjeni nakon Drugog svetskog rata, ne osvrćući se na kasnija naučna istraživanja) – i da je očigledno da pravi eksperti nisu bili uključeni u njeno pripremanje.

U svetlu priprema iste izložbe za gostovanje u Izraelu, važno je ne ponoviti iste greške i znatno ozbiljnije je pripremiti, počev od toga da je neophodno angažovati ekperte u ovoj oblasti, i voditi računa o pravim istorijskim podacima, sa čime su se složili svi članovi Komisije.

Jovan Ćulibrk je skrenuo pažnju i na govor potpredsednika vlade Ivice Dačića, koji je bio korektan i primereniji tematici od same izložbe.

(Kraj citata)

Koliko mi je poznato, u javnosti za sada nema najave o postavljanju izložbe „Jasenovac, pravo na nezaborav“ u Izraelu.

Da li će i u kojoj mjeri izložbena postavka biti „korigovana“, ostaje da vidimo.

Vezane vijesti:

Istoričar Gideon Grajf u UN održao predavanje o Jasenovcu …

EPISKOP SLAVONSKI JOVAN ĆULIBRK: Srbi, dobro vagajte …

Dodik: Puna podrška Srbiji u širenju istine o stradanjima u …

Kostić: Izložba o Jasenovcu najveća pobjeda srpske …

Hrvati hteli da se zabrani izložba o Jasenovcu u UN …

Dačić: Plenković da se pokloni žrtvama Jasenovca | Jadovno …

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog Dačićevih izjava o Jasenovcu

Profesore Mišina u kakvu to raskolničku kaljužu gurate …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

3 Responses

  1. Velika podrška gospodinu Bastašiću na njegovoj borbi u ovo sramno vrijeme, vrijeme u kome se mora boriti sa potomcima ustaša ali i sa, što je najgore, našom unutarnjom nesrećom, od Mišine do Ćulibrka. Još odavno mi je bilo sumnjivo dranje Ćulibrkovo o ogromnom broju iz njegove familije stradalih predaka, u maniru Šešeljevom o Srpstvu, Šešelj je grabio političke poene a Ćulibrk ekskluzivu da on revidira broj žrtava jasenovačkih. O Mišini ne treba ni riječi trošiti, u ovo sramno vrijeme u Srbiji su na nekoj funkciji ili potpuni poltroni ili potpuni diletanti. Dok političari srpski jurišaju kao Don Kihoti na Titanik zvani EU, dotle naše vladike u istom maniru jurišaju u ekumenizam, pri čemu peru bigrafije Stepinca osnivajući i učestvujući u sramnoj komisiji za ispitivanje kanonizacije spomenutog zločinca, smanjuju broj srpskih žrtava, valjda da nam bude lakše da se ispod „ikone“ Stepinca zajednički ekumenski molimo. Bacali su se kamenjem na komuniste (sa pravom) a oni su postali gori od njih. Komunizam jeste stavljao pod tepih srpske žrtve, ali nije tako javno dovodio u pitanje broj jasenovačkih žrtava.

    Na kraju, veliki pozdrav da izdržite od jednog Kordunaša koji živi u Beogradu, a kome se čini kao da je ostao zarobljen u Karlovcu. Ove naše vladike ovdje govore kao hrvatski kardinali, treba im poručiti da se smaknu sa svojih tronova, neka ih prepuste katoličkim kardinalima, oni i tako imaju direktniju vezu ka „nepogrešivom“ papi nego ovi naši, šta će nam onda. A meni će biti manje nejasnoga, ako već moram slušati takve antisrpke stavove, nek to bude od ljudi koji su u tome profesionalci.

  2. Koliko se sećam, beogradski Muzej genocida i njegovi stručnjaci su napravili jednu izložbu o Jasenovcu, ali je doživela fijasko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: