Vladika Jovan Ćulibrk: Profesionalni istoričari znaju ko je Gideon Grajf, svi znaju da je cirkus

Datum objave: ponedeljak, 7 oktobra, 2019
Veličina slova: A- A+

Na nedavnoj tribini u Zagrebu, na kojoj su gostovali istoričari s beogradskog Instituta za savremenu istoriju, djelovanje istoričara Gideona Grajfa, komentarisao je predsjednik UO Muzeja žrtava genocida iz Beograda i predsjednik Odbora za Jasenovac SAS SPC, pakračko-slavonski vladika Jovan Ćulibrk.

Skrinšot - Privrednikova tribina u Zagrebu 17.09.2019.
Skrinšot – Privrednikova tribina u Zagrebu 17.09.2019.

“Mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i u Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane. To je podrška lažnoj priči s profesorom Gideonom Grajfom, koji se pojavio u Srbiji.

Svi znamo ko je, profesionalni istoričari znaju ko je, svi znaju da je cirkus, jer Grajf već govori o 1.400.000 žrtava Jasenovca, znači, nije riječ ni o 700.000, nego o 1.400.000.

I nauka, struka ćuti, kao što su ćutali i u drugoj polovini 80-ih, kada su pisci, pjesnici, Duga, otvarali ključne problema na području bivše Jugoslavije, a Branko Petranović, veliki korifej, piše pohvalnu kritiku knjige onoga nesretnog Bulajića o Gradini, gdje je ovaj ustanovio da je bilo 1.100.000 žrtava Jasenovca.

Znači, postavlja se pitanje ozbiljno etike u struci istoričara.

Imamo državni projekat revizije u Srbiji, nemojmo se zavaravati, i struka se ponaša kao da se to dešava u nekoj drugoj državi…

Kao što se svatko bori ovde i negdje drugdje protiv toga da je Jasenovac bio nekakvo lječilište, mi smo dužni da se oglasimo i po ovoj stvari.”

Vezane vijesti:

Saša Kosanović: Štampači Jasenovca

 

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

10 komentara za Vladika Jovan Ćulibrk: Profesionalni istoričari znaju ko je Gideon Grajf, svi znaju da je cirkus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top