fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

LIVADA: Stepinac je bio poklonik ustaške ideologije i najdragoceniji stub Pavelićevog ustaškog režima

Alojzije Stepinac je bio jedan od najužasnijih sveštenika u biskupijama pape Pija XII. Ja sam jedan od retkih koji je pročitao Stepinčev dnevnik koji, uzgred, nikada nije štampan, niti će ikada biti objavljen – kaže za „Vesti“ penzionisani univerzitetski profesor iz Hrvatske dr Svetozar Livada.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/svetozar-livada1.jpg
Svetozar Livada (1928 – 2022.)

Zašto je Stepinčev dnevnik i danas u rukopisu?

Zato što je Stepinac njime sam sebe osudio. I zato nikada taj dnevnik neće biti objavljen jer bi time bio srušen mit o Stepincu kao prelatu koji je stradao zbog svojih hrišćanskih uverenja i žrtvovanja za veru.

Navedite neke zanimljive detalje iz tog rukopisa?

Čuvena je njegova izjava o Srbima: „Kada bi Srbina i Hrvata skuhali u istom loncu i juha bi se razdvojila“ ili „Što se tiče pravoslavlja, tu nema čoveka, nema istine, nema morala.“ To je drastična i kompletna negacija druge hrišćanske vere. Stepinac je sproveo prekrštavanje 240.000 Srba, što je samo po sebi genocidna radnja.

To mu nisu jedini gresi?

Stepinac je bio vikar ustaških vojnih jedinica i postavljao je druge vikare, za Pavelića je govorio da je Božji izaslanik i odazivao se na sve poglavnikove proslave i prijeme, redovno je hodočastio kod njega i sve to pedantno beležio u svojim dnevničkim zapisima. Vatikan će ga ipak proglasiti svecem? Blagoslovio je ubistvo i poslednjeg Jevreja u NDH-a. Nadaleko je čuven njegov „protest“ kod Pavelića zbog „nehumanih uslova u stočnim vagonima kojima transportuju Jevreje u Jasenovac i Aušvic“.

Njegovi apologete tvrde da je on spasavao Jevreje?

Ma to je smešno. Nikoga on nije spasavao ko nije bio poklonik ustaške ideologije i države. On je, ne baš energično, tražio od Pavelića da poštedi Jevreje koji su primili katoličanstvo, što znači da je ubijanje preostalih odobravao. Stepinac je bio najdragoceniji stub Pavelićevog ustaškog režima.

Zbog najave proglašenja Stepinca svetim kontaktirali ste i ambasadu Izraela u Zagrebu?

Nazvao sam ambasadora i, manje više, mu ponovio ove činjenice, što je on „primio k znanju“.

Koji su motivi Vatikana za tu kontroverznu beatifikaciju?

Vatikan je kroz istoriju uvek težio potpunoj moći i uticaju. Pa, pogledajte samo ovaj poslednji skandal sa pedofilima među sveštenicima i biskupima. Katolička crkva uporno i danas izbegava UN da dostavi podatke o tim gadovima u svojim redovima. Čemu se onda čuditi da svecima proglašavaju i takve kao što je Alojzije Stepinac.

Da li će Stepinac biti svetac svih hrišćana, pa i pravoslavnih?

Hoće, to je dogovor ekumenista. Papa ga time proglašava mučenikom, što prihvataju i druge crkve.

Čiji je Stepinac bio mučenik?

On je blagoslovio ubijanje i mučenje drugih. Katoličkoj crkvi trebalo je 700 godina da papa osudi Krstaške ratove ili nasilno pokrštavanje u Latinskoj Americi, a za proglašenje svetih i takvih gadova, kakav je Stepinac, ne treba mu ni pola stoleća.

Izvor: INTERMAGAZIN

Vezane vijesti:

SVETOZAR LIVADA: Dabogda te predstavljao prof. dr Milorad Pupovac

Svetozar Livada: OTVORENO PISMO MILORADU PUPOVCU 

 Svetozar Livada: „Kordunski rekvijem“ – Jadovno 1941.

svetozar livada: etničko čišćenje – ozakonjeni zločin stoljeća

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: