Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ko je bio Dr Milan Bulajić?

Veličina slova: A- A+

Dr Milan Bulajić je rođen u mjestu Vilusi kod Nikšića, (Kraljevina Jugoslavija), 6. septembra 1928. godine. Umro je u Beogradu 29. novembra 2009. godine.

Dr Milan Bulajić
Dr Milan Bulajić

Bio je međunarodni stručnjak za genocid, internacionalni ekspert za izučavanje genocida sa gledišta međunarodnog prava, istoričar i istoriograf genocida, i jugoslovenski diplomata u oblasti međunarodnih odnosa i međunarodnog prava.

Dr Milan Bulajić je bio pokretač ideje i osnivač Muzeja žrtava genocida, zatim osnivač Fonda za istraživanje genocida, jedan od osnivača i prvi koordinator Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu, kao i zamjenik predsednika odbora SANU za sakupljanje građe o genocidu nad srpskim i drugim narodima u XX vijeku. Bio je pokretač ideje, i zajedno sa prof. dr. Bernardom Klajnom organizator Prve međunarodne konferencije o Jasenovcu u Njujorku 1997. godine. U svojstvu stručnjaka za genocid je učestvovao na suđenjima hrvatskim i njemačkim ratnim zločincima iz vremena Drugog svjetskog rata, te na suđenjima hrvatskim ustaškim organizacijama i pojedincima za terorizam počinjen protiv Jugoslavije u inostranstvu u periodu između 1945-1992. godine.

Biografija

Rođen je 6. septembra 1928. godine u uglednoj srpskoj porodici u Vilusima kod Nikšića. Njegov otac Krsto je bio obrazovni radnik, a njegov đed Todor je bio barjaktar (onaj koji nosi zastavu) u srpskoj vojsci Crne Gore, a kasnije i narodni poslanik. Kao dječak od samo 13 godina, Milan Bulajić odlazi u partizane 1941. godine (prvoborac, nosilac partizanske spomenice), a do kraja Drugog svjetskog rata stiče čin kapetana.

Diplomirao je 1951. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na tadašnjoj Novinarsko-diplomatskoj školi 1952. godine, kao najbolji student. Odbranom svoje doktorske teze „Pravo na samoopredjeljenje“, 1953. godine stiče zvanje doktora „Međunarodnog prava i diplomatske istorije“. Najznačajniji segment njegovog interesovanja bio je istraživanje genocida sa aspekta međunarodnog prava.

U periodu između 1949-1987. godine, punih 38 godina proveo je radeći u Ministarstvu inostranih poslova Jugoslavije. Između ostalog, radio je kao glavni sekretar pri predstavništvu Jugoslavije u Vašingtonu, Sjedinjene Američke Države, i kao izaslanik Ministarstva inostranih poslova Jugoslavije pri predstavništvu Jugoslavije u Džakarti, Indonezija. Penzionisan je 1987. godine kao glavni pravni savjetnik za međunarodne odnose u Ministarstvu inostranih poslova Jugoslavije. Bio je nosilac mnogobrojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Preminuo je u 81. godini života na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u nedelju 29. novembra 2009. godine. Sahranjen je u svom rodnom mjestu Vilusi kod Nikšića u subotu 5. decembra 2009. godine.

deklaracija

Istraživanje genocida

Dr Milan Bulajić je čitav svoj radni i životni vijek posvetio istraživanju i proučavanju fenomena genocida sa domaćeg i međunarodnog aspekta, prvenstveno ustaškog genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. Njegov rad je težio istoriografskom bilježenju istine o dešavanjima u Drugom svjetskom ratu na području NDH, sa ciljem čuvanja od zaborava da se zlo takvih razmjera više nikad ne ponovi i ne zaboravi, te u cilju javnog objavljivanja i privođenja ustaških ratnih zločinaca pred lice pravde. Pojavio se u javnosti kada su malobrojne preživjele žrtve ustaškog genocida u NDH bile još žive, te je sa tog gledišta njegovo decenijsko istraživanje genocida svojevrsno i neizmjerno važno za istoriju. Iza sebe je ostavio veliki arhiv građe o genocidu u NDH sakupljene tokom više od pola vijeka rada.

Suđenja ratnim zločincima

Kao diplomatski predstavnik i zastupnik Jugoslavije i njenih institucija, te kao stručnjak za genocid, učestvovao je na suđenjima hrvatskim i njemačkim nacističkim ratnim zločincima iz vremena Drugog svjetskog rata:

 • Dr Milan Bulajić je bio predstavnik Jugoslavije u svojstvu posmatrača pred sudom u Los Anđelesu, Južna Kalifornija, 1958. godine, u procesu koji je pokrenula Jugoslavija za izručenje bivšeg nacističko-ustaškog ministra unutrašnjih poslova NDH, ustaškog ratnog zločinca Andrije Artukovića [1].
 • Kao (lat. Amicus curiae – „prijatelj suda“ – nezavisna strana koja pomaže svojim stručnim znanjem u procesu) učestvovao je na suđenju nacističkom ratnom zločincu Adolfu Ajhmanu 1961. godine u Jerusalimu [1].
 • U svojstvu posmatrača ispred Jugoslavije, i kao stručni svjedok je učestvovao na suđenju ustaškim teroristima za napad na Jugoslovensku vojnu misiju u Zapadnom Berlinu, Zapadna Njemačka 1970. godine [1].
 • U svojstvu posmatrača ispred Jugoslavije, i kao stručni svjedok je učestvovao na suđenju ustaškim teroristima za ubistvo Vladimira Rolovića ambasadora Jugoslavije u Stokholmu 1971. godine [1].
 • Kao posmatrač SANU učestvovao je na suđenju ustaškom ratnom zločincu Andriji Artukoviću, u Zagrebu 1986. godine.
  Bio je pokretač optužbe, zahtjeva za ekstradiciju, i suđenja ustaškom komandantu koncentracionog logora smrti Jasenovac, ustaškom ratnom zločincu Dinku Šakiću, čijem je suđenju prisustvovao u Zagrebu 1999. godine.

Objavljenja djela
Dr Milan Bulajić je napisao veliki broj autorskih djela i radova od kojih su njih 67 javno objavljena. Njegova objavljena djela govore najviše o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH tokom Drugog svjetskog rata, ali i o stradanjima u novijem periodu razbijanja Jugoslavije.

Kapitalno djelo dr Milana Bulajića
Kapitalno djelo dr Milana Bulajića

Izdanja na srpskom jeziku

 • Pravo na samoopredjeljenje u društvu naroda i Ujedinjenim nacijama (1917—1962) / Milan Bulajić, Univerzitet u Beogradu, Beograd, Jugoslavija, (1963)
 • Međunarodno pravo ekonomskog razvoja: pravni aspekti novog međunarodnog ekonomskog poretka / Milan Bulajić, Beograd, Jugoslavija, (1980)
 • Ustaški zločini genocida i suđenje Andriji Artukoviću 1986. godine / Milan Bulajić, Rad: Biblioteka Svedočanstva, Jugoslavija, (1988)
 • Jugoslavija i Republika Koreja / Milan Bulajić, Jugoslavija, (1989)
 • Misija Vatikana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj: „politika Stepinac“ razbijanja jugoslovenske države i pokatoličavanja pravoslavnih Srba po cijenu genocida, stvaranje Civitas Dei – Antemurale Christiantatis I-II / Milan Bulajić, Politika, Beograd, Jugoslavija, (1992)
 • Ratni zločini i zločini genocida 1991-1992: naučno savetovanje Odbora SANU za sakupljanje građe o genocidu protiv srpskog naroda i drugih naroda Jugoslavije u XX veku i Državne komisije za ratne zločine i zločine genocida, održano od 6. do 8. avgusta 1992. godine u Beogradu (primljeno na I skupu Odeljenja istorijskih nauka, odražanom 21. januara 1993. godine, na osnovu referata akademika Radovana Samardžića i dr Milana Bulajića) / Priredio: Milan Bulajić, Urednik: Radovan Samardžić, SANU, Odjeljenje istorijskih nauka, Izdavač: Srpska akademija nauka i umetnosti, Beograd, Jugoslavija, (1993)
 • Međunarodni krivični sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, Okrugli sto na temu „Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji“, održan na inicijativu Državne komisije za ratne zločine i zločine genocida i Udruženja za krivično pravo i kriminologiju Jugoslavije – Katedra za krivične nauke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 13. april (1993), na Pravnom fakultetu u Beogradu / Urednik: Milan Bulajić, Muzej žrtava genocida, Beograd, Jugoslavija, (1993)
 • Sistem neistina o zločinima genocida 1991-1993. godine: naučni skup Odbora SANU za sakupljanje građe o genocidu protiv srpskog naroda i drugih naroda Jugoslavije u XX veku, Državne komisije za ratne zločine i zločine genocida i Instituta za savremenu istoriju, održan od 22. do 23. aprila 1993. godine / Priredio: Milan Bulajić, Urednik: Radovan Samardžić, Beograd: SANU; Srpska književna zadruga, 1994. – 382 str. – Naučni skupovi / Srpska akademija nauka i umetnosti; knj. 71, Odeljenje istorijskih nauka; knj. 23, (1994)
 • Sistem neistina o zločinima genocida 1991-1993. godine: naučni skup Odbora SANU za sakupljanje građe o genocidu protiv srpskog naroda i drugih naroda Jugoslavije u XX veku, Državne komisije za ratne zločine i zločine genocida i Instituta za savremenu istoriju, održan od 22. do 23. aprila 1993. godine (primljeno na V skupu Odeljenja istorijskih nauka, održan 29. septembra 1993. godine, na osnovu referata akademika Radovana Samadžića i dr Milana Bulajića) priredio Milan Bulajić, Radovan Samardžić, SANU; Srpska književna zadruga, Beograd, Jugoslavija (1994)
 • Razbijanje jugoslovenske države 1991-1992 – zločin protiv mira: Odgovornost Vatikana i Njemačke / Milan Bulajić, Srpska književna zadruga: Posebna izdanja, Jugoslavija, (1994)
 • Nezavisna Država Hrvatska, Jasenovac, Sistem ustaških logora smrti, Tuđmanov jasenovački mit / Milan Bulajić, Stručna knjiga, Beograd, Jugoslavija, (1994)
 • Zbornik Državne komisije za ratne zločine i zločine genocida od 20. marta 1992. do 23. jula 1993. I / Milan Bulajić, Jugoslovenska državna komisija za ratne zločine i zločine genocida, Muzej žrtava genocida, Beograd, Jugoslavija, (1995)
 • Zbornik Državne komisije za ratne zločine i zločine genocida od 20. marta 1992. do 23. jula 1993. II / Milan Bulajić, Jugoslovenska državna komisija za ratne zločine i zločine genocida, Muzej žrtava genocida, Beograd, Jugoslavija, (1995)
 • Genocid nad Srbima u II svetskom ratu, (Međunarodni naučni skup Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti za sakupljanje građe o genocidu protiv srpskog naroda i drugih naroda Jugoslavije u XX veku, održan od 23. do 25. oktobra 1991. godine.) / Priredio: Milan Bulajić, urednik: Radovan Samardžić, Muzej žrtava genocida i Srpska književna zadruga, Beograd, Jugoslavija, (1995)
 • Jasenovac, Ustaški logor smrti, Srpski mit?, Hrvatski ustaški logori genocida nad Srbima, Jevrejima i Ciganima / Milan Bulajić, Muzej žrtava genocida i Stručna knjiga, Beograd, Jugoslavija, (1999)
 • Minimiziranje žrtava ustaškog genocida u logorima Jasenovca / Milan Bulajić, Beograd, Jugoslavija, (1999)
 • Jasenovac na sudu, Suđenje Dinku Šakiću, (Jasenovac – sistem ustaških logora genocida, „Balkanski Aušvic”) / Milan Bulajić, Muzej žrtava genocida, Stručna knjiga, Beograd, Jugoslavija, (2001)
 • Deset godina Muzeja žrtava genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima (Beogad, 1992-2002) / Milan Bulajić, Fond za istraživanje genocida: Stručna knjiga, Beograd, Državna Zajednica Srbija i Crna Gora, (2003)
 • Jasenovac: uloga Vatikana u nacističkoj Hrvatskoj / Milan Bulajić, Fond za istraživanje genocida: Pešić i sinovi, Beograd, Republika Srbija, (2007)

Izdanja na engleskom jeziku

 • Legal aspects of the new international economic order / by Milan Bulajic, Publisher: Washington: World Peace Through Law Center, (Sao Paulo Conference on the Law of the World, August 16-21, 1981. Work paper), (1981)
 • The establishment of the new international economic order and the world peace through law (Berlin Conference of the Law of the World 1985 (Berlin, West Germany)) / by Milan Bulajić, Publisher: World Peace Through Law Center, Washington, D.C. USA, (1985)
  The Charter of Economic Rights and Duties of States: ten years of implementation: the proceedings of the first Yugoslav International Seminar on Legal Aspects of the New International Economic Order, Beograd, April 11-13, 1985 / by Milan Bulajić; Dimitrije Pindić; Momirka Marinković; Institute of International Politics and Economics, Publisher: Institute of International Politics and Economy (IIPE): Macroproject the New International Economic Order (MNIEO), (Yugoslavia), (1986)
 • Principles of international development law: progressive development of the principles of international law relating to the new international economic order / by Milan Bulajic, Publisher: Dordrecht; Boston: M. Nijhoff; Belgrade, Yugoslavia: Exportpress; Hingham, MA, USA: Distributors for the U.S. and Canada, Kluwer Academic Publishers, (1986)
 • Ustashi Crimes Of Genocide (4 volumes) / by Milan Bulajic, (1989)
 • Trial of Andrija Artukovic / by Milan Bulajic, (1989)
 • Yugoslavia and the Republic of Korea / by Milan Bulajić, Publisher: Review of international affairs (1989)
 • Genocide of the Serbs, Jews and Gipsies in the Ustashi Independent State of Croatia / by Milan Bulajić, (1991)
 • Ustasha Crimes of Genocide, Tudjman’s “Jasenovac Myth” / by Milan Bulajic, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1992)
 • Mission of Vatican in the Independent State of Croatia / by Milan Bulajic, (1992)
 • Never again: Ustashi genocide in the Independent State of Croatia (NDH) from 1941-1945 / by Milan Bulajic, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1992),
 • The Role of the Vatican in the Break-up of the Yugoslav State, The mission of the Vatican in the Independent State of Croatia (Ustashi Crimes of Genocide) (Documents, facts) / by Milan Bulajic, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1993)
 • Principles of International Development Law: Progressive Development of the Principles of International Law Relating to the New International Economic Order / by Milan Bulajic, Publisher: Springer, Dordrecht: Martinus Nijhoff (1993)
 • Break-up of the Yugoslav State 1991/1992 – A Crime Against Peace / by Milan Bulajic, (1994)
 • Tudjman’s “Jasenovac myth”: Genocide against Serbs, Jews and Gypsies / by Milan Bulajic, Publisher: Strucna knjiga, (Yugoslavia), (1994)
 • Never again: Ustashi genocide in independent state of Croatia (NDH) from 1941-1945 / Author: Milan Bulajić; Antun Miletić; Dragoje Lukić; Nebojša Jerković, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1995)
 • Alternative Yugoslavia tribunal / by Milan Bulajić, Publisher: Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (1995)
 • The Role of Vatican in the Break-up of the Yugoslav State, Jasenovac: What Happened? / by Milan Bulajic, Publisher: Carnegie Endowment for International Peace, Washington, DC, USA, (1996)
 • The Independent State of Croatia, Jasenovac, The system of Ustasha death Camps, Tudjman’s “Jasenovac myth” (Tudjman’s “Jasenovac Myth”: genocide against Serbs, Jews and Gypsies, and UNESCO World Heritage) / by Milan Bulajic, Publisher: Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (1996)
 • Shakich Trial – Belated Yugoslav (Croatian) Nurenberg / by Milan Bulajic, Publisher: Wisenthal Center, Museum of Tolerance, Los Angeles, (1997)
 • Jasenovac – Ustasha Death Camps – ‘Serbian Myth?’ / by Milan Bulajic, (1999)
 • Jasenovac on Trial – The Case of Dinko Shakich / by Milan Bulajic, (2001)
 • Jasenovac: system of Croatian Nazi-Ustasha genocide camps for Serbs, Jews and Gypcies: “Balkan Auschwitz” / by Milan Bulajic, Publisher: Museum of Genocide Victims, Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2001)
 • Jasenovac / by Milan Bulajić, Publisher: Museum of Genocide Victims: Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2001)
 • Jasenovac, “Balkan Auschwitz”, System of Croatian Nazi-Ustasha Genocide Camps for Serbs, Jews and Gypsies / by Milan Bulajić, Publisher: Museum of
 • Genocide Victims, Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2001)
 • Jasenovac – The Jewish Serbian Holocaust (The Role of the Vatican) in Nazi Ustasha Croatia (1941-1945) / by Milan Bulajić, Publisher: Fund for Genocide Research, Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2002)

Vidi još
Udruženje Jasenovac – Donja Gradina

Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu

Prva međunarodna konferencija o Jasenovcu

Muzej žrtava genocida

Dr. Milan Bulajic—26 Sept. 1928 – 28 Nov. 2009 (biography follows)

Institut za proučavanje Jasenovca – Jasenovac Reasearch Institute (engleski)

Vezane vijesti

Dr Milan Bulajić – Karlina zamka genocida
Dr Milan Bulajić: Istina će nas osloboditi

Rimski papa i rat protiv Srba

Andrija Artuković se krio u mantiji i pod lažnim imenom

U.S. NAZI HUNTERS TARGET OF INQUIRY

Istina je u jamama

Jovo Popović: Suđenje Artukoviću (knjiga)

Milan Bulajić je imao i drugu stranu
Radio Televizija Republike Srpske: Vijest o smrti Milana Bulajića 4.12.2009.
Srpska Pravoslavna crkva: Vječnaja pamjat dr Milanu Bulajiću 3. decembar 2009.
RTRS: Preminuo akademik Milan Bulajić 29. nov. 2009.
RTS: Preminuo Milan Bulajić 29. nov. 2009.
Izvor: Wikipedia

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top