Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Ко је био Др Милан Булајић?

Др Милан Булајић је рођен у мјесту Вилуси код Никшића, (Краљевина Југославија), 6. септембра 1928. године. Умро је у Београду 29. новембра 2009. године.

Др Милан Булајић
Др Милан Булајић

Био је међународни стручњак за геноцид, интернационални експерт за изучавање геноцида са гледишта међународног права, историчар и историограф геноцида, и југословенски дипломата у области међународних односа и међународног права.

Др Милан Булајић је био покретач идеје и оснивач Музеја жртава геноцида, затим оснивач Фонда за истраживање геноцида, један од оснивача и први координатор Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, као и замјеник председника одбора САНУ за сакупљање грађе о геноциду над српским и другим народима у XX вијеку. Био је покретач идеје, и заједно са проф. др. Бернардом Клајном организатор Прве међународне конференције о Јасеновцу у Њујорку 1997. године. У својству стручњака за геноцид је учествовао на суђењима хрватским и њемачким ратним злочинцима из времена Другог свјетског рата, те на суђењима хрватским усташким организацијама и појединцима за тероризам почињен против Југославије у иностранству у периоду између 1945-1992. године.

Биографија

Рођен је 6. септембра 1928. године у угледној српској породици у Вилусима код Никшића. Његов отац Крсто је био образовни радник, а његов ђед Тодор је био барјактар (онај који носи заставу) у српској војсци Црне Горе, а касније и народни посланик. Као дјечак од само 13 година, Милан Булајић одлази у партизане 1941. године (првоборац, носилац партизанске споменице), а до краја Другог свјетског рата стиче чин капетана.

Дипломирао је 1951. године на Правном факултету у Београду, а магистрирао на тадашњој Новинарско-дипломатској школи 1952. године, као најбољи студент. Одбраном своје докторске тезе „Право на самоопредјељење“, 1953. године стиче звање доктора „Међународног права и дипломатске историје“. Најзначајнији сегмент његовог интересовања био је истраживање геноцида са аспекта међународног права.

У периоду између 1949-1987. године, пуних 38 година провео је радећи у Министарству иностраних послова Југославије. Између осталог, радио је као главни секретар при представништву Југославије у Вашингтону, Сједињене Америчке Државе, и као изасланик Министарства иностраних послова Југославије при представништву Југославије у Џакарти, Индонезија. Пензионисан је 1987. године као главни правни савјетник за међународне односе у Министарству иностраних послова Југославије. Био је носилац многобројних домаћих и међународних признања.

Преминуо је у 81. години живота на Војномедицинској академији у Београду у недељу 29. новембра 2009. године. Сахрањен је у свом родном мјесту Вилуси код Никшића у суботу 5. децембра 2009. године.

deklaracija

Истраживање геноцида

Др Милан Булајић је читав свој радни и животни вијек посветио истраживању и проучавању феномена геноцида са домаћег и међународног аспекта, првенствено усташког геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ. Његов рад је тежио историографском биљежењу истине о дешавањима у Другом свјетском рату на подручју НДХ, са циљем чувања од заборава да се зло таквих размјера више никад не понови и не заборави, те у циљу јавног објављивања и привођења усташких ратних злочинаца пред лице правде. Појавио се у јавности када су малобројне преживјеле жртве усташког геноцида у НДХ биле још живе, те је са тог гледишта његово деценијско истраживање геноцида својеврсно и неизмјерно важно за историју. Иза себе је оставио велики архив грађе о геноциду у НДХ сакупљене током више од пола вијека рада.

Суђења ратним злочинцима

Као дипломатски представник и заступник Југославије и њених институција, те као стручњак за геноцид, учествовао је на суђењима хрватским и њемачким нацистичким ратним злочинцима из времена Другог свјетског рата:

 • Др Милан Булајић је био представник Југославије у својству посматрача пред судом у Лос Анђелесу, Јужна Калифорнија, 1958. године, у процесу који је покренула Југославија за изручење бившег нацистичко-усташког министра унутрашњих послова НДХ, усташког ратног злочинца Андрије Артуковића [1].
 • Као (лат. Amicus curiae – „пријатељ суда“ – независна страна која помаже својим стручним знањем у процесу) учествовао је на суђењу нацистичком ратном злочинцу Адолфу Ајхману 1961. године у Јерусалиму [1].
 • У својству посматрача испред Југославије, и као стручни свједок је учествовао на суђењу усташким терористима за напад на Југословенску војну мисију у Западном Берлину, Западна Њемачка 1970. године [1].
 • У својству посматрача испред Југославије, и као стручни свједок је учествовао на суђењу усташким терористима за убиство Владимира Роловића амбасадора Југославије у Стокхолму 1971. године [1].
 • Као посматрач САНУ учествовао је на суђењу усташком ратном злочинцу Андрији Артуковићу, у Загребу 1986. године.
  Био је покретач оптужбе, захтјева за екстрадицију, и суђења усташком команданту концентрационог логора смрти Јасеновац, усташком ратном злочинцу Динку Шакићу, чијем је суђењу присуствовао у Загребу 1999. године.

Објављења дјела
Др Милан Булајић је написао велики број ауторских дјела и радова од којих су њих 67 јавно објављена. Његова објављена дјела говоре највише о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ током Другог свјетског рата, али и о страдањима у новијем периоду разбијања Југославије.

Капитално дјело др Милана Булајића
Капитално дјело др Милана Булајића

Издања на српском језику

 • Право на самоопредјељење у друштву народа и Уједињеним нацијама (1917—1962) / Милан Булајић, Универзитет у Београду, Београд, Југославија, (1963)
 • Међународно право економског развоја: правни аспекти новог међународног економског поретка / Милан Булајић, Београд, Југославија, (1980)
 • Усташки злочини геноцида и суђење Андрији Артуковићу 1986. године / Милан Булајић, Рад: Библиотека Сведочанства, Југославија, (1988)
 • Југославија и Република Кореја / Милан Булајић, Југославија, (1989)
 • Мисија Ватикана у Независној Држави Хрватској: „политика Степинац“ разбијања југословенске државе и покатоличавања православних Срба по цијену геноцида, стварање Civitas Dei – Antemurale Christiantatis I-II / Милан Булајић, Политика, Београд, Југославија, (1992)
 • Ратни злочини и злочини геноцида 1991-1992: научно саветовање Одбора САНУ за сакупљање грађе о геноциду против српског народа и других народа Југославије у XX веку и Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида, одржано од 6. до 8. августа 1992. године у Београду (примљено на I скупу Одељења историјских наука, одражаном 21. јануара 1993. године, на основу реферата академика Радована Самарџића и др Милана Булајића) / Приредио: Милан Булајић, Уредник: Радован Самарџић, САНУ, Одјељење историјских наука, Издавач: Српска академија наука и уметности, Београд, Југославија, (1993)
 • Међународни кривични суд за ратне злочине у бившој Југославији, Округли сто на тему „Међународни суд за ратне злочине у бившој Југославији“, одржан на иницијативу Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида и Удружења за кривично право и криминологију Југославије – Катедра за кривичне науке Правног факултета Универзитета у Београду, 13. април (1993), на Правном факултету у Београду / Уредник: Милан Булајић, Музеј жртава геноцида, Београд, Југославија, (1993)
 • Систем неистина о злочинима геноцида 1991-1993. године: научни скуп Одбора САНУ за сакупљање грађе о геноциду против српског народа и других народа Југославије у XX веку, Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида и Института за савремену историју, одржан од 22. до 23. априла 1993. године / Приредио: Милан Булајић, Уредник: Радован Самарџић, Београд: САНУ; Српска књижевна задруга, 1994. – 382 стр. – Научни скупови / Српска академија наука и уметности; књ. 71, Одељење историјских наука; књ. 23, (1994)
 • Систем неистина о злочинима геноцида 1991-1993. године: научни скуп Одбора САНУ за сакупљање грађе о геноциду против српског народа и других народа Југославије у XX веку, Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида и Института за савремену историју, одржан од 22. до 23. априла 1993. године (примљено на V скупу Одељења историјских наука, одржан 29. септембра 1993. године, на основу реферата академика Радована Самаџића и др Милана Булајића) приредио Милан Булајић, Радован Самарџић, САНУ; Српска књижевна задруга, Београд, Југославија (1994)
 • Разбијање југословенске државе 1991-1992 – злочин против мира: Одговорност Ватикана и Њемачке / Милан Булајић, Српска књижевна задруга: Посебна издања, Југославија, (1994)
 • Независна Држава Хрватска, Јасеновац, Систем усташких логора смрти, Туђманов јасеновачки мит / Милан Булајић, Стручна књига, Београд, Југославија, (1994)
 • Зборник Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида од 20. марта 1992. до 23. јула 1993. I / Милан Булајић, Југословенска државна комисија за ратне злочине и злочине геноцида, Музеј жртава геноцида, Београд, Југославија, (1995)
 • Зборник Државне комисије за ратне злочине и злочине геноцида од 20. марта 1992. до 23. јула 1993. II / Милан Булајић, Југословенска државна комисија за ратне злочине и злочине геноцида, Музеј жртава геноцида, Београд, Југославија, (1995)
 • Геноцид над Србима у II светском рату, (Међународни научни скуп Одбора Српске академије наука и уметности за сакупљање грађе о геноциду против српског народа и других народа Југославије у XX веку, одржан од 23. до 25. октобра 1991. године.) / Приредио: Милан Булајић, уредник: Радован Самарџић, Музеј жртава геноцида и Српска књижевна задруга, Београд, Југославија, (1995)
 • Јасеновац, Усташки логор смрти, Српски мит?, Хрватски усташки логори геноцида над Србима, Јеврејима и Циганима / Милан Булајић, Музеј жртава геноцида и Стручна књига, Београд, Југославија, (1999)
 • Минимизирање жртава усташког геноцида у логорима Јасеновца / Милан Булајић, Београд, Југославија, (1999)
 • Јасеновац на суду, Суђење Динку Шакићу, (Јасеновац – систем усташких логора геноцида, „Балкански Аушвиц”) / Милан Булајић, Музеј жртава геноцида, Стручна књига, Београд, Југославија, (2001)
 • Десет година Музеја жртава геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима (Беогад, 1992-2002) / Милан Булајић, Фонд за истраживање геноцида: Стручна књига, Београд, Државна Заједница Србија и Црна Гора, (2003)
 • Јасеновац: улога Ватикана у нацистичкој Хрватској / Милан Булајић, Фонд за истраживање геноцида: Пешић и синови, Београд, Република Србија, (2007)

Издања на енглеском језику

 • Legal aspects of the new international economic order / by Milan Bulajic, Publisher: Washington: World Peace Through Law Center, (Sao Paulo Conference on the Law of the World, August 16-21, 1981. Work paper), (1981)
 • The establishment of the new international economic order and the world peace through law (Berlin Conference of the Law of the World 1985 (Berlin, West Germany)) / by Milan Bulajić, Publisher: World Peace Through Law Center, Washington, D.C. USA, (1985)
  The Charter of Economic Rights and Duties of States: ten years of implementation: the proceedings of the first Yugoslav International Seminar on Legal Aspects of the New International Economic Order, Beograd, April 11-13, 1985 / by Milan Bulajić; Dimitrije Pindić; Momirka Marinković; Institute of International Politics and Economics, Publisher: Institute of International Politics and Economy (IIPE): Macroproject the New International Economic Order (MNIEO), (Yugoslavia), (1986)
 • Principles of international development law: progressive development of the principles of international law relating to the new international economic order / by Milan Bulajic, Publisher: Dordrecht; Boston: M. Nijhoff; Belgrade, Yugoslavia: Exportpress; Hingham, MA, USA: Distributors for the U.S. and Canada, Kluwer Academic Publishers, (1986)
 • Ustashi Crimes Of Genocide (4 volumes) / by Milan Bulajic, (1989)
 • Trial of Andrija Artukovic / by Milan Bulajic, (1989)
 • Yugoslavia and the Republic of Korea / by Milan Bulajić, Publisher: Review of international affairs (1989)
 • Genocide of the Serbs, Jews and Gipsies in the Ustashi Independent State of Croatia / by Milan Bulajić, (1991)
 • Ustasha Crimes of Genocide, Tudjman’s “Jasenovac Myth” / by Milan Bulajic, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1992)
 • Mission of Vatican in the Independent State of Croatia / by Milan Bulajic, (1992)
 • Never again: Ustashi genocide in the Independent State of Croatia (NDH) from 1941-1945 / by Milan Bulajic, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1992),
 • The Role of the Vatican in the Break-up of the Yugoslav State, The mission of the Vatican in the Independent State of Croatia (Ustashi Crimes of Genocide) (Documents, facts) / by Milan Bulajic, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1993)
 • Principles of International Development Law: Progressive Development of the Principles of International Law Relating to the New International Economic Order / by Milan Bulajic, Publisher: Springer, Dordrecht: Martinus Nijhoff (1993)
 • Break-up of the Yugoslav State 1991/1992 – A Crime Against Peace / by Milan Bulajic, (1994)
 • Tudjman’s “Jasenovac myth”: Genocide against Serbs, Jews and Gypsies / by Milan Bulajic, Publisher: Strucna knjiga, (Yugoslavia), (1994)
 • Never again: Ustashi genocide in independent state of Croatia (NDH) from 1941-1945 / Author: Milan Bulajić; Antun Miletić; Dragoje Lukić; Nebojša Jerković, Publisher: The Ministry of Information of The Republic of Serbia (Yugoslavia), (1995)
 • Alternative Yugoslavia tribunal / by Milan Bulajić, Publisher: Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (1995)
 • The Role of Vatican in the Break-up of the Yugoslav State, Jasenovac: What Happened? / by Milan Bulajic, Publisher: Carnegie Endowment for International Peace, Washington, DC, USA, (1996)
 • The Independent State of Croatia, Jasenovac, The system of Ustasha death Camps, Tudjman’s “Jasenovac myth” (Tudjman’s “Jasenovac Myth”: genocide against Serbs, Jews and Gypsies, and UNESCO World Heritage) / by Milan Bulajic, Publisher: Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (1996)
 • Shakich Trial – Belated Yugoslav (Croatian) Nurenberg / by Milan Bulajic, Publisher: Wisenthal Center, Museum of Tolerance, Los Angeles, (1997)
 • Jasenovac – Ustasha Death Camps – ‘Serbian Myth?’ / by Milan Bulajic, (1999)
 • Jasenovac on Trial – The Case of Dinko Shakich / by Milan Bulajic, (2001)
 • Jasenovac: system of Croatian Nazi-Ustasha genocide camps for Serbs, Jews and Gypcies: “Balkan Auschwitz” / by Milan Bulajic, Publisher: Museum of Genocide Victims, Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2001)
 • Jasenovac / by Milan Bulajić, Publisher: Museum of Genocide Victims: Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2001)
 • Jasenovac, “Balkan Auschwitz”, System of Croatian Nazi-Ustasha Genocide Camps for Serbs, Jews and Gypsies / by Milan Bulajić, Publisher: Museum of
 • Genocide Victims, Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2001)
 • Jasenovac – The Jewish Serbian Holocaust (The Role of the Vatican) in Nazi Ustasha Croatia (1941-1945) / by Milan Bulajić, Publisher: Fund for Genocide Research, Stručna knjiga, Belgrade (Yugoslavia), (2002)

Види још
Удружење Јасеновац – Доња Градина

Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу

Прва међународна конференција о Јасеновцу

Музеј жртава геноцида

Dr. Milan Bulajic—26 Sept. 1928 – 28 Nov. 2009 (biography follows)

Институт за проучавање Јасеновца – Jasenovac Reasearch Institute (енглески)

Везане вијести

Др Милан Булајић – Карлина замка геноцида
Др Милан Булајић: Истина ће нас ослободити

Римски папа и рат против Срба

Андрија Артуковић се крио у мантији и под лажним именом

U.S. NAZI HUNTERS TARGET OF INQUIRY

Истина је у јамама

Јово Поповић: Суђење Артуковићу (књига)

Милан Булајић је имао и другу страну
Радио Телевизија Републике Српске: Вијест о смрти Милана Булајића 4.12.2009.
Српска Православна црква: Вјечнаја памјат др Милану Булајићу 3. децембар 2009.
РТРС: Преминуо академик Милан Булајић 29. нов. 2009.
РТС: Преминуо Милан Булајић 29. нов. 2009.
Извор: Wikipedia

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top