Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Jovan Vuković: Kritički osvrt na film „Krst nad jamom“

Datum objave: subota, 26 maja, 2018
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+
Premijera filma „Krst nad jamom“ u Beogradu
Premijera filma „Krst nad jamom“ u Beogradu

Čitav moj život sam se naslušao i načitao priča o ustaškim zločinima. Odgledao sam i četvorosatni filmski materijal o Jasenovcu, iz zaplenjenih ustaških arhiva, nesređen, skup snimaka.

Gledao sam i filmove koji dotiču tu problematiku: “Deveti krug”, “Čovjek koji je stalno čučao”, ako sam dobro upamtio naslov, i mnoge druge.

Zajedničko svim materijalima je poticanje nekontrolisanih izliva emocija, odnosno nekog afektivnog stanja kod čitaoca – gledaoca, kao da su se takmičili u tome misleći da li će dovoljno realno istaći grotesknost teme.

Ovo ostvarenje je bježalo od toga, koliko je to god bilo moguće, na način da su gledaocu predočene činjenice a emocije ostavljene njegovom izboru. Majstorstvo ljudi koji su uradili ovaj film, ogleda se u tome da su gledaocu predočili sve relevantne činjenice na realan način pa se je zaključivanje i suđenje pojavama i akterima moglo prepustiti samom gledaocu.

U prilog ovakvom prilazu ide i vremenska distanca od dešavanja glavnih radnji, u šta su se dobro uklopila i potonja dešavanja ili nedešavanja, relevantna za glavna događanja.

Majstorstvo ekipe se ogleda i u ocjeni relevantnosti činjenica i obimu isticanja istih, u smislu postizanja faktora dovoljnosti za razumevanje cjele teme. Mislim da je postignut cilj a to bi bio informisanje, ne samo pripadnika našeg naroda već i na međunaronom nivou. Nije za zanemariti i gledaoce pripadnike naroda iz čijih su se redova regrutovali izvršioci zločina.

Vladika Grigorije, ne slažem se u svemu sa njim, nedavno reče: “Teško je biti potomak žrtve ali je teže biti potomak zločinca”. Mislim da je u pravu i da i njima, potomcima zločinaca, ovaj film pruža šansu da uvide istinu.

Ovo je sigurno oduženje, koliko je to u ovim okolnostima moguće, onima kojima to, kao narod dugujemo, ili je dobar početak. Ja ovo ostvarenje vidim kao crni biser u đerdanu od crnih bisera. Tema ovog ostvarenja je Jadovno a drugi crni biseri bi bili Kordun, Banija, Slavonija, Srem, Kozara, Grmeč, Livno-Duvno-Kupres, Lika, Sjeverna Dalmacija, Neretvanski kraj, Popovo Polje, Dubrovnik, Istočna Hercegovina, Posavina, Centralna Bosna, Istočna Bosna, Sandžak i sam Jasenovac kao centralni biser u đerdanu.

Mislim da bi jednim filmom trebalo obuhvatiti i samu NDH ali i stvaranje Banovine Hrvatske, za šta bi trebalo koristiti rad profesora Veljka Đurića “Zločin je počeo ranije” koji taj period realno opisuje i nerazdvojan je period u stvaranju NDH. To bi, na objektivan način objasnilo priču o “kamionu ustaša”.

Inače sam, bez loše namjere, istakao moju molbu da mi neko, na naučnoj osnovi, dokaže da nije bilo tri miliona žrtava našeg naroda. Na to me navode bezbrojna stratišta širom NDH a ne samo Jasenovac i iz mraka sada izašli sistem logora Jadovno. Tu treba dodati i one koji su pali sa puškom u ruci braneći naš narod. Na ovo su me potakli pokušaji relativizacije zločina, konkretno umanjenje broja žrtava u Jasenovcu i svođenje svega na sam Jasenovac.

Ne znam, ali pretpostavljam da je udruženje Jadovno 1941. iz Banjaluke imalo puno finansijskih problema u realizaciji ovog ostvarenja ali mislim da to dugujemo, pre svega onima koji vapiju da se ne zaborave, svim pripadnicima našeg naroda da znaju, a i cijelom čovječanstvu da se nigdje i nikad ne ponovi.

Zato apelujem na svakog pojedinca i sve institucije da u granicama svojih mogućnosti pruže ili potiču da se pruži, pomoć u stvaranju ovog projekta i njegovog prezentovanja domaćoj i svjetskoj javnosti.

Autorima želim istrajnost u obavljanju ovog velikog i važnog posla uz moto “pregaocu Bog daje mahove”.

Hvala Vam na prvom biseru ovog crnog đerdana.

Vezane vijesti:

Film „Krsta nad jamom“ predstavljen u Beogradu

Premijera filma „Krst nad jamom“

Dušan Bastašić: Sećanje na žrtve NDH je usmjereno i na prevenciju genocida

KRST NAD JAMOM: Pamtiš li Srbine crvenu rijeku što nam iz grudi teče?!

Bećković: Popisati imena Srba stradalnika
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top