Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Premijera filma „Krst nad jamom“

Datum objave: četvrtak, 24 maja, 2018
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

U Centru za kulturu “Vlado Divljan” u ponedeljak, 21. maja, otvorena je izložba fotografija “Tamo gdje pravednici počivaju” autora Nikole Zajca. Izložba je bila uvertira u beogradsku premijeru dugometražnog dokumentarnog filma “Krst nad jamom” nastalog u produkciji Udruženja građana “Jadovno 1941”.

Prva samostalna izložba mladog fotografa iz Banja Luke, inače zvaničnog fotografa Udruženja “Jadovno 1941” pokazala je sve kontraste Velebita i područja oko njega. Sa jedne strane nestvarnu prirodnu lepotu, kršnu planinu, prelepo plavo more, a sa druge strane srpska stratišta, jame u kojima je tokom Drugog svetskog rata i postojanja Nezavisne države Hrvatske stradao veliki broj Srba samo zato što su bili “pogrešne vere”.

Film “Krst nad Jamom” je, zapravo, dokumentarna priča o lociranju i obeležavanju stratišta srpskog naroda. On prati početak borbe i istrajnost da se sve jame pronađu, obeleže, a ostaci nesrećnih Srba izvade i dostojno sahrane jer, kako se kroz gotovo ceo film provlači kao slogan, poklič “Jama nije grob!”.

Kako za realizaciju projekta ekshumacije tela ne postoji ni logistička ni, što je mnogo važnije, politička podrška, za sada Udruženje građana “Jadovno 1941” jame obeležava osveštanim drvenim krstom koje učesnici komemoracije, koja se održava svake godine, na rukama nose do mesta zločina. Do sada UG “Jadovno 1941” je uspravilo pet. Na mestu logora Jadovno, u uvali Slana na ostrvu Pagu, kod Katine i Grgine jame, kao i na mestu gde bi trebalo da bude izgrađena kapela Jadovno, u neposrednoj blizini spomenika kod Šaranove jame.

Pred početak projekcije filma prisutnima se obratio akademik Matija Bećković koji je govoreći o stradanju srpskog naroda u NDH, a onda i o našem odnosu prema tom stradanju istakao da su:

– Srbi ni krivi ni dužni pobijeni živi, a da smo ih mi u miru još jednom ubili kao mrtve. Ne zna se koji je greh veći, ovih koji su ih pobili žive, ili nas koji smo ih mrtve držali u zabetoniranim jamama.

Bećković je poslednje optužbe da su Srbi genocidan narod “prihvatio” samo:

– Ako nas tako zovu zbog našeg odnosa prema našim pokojnima, našim žrtvama, onda bi imali potpuno pravo!

Srpski akademik podsetio je da je svojevremeno na inicijativu patrijarha Pavla napravljena mapa u kojoj su ucrtane sve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, i predložio da se napravi slična mapa na kojoj bi bila obeležena sva stratišta srpskog naroda. Kao što je mapa Kosova i Metohije pokazala koliko je srpskih svetinja na svetoj zemlji, tako bi mapa stratišta bila rečitija od svega.

Film…

Sva lepota Velebita, sva tuga srpske sudbine. Svedočenja retkih preživelih, sećanja porodica onih koji su stradali. Obeležavanje stratišta, postavljanje krsta, tuga zbog uklanjanja spomen ploča… Tokom projekcije knedla u grlu, neretko bi krenula i suza. Nakon poslednjih kadrova i odjavne špice u sali muk. Možda je upravo ta tišina i najrečitija o emociji koju izaziva film. “Krst nad jamom” ni malo lagan, potresan, težak, strašan – baš kao i sudbina srpskog naroda u NDH, ali neophodan kako bi počeli obeležavanje stratišta, popisivanje imena svih stradalih, kako nam se ne bi ponovilo neko novo Jadovno.

Po završetku projekcije Dušan J. Bastašić (gde je slovo J za Jadovnički), autor filma i predsednik UG “Jadovno 1941” zahvalio se svima koji su pomogli i pomažu rad Udruženja, realizaciju komemoracija i obeležavanje jama postavljanjem krsta i pozvao sve prisutne da se ove godine priključe komemorativnoj povorci koja će iz Beograda krenuti 29. juna.

Još jednom, Dušane HVALA što čuvate od zaborava!

Izvor: IvinSvet

Vezane vijesti:

KRST NAD JAMOM: Pamtiš li Srbine crvenu rijeku što nam iz grudi teče?!

Film „Krsta nad jamom“ predstavljen u Beogradu

Bećković: Popisati imena Srba stradalnika

Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Krst nad jamom

Dokumentarni film „Krst nad jamom“ 10. maja u Bijeljini

NPRS – Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Bastašić: Odgovornije govoriti o stradanju Srba
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top