Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

KRST NAD JAMOM: Pamtiš li Srbine crvenu rijeku što nam iz grudi teče?!

Datum objave: utorak, 22 maja, 2018
Objavljeno u Video, Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

„Ovde je mir, umesto nas nek` vetar njiše topole,
Pamtiš li Srbine crvenu reku što nam iz grudi teče,
Ako još živiš, oslušni zvuke – to naše usne mole,
Crne ustaške krstove spali na vidovdansko veče,
Pamtiš li Srbine crvenu reku što nam iz grudi teče?!“        

Foto: Frontal
Foto: Frontal

U potpuno ispunjenoj dvorani Kulturnog centra „Vlado Divljan“ u Beogradu, sinoć je prikazan dokumentarni, dugometražni film „Krst nad jamom“, autora Dušana Bastašića.

Dušan Bastašić je osnivač i predsjednik udruženja potomaka i poštovalaca žrtava ustaške NDH-a – „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke.

Udruženje „Jadovno 1941.“ od 2009. godine posjećuje, istražuje i obnavlja sjećanje na mjesta masovnog zločina i srpskog stradanja u kompleksima hrvatskih ustaških logora.  Prvi su krenuli  besputnim jamama Velebita dižući glas da se više ne smije ćutati o cijelom jednom narodu koga je zločinac umorio, a politika ućutkala; prvi su organizovali hodočašća najvišoj humki srpskog naroda.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film "Krst nad jamom" u produkciji Udruženja građana "Jadovno 1941".
U Narodnom pozorištu Republike Srpske premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film “Krst nad jamom” u produkciji Udruženja građana “Jadovno 1941”. Foto: SRNA

Film „Krst na jamom“, snimljen u produkciji Udruženja „Jadovno 1941.“,  govori o tim počecima, naporima da se nad jamama uzdignu pravoslavni krstovi, znaci ljudskog dostojanstva i glasnici istine koja mora vaskrsnuti!

U filmu se zločin ideološki tumači od početka, te svjedoči o današnjem stanju u kome se nalaze stratišta i spomen-zapisi nad njima. Na Velebitu i njegovim padinama prema moru poznate su 32 jame u kojima su ustaše grobile srpski narod. U tom sistemu za ubijanje, a koji je bio prethodnica Jasenovačkog sistema logora smrti, umoreno je više od 40 000 Srba, Jevreja i ideoloških protivnika ustaške tvorevine.

A Velebit je do danas velika tajna.

I prije nego je počeo aprilski rat Velebit je studijski ispitan, a sve njegove jame i vrtače su točno označene. Istim principom kao u Hercegovini, ustaški ilegalci i rimo-katoličko sveštenstvo, uz pomoć seljana i čobana pronalazili su jame, bilježili podatke o njima, vršili proračun kubikaže grotala i broja tijela koja ona mogu primiti. Kazniona u Gospiću bila je među prvim ustaškim logorima NDH-a. Uz gospićki Gericht (njem. sud, kazniona), u okolini grada osnovano je sabiralište-mučilište u istinskom ustaškom zloumlju – na opljačkanoj farmi ovaca i goveda Srbina Maksimovića, sabiran je srpski narod. Među prvim sužnjima gospićkih logora bili su ugledni i bogati Srbi Gospića i seljani Smiljana, rodnog i pitomog Teslinog sela. Prvi pravoslavni sveštenik na gospićkoj stazi mučeništva bio je paroh smiljanski Matija Stijačić, porijeklom Hercegovac iz Trebinja. Prota Stijačić sa svojim smiljanskim narodom bačen je u velebitske ponore. Već nakon mjesec dana od tog zločina povorke sužanja su svakoga dana stizale u Gospić, a po 2000, u lancima vezanih pješke je vođeno u Velebit. Isto toliko ih je iz logora „Jadovno“ gurano u ponore. Velebit je bio najjeftinija i najučinkovitija tvornica smrti, sa garancijama da će sve Srbe otpremiti u nestanak.

„Jadovno“ je zatiralo narod Hercegovine, Bosne, Like, Slavonije, Dalmacije, čak i Srema.

Prije projekcije filma publici se obratio pjesnik Matija Bećković pročitavši pjesmu „Kaža“, a u kojoj je pobrajao neizbrojene naše jame, nove srpske manastire.

Naglasio je da su hiljade ubijene u ratu od ruku zločinca, ali da su u miru drugi put ubijeni od svoga naroda, zaboravom i nemarom da se njihove mošti opoju i sahrane. Pjesnik je naglasio da je srpskom narodu nužna mapa svih njegovih jama i zbroj svih njegovih zatrtih, baš kao što je patrijarh Pavle ucrtavajući mapu srpskih svetinja Kosova i Metohije, sagledao cijelo srpsko zvjezdano nebo na zemlji.

„I da nemamo drugih grijeha, ovaj bi nam bio dovoljan za naše strašno današnje stanje! Zovu nas genocidnim narodom; ako se to i može reći, onda je to zato što nemarom ubijamo sopstveni narod.“ – rekao je Matija.

Beogradskoj publici večeras su prikazani dugometražni dokumentarni film "Krst nad jamom" Dušana Bastašića i izložba umjetničke fotografije "Tamo gdje pravednici počivaju", Nikole Zajca.

Dušan Bastašić je govorio o velikom i nedovršenom poslu na Velebitu, a u koji se mora uključiti vascijeli srpski narod. Od 32 jame do sada je obilježeno i dokumentovano njih deset, iznad pet je podignut pravoslavni krst. Naglasio je da je projekat velebitske spomen-kapele završen i da čeka ostvarenje. Navjestio je da će „Jadovno“ i ove godine organizovati pokloničko putovanje iz Beograda jamama Velbita, te da su svi pozvani na ovu stazu srpskog bola i stradanja.

(Polazak je 29. juna iz Beograda; obavještenja pratiti na portalu jadovno.com)            

Među prisutnima su bili akademici Vasilije Krestić i Matija Bećković, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, članovi srpskih rodoljubivih udruženja, srpski sveštenici i potomci žrtava.

Goran Lučić

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Film „Krsta nad jamom“ predstavljen u Beogradu

Bećković: Popisati imena Srba stradalnika

Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Krst nad jamom

Dokumentarni film „Krst nad jamom“ 10. maja u Bijeljini

NPRS – Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Bastašić: Odgovornije govoriti o stradanju Srba


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top