Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Bećković: Popisati imena Srba stradalnika

Datum objave: ponedeljak, 21 maja, 2018
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Akademik Matija Bećković poručio je večeras u Beogradu, nakon projekcije filma “Krst nad jamom” o stradanju Srba u kompleksu stratišta Jadovno, da bi trebalo napraviti mapu sa jamama u kojima već više od 70 godina čekaju srpske nevine žrtve i popisati imena Srba stradalnika.

Beogradskoj publici večeras su prikazani dugometražni dokumentarni film "Krst nad jamom" Dušana Bastašića i izložba umjetničke fotografije "Tamo gdje pravednici počivaju", Nikole Zajca.
Akademik Matija Bećković Foto: SRNA

Bećković je istakao da “mrtvi umeju da se zahvale, a umeju i da se ljute”, podsjetivši da su držani zabetonirani u jamama.

“Mi smo zbog tog greha doživeli da nas u naše vreme zovu genocidnim narodom, i ako bi nas tako zvali zbog našeg odnosa prema našim pokojnima, imali bi potpuno pravo. Takvog slučaja verovatno na celom svetu nema”, rekao je Bećković.

On se založio da se napravi mapa sa jamama i istakao da bi “ne toliko zbog njih koliko zbog nas” trebalo popisati imena Srba stradalnika.

“Zbog bratstva i jedinstva mi to nismo učinili, a onda smo doživeli da čujemo da tih žrtava nije ni bilo”, istakao je Bećković.

Dugometražni dokumentarni film “Krst nad jamom” Dušana Bastašića i izložba umjetničke fotografije “Tamo gdje pravednici počivaju” Nikole Zajca, koji su večeras predstavljeni beogradskoj publici, na nov način obrađuju stradanja Srba u kompleksu stratišta Jadovno, gdje su srpski civili bacani u kraške jame i ubijani.

Beogradskoj publici večeras su prikazani dugometražni dokumentarni film "Krst nad jamom" Dušana Bastašića i izložba umjetničke fotografije "Tamo gdje pravednici počivaju", Nikole Zajca.
Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je nakon projekcije da je taj film još jedan doprinos u borbi protiv zaborava onoga što se desilo srpskom narodu u zloglasnoj NDH, a to je nezapamćeni genocid.

Linta je istakao da srpski narod nije proteklih decenija obratio dovoljno pažnje ovoj temi i da se sada nalazi u paradoksalnoj situaciji da “stradalnički narod biva optužen da je uradio tobože neki nepostojeći genocid”.

Autor filma, predsjednik Udruženja građana “Jadovno 1941” Dušan Bastašić, rekao je da kompleks logora i stratišta Jadovno obuhvata 32 dosad registrovane kraške jame i sedam sabirnih, likvidacionih logora, a da se za najveći broj tih mjesta danas ne zna tačna lokacija.

“U proteklih osam godina locirali smo 10 jama i masovnih grobnica i, koliko smo bili u mogućnosti, označili te jame, mjesta stradanja srpskog naroda. Postavili smo velike časne krstove na pet mjesta i oni i dan danas stoje”, rekao je Bastašić.

Autor muzike za film Petar Topalović rekao je da film priča ličnu priču autora, i na drugačiji način, bez potresnih scena, prikazuje tu tešku temu, pa će se i šira publika moći sa njom identifikovati.

“Želio sam kroz muziku da prikažem i život, jer te kraške jame danas idu da posjećuju mladi ljudi. Kad čovjek boravi tamo vidi da nisu svi ti ljudi ubijeni, da njihovi potomci žive i dalje i život teče dalje. Nisu nas sve uništili”, rekao je Topalović.

Beogradska projekcija filma “Krst nad jamom” i izložba “Tamo gde pravednici počivaju”, održani su uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, a projekat je podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Projekciji filma “Krst nad jamom”, snimljenog u produkciji Udruženja građana “Jadovno 1941”, prisustvovao je i član SANU Vasilije Krestić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Krst nad jamom

Dokumentarni film „Krst nad jamom“ 10. maja u Bijeljini

NPRS – Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Bastašić: Odgovornije govoriti o stradanju Srba
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top