Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

ISPRAVLjANjE DECENIJSKE NEPRAVDE PREMA SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA

Datum objave: petak, 23 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
Donja Gradina
Donja Gradina
Udruženje “Jasenovac – Donja Gradina” pozdravlja usvajanje Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima i ističe da treba započeti izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, da bi se, nakon 70 godina, dostojno obilježilo najveće stratište srpskog naroda.
Iz Udruženja su ocijenili da je usvajanjem Deklaracije u Narodnoj skupštini Srpske načinjen značajan korak ka osvjetljavanju istine o ustaškim zločinima i započet proces ispravljanja decenijske nepravde prema Srbima, Jevrejima i Romima.
U saopštenju iz ovog udruženja navodi se da stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda u NDH nisu do sada dobila ni adekvatnu pažnju niti satisfakciju u domaćim i međunarodnim okvirima i izražava zahvalnost Narodnoj skupštini Srpske zbog usvajanja Deklaracije.
Udruženje “Jasenovac – Donja Gradina” naglašava izuzetan značaj upućivanja inicijative za usvajanje deklaracije parlamentima BiH, Srbije i Hrvatske, ali i Generalnoj skupštini UN i Evropskom parlamentu.
Udruženje smatra da je neophodno iskoristiti jedinstvo cjelokupne zajednice o ovom pitanju i odlučno započeti izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, da bi na dostojan način, nakon 70 godina, bilo obilježeno najveće stratište našeg naroda.
Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče tokom sedme redovne sjednice.
Izvor: srna
Vezane vijesti:

USVOJENA DEKLARACIJA O GENOCIDU NDH NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA

NE ZABORAVITI DONjU GRADINU I JADOVNO

RAZMOTREN PRIJEDLOG DEKLARACIJE O GENOCIDU NDH

BASTAŠIĆ: DEKLARACIJA VAŽNA ZBOG PREDAKA I POTOMAKA

ČAVIĆ: ZLOČIN GENOCIDA U NDH RAVAN HOLOKAUSTU
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top