Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ISPRAVLjANjE DECENIJSKE NEPRAVDE PREMA SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA

Donja Gradina
Donja Gradina
Udruženje “Jasenovac – Donja Gradina” pozdravlja usvajanje Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima i ističe da treba započeti izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, da bi se, nakon 70 godina, dostojno obilježilo najveće stratište srpskog naroda.
Iz Udruženja su ocijenili da je usvajanjem Deklaracije u Narodnoj skupštini Srpske načinjen značajan korak ka osvjetljavanju istine o ustaškim zločinima i započet proces ispravljanja decenijske nepravde prema Srbima, Jevrejima i Romima.
U saopštenju iz ovog udruženja navodi se da stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda u NDH nisu do sada dobila ni adekvatnu pažnju niti satisfakciju u domaćim i međunarodnim okvirima i izražava zahvalnost Narodnoj skupštini Srpske zbog usvajanja Deklaracije.
Udruženje “Jasenovac – Donja Gradina” naglašava izuzetan značaj upućivanja inicijative za usvajanje deklaracije parlamentima BiH, Srbije i Hrvatske, ali i Generalnoj skupštini UN i Evropskom parlamentu.
Udruženje smatra da je neophodno iskoristiti jedinstvo cjelokupne zajednice o ovom pitanju i odlučno započeti izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, da bi na dostojan način, nakon 70 godina, bilo obilježeno najveće stratište našeg naroda.
Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče tokom sedme redovne sjednice.
Izvor: srna
Vezane vijesti:

USVOJENA DEKLARACIJA O GENOCIDU NDH NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA

NE ZABORAVITI DONjU GRADINU I JADOVNO

RAZMOTREN PRIJEDLOG DEKLARACIJE O GENOCIDU NDH

BASTAŠIĆ: DEKLARACIJA VAŽNA ZBOG PREDAKA I POTOMAKA

ČAVIĆ: ZLOČIN GENOCIDA U NDH RAVAN HOLOKAUSTU

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: