Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

NE ZABORAVITI DONjU GRADINU I JADOVNO

Datum objave: četvrtak, 22 oktobra, 2015
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+
Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović
Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da se moglo i može uraditi više u vezi sa kompleksom Donja Gradina, koji je bio u sistemu koncentracionih logora Nezavisne Države Hrvatske, iako su institucije Srpske posljednjih godina dosta radile na tome.

Kasipović je podsjetio da je kao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske radio na uknjižavanju Donje Gradine na Republiku Srpsku, te da je mnogo urađeno i u oblasti obrazovanja, ali i filmskoj industriji, iako je moguće više.

“Jedina odbrana od zločina jeste suočavanje sa zločinom u njegovoj punoj razmjeri i dimenziji koja je normalnom ljudskom umu neshvatljiva, neprihvatljiva i nakon toliko decenija, u svim svojim gabaritima nehumanog i zločinačkog, ne može stati u normalan ljudski um”, rekao je Kasipović tokom rasprave o Prijedlogu deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

On je istakao da ova rasprava treba da rezultira novom energijom i pristupom u smislu kontinuiranog bavljenja ovim pitanjem, te poručio da će Vlada u potpunom institucionalnom okviru, sa više energije, raditi na ovim pitanjima.

“Pripadam narodu čiji su najgrđi izdanci načinili golem zločin. Pobjeda nad zločinom jeste da se s njim suočimo, pa naravno, prije svega, i u okviru naroda kojem pripadamo. Ne može se ćutanjem umanjiti zločin”, rekao je Kasipović.

Samostalni poslanik Darko Banjac rekao je da, nažalost, mnogi danas ne znaju istorijske činjenice stradanja srpskog naroda u NDH, te da srpski narod ima “jaku nit oprosta”, ali da se istina ne smije zaboraviti.

“Donja Gradina i Jasenovac, taj sistem koncentracionog logora Nezavisne Države Hrvatske, nije samo stradanje Srba iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske, već svih Srba bez obzira gdje se nalaze”, rekao je Banjac u parlamentu Srpske.

On je istakao da tolika mržnja prema jednom narodu nikada nije postojala, te dodao da je vršeno sistemsko i ozakonjeno klanje i ubijanje srpskog naroda samo zato što pripadaju drugom narodu ili vjeri.

Poslanik Socijalističke partije Nedeljko Milaković rekao je da su zločine iz tog perioda prikrivali, ne samo muslimani i Hrvati, već i Srbi okrenuti ideji jugoslovenstva.

On je dodao da u bivšoj Jugoslaviji genocid nad Srbima nije smio biti pomenut da se ne bi zamjerili potomcima ustaša koji su činili nezapamćene zločine.

Milaković je naglasio da je ćutanje o zločinima novi zločin i da današnje generacije imaju obavezu da takva stradanja pamte.

On je rekao da zapadne zemlje zaboravljaju genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu i danas nastoje Srbe da proglase genocidnim narodom.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo rekao je da srpski narod još nije svjestan da je doživio genocid u Drugom svjetskom ratu, jer je u bivšoj Jugoslaviji i sam skrivao te zločine.

On smatra da je zato važno da Narodna skupština da stav o onome što je odavno jasno, te da će to biti doprinos istorijskoj pravdi, jer zločin genocida ne može nikada zastarjeti.

Izvor: srna

Vezane vijesti:
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top