fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NE ZABORAVITI DONjU GRADINU I JADOVNO

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović
Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da se moglo i može uraditi više u vezi sa kompleksom Donja Gradina, koji je bio u sistemu koncentracionih logora Nezavisne Države Hrvatske, iako su institucije Srpske posljednjih godina dosta radile na tome.

Kasipović je podsjetio da je kao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske radio na uknjižavanju Donje Gradine na Republiku Srpsku, te da je mnogo urađeno i u oblasti obrazovanja, ali i filmskoj industriji, iako je moguće više.

„Jedina odbrana od zločina jeste suočavanje sa zločinom u njegovoj punoj razmjeri i dimenziji koja je normalnom ljudskom umu neshvatljiva, neprihvatljiva i nakon toliko decenija, u svim svojim gabaritima nehumanog i zločinačkog, ne može stati u normalan ljudski um“, rekao je Kasipović tokom rasprave o Prijedlogu deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

On je istakao da ova rasprava treba da rezultira novom energijom i pristupom u smislu kontinuiranog bavljenja ovim pitanjem, te poručio da će Vlada u potpunom institucionalnom okviru, sa više energije, raditi na ovim pitanjima.

„Pripadam narodu čiji su najgrđi izdanci načinili golem zločin. Pobjeda nad zločinom jeste da se s njim suočimo, pa naravno, prije svega, i u okviru naroda kojem pripadamo. Ne može se ćutanjem umanjiti zločin“, rekao je Kasipović.

Samostalni poslanik Darko Banjac rekao je da, nažalost, mnogi danas ne znaju istorijske činjenice stradanja srpskog naroda u NDH, te da srpski narod ima „jaku nit oprosta“, ali da se istina ne smije zaboraviti.

„Donja Gradina i Jasenovac, taj sistem koncentracionog logora Nezavisne Države Hrvatske, nije samo stradanje Srba iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske, već svih Srba bez obzira gdje se nalaze“, rekao je Banjac u parlamentu Srpske.

On je istakao da tolika mržnja prema jednom narodu nikada nije postojala, te dodao da je vršeno sistemsko i ozakonjeno klanje i ubijanje srpskog naroda samo zato što pripadaju drugom narodu ili vjeri.

Poslanik Socijalističke partije Nedeljko Milaković rekao je da su zločine iz tog perioda prikrivali, ne samo muslimani i Hrvati, već i Srbi okrenuti ideji jugoslovenstva.

On je dodao da u bivšoj Jugoslaviji genocid nad Srbima nije smio biti pomenut da se ne bi zamjerili potomcima ustaša koji su činili nezapamćene zločine.

Milaković je naglasio da je ćutanje o zločinima novi zločin i da današnje generacije imaju obavezu da takva stradanja pamte.

On je rekao da zapadne zemlje zaboravljaju genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu i danas nastoje Srbe da proglase genocidnim narodom.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo rekao je da srpski narod još nije svjestan da je doživio genocid u Drugom svjetskom ratu, jer je u bivšoj Jugoslaviji i sam skrivao te zločine.

On smatra da je zato važno da Narodna skupština da stav o onome što je odavno jasno, te da će to biti doprinos istorijskoj pravdi, jer zločin genocida ne može nikada zastarjeti.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: