fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBNOVITI SPOMEN-PLOČU NA MJESTU LOGORA „SLANA“

Dušan Bastašić i Boris Begović ispred Hrvatske ambasade u Beogradu

Dušan Bastašić i Boris Begović ispred Hrvatske ambasade u Beogradu

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan Bastašić i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Boris Begović ukazali su u pismu predsjedniku Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović da je ustaški logor „Slana“ bio jedno od najstrašnijih mjesta u Evropi u 20. vijeku i zatražili da Hrvatska obnovi spomen-ploču u uvali Slana.

„Na ostrvu Pag je u ljeto 1941. godine postojao ustaški logor `Slana`, koji je činio dio kompleksa logora `Gospić–Jadovno–Pag`. U tom logoru smrti stradalo je, prema istraživanjima istoričara sa područja Republike Hrvatske, najmanje 8.020 ljudi“, navodi se u pismu, koje je objavljeno u današnjoj „Politici“.

Bastašić i Begović, koji je član Udruženja „Jadovno 1941.“, ističu da o stradanju zatočenika ovog logora postoji nesporna dokumentacija, između ostalog i ona italijanske vojske koja je po zatvaranju logora 20. avgusta 1941. godine detaljno zabilježila sve što je pronašla, budući da je preuzela cjelokupno ovo područje.

„U logor `Slana` dovođeni su ljudi samo sa jednim ciljem – da budu ubijeni. Krajolik tog logora takav je da se može opisati krajnje jednostavno – kamena pustinja, upravo onako kako ga je opisao hrvatski književnik, Pažanin Ante Zemljar“, navodi se u pismu.

Bastašić i Begović upoznali su Kitarovićevu da pokušaji da se područje logora „Slana“ prikladno obilježi nisu uspjeli.

„Spomen-ploča u samoj uvali Slana prvi put je postavljana 7. septembra 1975. godine, a to je učinio, kako je na samoj ploči pisalo, `narod ostrva Paga`. Ploča je razbijena nepoznatog dana 1991. godine. Obnovljena je, sa istovjetnim tekstom i u istovjetnom obliku, 26. juna 2010. godine, a razbijena dva dana po otkrivanju. Počinioci nisu otkriveni. Treći put je istovjetna spomen-ploča postavljana 29. juna 2013. godini, a razbijena je 19 dana kasnije. I opet počinioci nisu otkriveni“, ističe se u pismu.

U tekstu se napominje da je područje logora „Slana“, odlukom nadležnih tijela Republike Hrvatske registrovano kao spomen-područje i da ga kao takvo prepoznaje i njegovo uređenje predviđa Prostorni plan uređenja grada Novalje, na čijoj se teritoriji područje logora i nalazi.

„Do sada, međutim, osim razbijanja spomen-ploče, ništa drugo u tom pogledu nije urađeno. Imajući sve to u vidu, od Vas tražimo da Republika Hrvatska obnovi spomen-ploču u uvali Slana u onom obliku u kome je ona postavljena još 1975. godine i bezuspješno obnavljana“, naglašava se u pismu Udruženja „Jadovno 1941.“ hrvatskom predsjedniku Kolindi Grabar-Kitarović.

U pismu se traži i da Republika Hrvatska snagom pravne države obezbijedi da ta spomen-ploča trajno ostane na onom mestu i u onom obliku u kome je postavljena, te da obezbijedi uređenje spomen-područja „Slana“, kojim bi se svima koji žele da ga posjete olakšao pristup, uključujući i izgradnju manjeg pristaništa u uvali Slana.

Zatraženo je i da Republika Hrvatska na mjestu logora „Slana“ postavi prikladan spomenik svim njegovim žrtvama.

„Smatramo da bi bilo veoma prikladno da Vi lično otkrijete obnovljenu spomen-ploču, budući da biste time svima poslali veoma jasnu i snažnu poruku – da se današnja Hrvatska sa pijetetom sjeća žrtava prošlog vremena“, navode Bastašić i Begović u pismu Kitarovićevoj.

Oni naglašavaju da nikada neće zaboraviti pretke koji su stradali na tom strašnom mjestu, niti način na koji su završili svoj ovozemaljski život.

Otvoreno pismo

Pismo predsjedniku Republike Hrvatske

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

DOSTOJNO OBILjEŽITI MJESTA STRADANjA U USTAŠKIM LOGORIMA

OMOGUĆITI ČLANOVIMA PORODICA DA POSJEĆUJU MJESTA STRADANjA

U Gospiću je odpočelo masovno hapšenje Srba već 11. aprila 1941.

BASTAŠIĆ: DOKAZI O GENOCIDU NAD SRBIMA KAO „POMOĆNO SREDSTVO“

Bogdanović: Neopisivi teror od strane ustaša

PREKINUTI SA „KULTUROM ZABORAVA“

Emisija „U središtu pažnje“, RTS – Radio … – Jadovno 1941.

Kada Josipović dođe u Beograd treba mu postaviti pitanje …

Politika: Ako zaboravimo Jadovno… – Jadovno 1941.

KOMPLEKS JADOVNO

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: