fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

BASTAŠIĆ: DOKAZI O GENOCIDU NAD SRBIMA KAO „POMOĆNO SREDSTVO“

Potomci i poštovaoci žrtava kompleksa logora smrti NDH, Gospić-Jadovno-Pag, na mjestu logora na planini Velebit 2014. godine

Potomci i poštovaoci žrtava kompleksa logora smrti NDH, Gospić-Jadovno-Pag, na mjestu logora na planini Velebit 2014. godine

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić ocijenio je da je zabrinjavajuća i poražavajuća činjenica da je srpski tim dokaze o genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu upotrijebio pred Međunarodnim sudom pravde kao „pomoćno dokazno sredstvo“.

„Mada je konvencija o genocidu usvojena tek poslije Drugog svjetskog rata i ne može se primjenjivati retroaktivno, karakter zločina počinjen nad Srbima tokom Nezavisne Države Hrvatske (NDH) ispunjava sve pretpostavke iz definicije o genocidu utvrđene u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida“, rekao je Bastašić za Srnu, komentarišući odbijanje tužbe i kontratužbe za genocid Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Bastašić kaže da je, osim toga, uzročno-posljedična veza između srpskog satiranja u Drugom svjetskom i proteklom ratu potomcima žrtava potpuno jasna, pa teško mogu razumjeti formulaciju „pomoćno dokazno sredstvo“.

On navodi da „vrijeđaju zdrav razum“ izjave nekih od srpskih eksperata da je Srbija „postigla uspjeh time što je došlo do glavnog pretresa i što su najvišoj pravosudnoj ustanovi na svijetu predstavljeni dokazi o genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu“.

„Ako se uspjehom smatra to da su dokazi predočeni Sudu postali `baština cijelog svijeta`, kako reče jedan od eksperata, zašto se onda nije radilo predanije na sakupljanju dokaza o zločinima iz vremena NDH, tako da pomenuta baština bude obimnija“, pita Bastašić.

On naglašava da Udruženje „Jadovno 1941.“ posjeduje vrijedan Arhiv svjedočanstava i dokumenata vezanih za taj period, ali nikada niko iz srpskog tima nije kontaktirao to udruženje.

„U Srpskoj i Srbiji postoji nekoliko organizacija potomaka i poštovalaca srpskih žrtava iz vremena NDH koje vrijedno rade na sakupljanju arhivske građe, ali mi nije poznato da je ijedna kontaktirana od našeg tima obrane. Ako su se članovi našeg tima oslonili samo na građu koju posjeduje Muzej žrtava genocida u Beogradu, onda su učinili veliku grešku“, rekao je Bastašić.

Prema Bastašićevim riječima, običnom narodu proteklo suđenje moglo bi se opisati kao „utakmica u kojoj je jedna ekipa započela incidente, prebila i iz igre izbacila većinu protivničkih igrača, koji gotovo da se nisu branili, a onda je sudija utakmicu prekinuo i registrovao je rezultatom nula prema nula“.

„Nakon utakmice, trener pretučenog tima izjavljuje da je odluka sudije očekivana, a onaj drugi kaže da je šokiran zbog odluke“, naveo je Bastašić.

Međunarodni sud pravde u cijelosti je odbio međusobne tužbe i Srbije i Hrvatske za genocid.

Izvor: srna

 Vezane vijesti:

međunarodni sud pravde počeo vijećanje o … – Jadovno 1941.

Međunarodni sud (ne)pravde? – Jadovno 1941.

VIŠE POVJERENjA U MEĐUNARODNI SUD … – Jadovno 1941.

ŠABAS: „OLUJA“ JE BILA GENOCID – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: