fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DEKLARACIJA O GENOCIDU NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA

Jasenovac

Učesnici Međunarodne konferencije o sistemu ustaških logora smrti Jasenovac, koja će početi u utorak, 24. maja u Banjaluci, usvojiće deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska, izjavio je danas predsjednik Izvršnog odbora Udruženja „Jasenovac – Donja Gradina“ Vladimir Lukić.

Lukić je rekao da se došlo do zaključka da i Srbi, po uzoru na Jermene, objave takvu deklaraciju, što će biti svjedočenje o zločinima koji su počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima.

On je dodao da je sačinjen integralni tekst deklaracije koji će biti podijeljen učesnicima na srpskom, engleskom i ruskom jeziku na početku konferencije, a trebalo bi da bude usvojena početkom drugog dana skupa, u srijedu, 25. maja.

Lukić je naveo da će na dvodnevnoj konferenciji, pod nazivom „Peta međunarodna konferencija o sistemu koncentracionih logora i stratišta hrvatske države za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu“ biti izneseno više od 60 referata učesnika, najviše svjedočenja preživjelih logoraša.

Za ovaj skup već su odštampana dva zbornika na srpskom i engleskom jeziku, a treći će biti odštampan nakon što skup bude održan, istakao je Lukić na konferenciji za novinare.

Član Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu Srboljub Živanović istakao je da će na ovom skupu posebna pažnja biti posvećena stradanju djece i žena u jasenovačkom sistemu logora smrti, populacije koja čini više od polovine žrtava.

„Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu objaviće i zvanično saopštenje u kojem će stojati da je u ustaškom sistemu jasenovačkih logora stradalo nešto više od 110 000 male djece“, istakao je Živanović.

On je naglasio da je Hrvatska bila jedina zemlja na svijetu koja je imala koncentracioni logor za malu djecu, koji je bio podijeljen na četiri dijela, a u prvom dijelu su bila djeca uzrasta do jedne godine.

Živanović je istakao da je do sada ova komisija uspjela da prikupi približno 75 000 imena i prezimena stradale djece.

Prva međunarodna konferencija o sistemu ustaških logora smrti Jasenovac održana je 1997. u Njujorku, druga 2000. u Jerusalimu, treća 2002. godine u Banjaluci i četvrta takođe u Banjaluci 2007. godine.

Otvaranje Pete međunarodne konferencije predviđeno je za 10.00 časova u prostorijama Banskog dvora.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: